Ben Bartee

Așchia nu sare departe de trunchi.

Între anii 1930-1940, pe vremea când cel de-al Treilea Reich devasta Europa, tăticul tartorului de la Davos, Klaus Schwab, era director general al Escher Wyss Ravensburg, o firmă de inginerie care construia turbine și piese de schimb pentru avioanele de luptă ale regimului nazist.

În vreme ce bătrânul Eugen Schwab ocupa această funcție, naziștii, recunoscători pentru munca depusă în slujba Führer-ului, au acordat Escher Wyss Ravensburg prestigiosul titlu de ”Companie Național Socialistă Model”.

Pentru a obține această recunoaștere, Escher-Wyss Ravensburg, sub conducerea lui Eugen Schwab, a utilizat munca forțată a deținuților și a prizonierilor de război.

Totodată, în orașul Ravensburg au avut loc numeroase crime naziste, cum ar fi sterilizarea forțată în scopul ”îmbunătățirii calității genetice a populației”. Dar, pentru Eugen Schwab acesta a fost doar prețul plătit pentru privilegiul de a face afaceri cu cel de-Al Treilea Reich.

Până în cele din urmă, nu poți face omletă fără a sparge cîteva ouă, nu-i așa?

Prezentarea lui Klaus Schwab de pe Wikipedia nu conține niciunul dintre detaliile oribile ale activității tatălui său din timpul războiului. Tot ce se spune acolo este că ” în timpul celui de-al Treilea Reich, părinții lui s-au mutat din Elveția în Germania, pentru ca tatăl său să își poată asuma rolul de director al Escher Wyss”.

Newsweek a desfășurat o acțiune de așa zisă ”verificare a faptelor”, alegând special o imagine a unui bărbat îmbrăcat în uniformă nazistă, fals atribuită lui Eugen Schwab, în scopul de a infirma astfel în totalitate legătura sa cu cel de-al Treilea Reich. Dar chiar și așa, Newsweek admite totuși, în mod subtil, că totul este adevărat:

Postările distribuite online în mai 2022 susțin că tatăl lui Klaus Schwab, Eugen Schwab, a fost un aliat apropiat al lui Hitler și include o fotografie a liderului Forumului Economic Mondial alături de un bărbat în uniformă nazistă… fotografia fiind, însă, nu a lui Eugen Scwab, ci a generalului nazist Walter Dyabilasz. Pe de altă parte, tatăl lui Klaus Schwab era directorul general al unei subsidiare a firmei de energie Escher Wyss din Zurich. Istoria relației lui Eugen Schwab cu nazismul este, în general, complexă. El a fost membru al unor organizații național socialiste, ceea ce nu dovedește vreo realție cu înaltul comandament german sau credința sa în ideologia nazistă. În timp ce filiala Escher Wyss din Ravensburg, Germania (pe care a condus-o Eugen) a folosit prizonieri de război și alte categorii de oameni supuși la muncă forțată, nu este clar dacă a recurs la aceste metode obligată fiind de către naziști, sau din pricina lipsei muncitorilor.”

Așadar, Eugen Schwab a fost un național-socilalist declarat și da, într-adevăr, firma lui a utilizat munca sclavilor și a prizonierilor de război. Dar, vedeți dumneavoastră, asta nu înseamnă neapărat că a fost nazist. Poate că îi lipseau muncitorii și doar așa putea să producă pentru cel de-al Treilea Reich.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici

Benjamin Bartee este un jurnalist de investigație, scriitor, cercetător, blogger și filozof amator.