Pictura expusă pentru scurt timp, prima dată la Salon des Refusés, in Paris, pe15 mai 1863 si apoi data jos  , reexpusă în anul următor nu fără scandal în marginea Salonului  , a intrat în patrimoniul public în 1906 datorită donației de la colecționarul Étienne Moreau-Nélaton  .

Pranz pe iarba

Brutalitatea stilului și mai ales juxtapunerea unei femei goale „obișnuite”  , care privea publicul, și doi bărbați complet îmbrăcați, au stârnit atât scandal estetic și moral, cât și critici aspre atunci când lucrarea a fost prezentată la Salon . Artistul supără de fapt bunul gust al burghezilor care vizitează expoziţiile şi apreciaza doar pictura mitologică . Această pânză poate fi astfel considerată una dintre primele lucrări ale picturii moderne; într-adevăr, scopul artistului a fost să spargă gheața ipocriziei că forma nudului era acceptabilă în pictura academică, dar inacceptabilă în viața reală si în acest fel își folosește arta pentru a schimba lumea în care se găsește.

Édouard Manet

 

„Sinceritatea, datorită căreia apar operele de artă, dă impresia de revoltă, deși pictorul ar fi vrut doar să-și exprime sentimentele” (Édouard Manet)

Wikipedia il descrie astfel : Édouard Manet ( 1832 – 1883) este un pictor francez, precursor al impresionismului. Plecând de la izvorul tradițiilor marilor maeștri, Manet a fost în măsură să lege sugestiile vremurilor vechi cu elementele moderne, fapt pentru care i s-a spus „pictor al zilelor noastre” (Charles Beaudelaire). Creațiile sale au stârnit scandal și indignare, cu toate că Manet n-a dorit niciodată să provoace pe nimeni, a dorit numai să schimbe pictura și s-o reînnoiască. Manet a fost ultimul pictor clasic și totodată primul pictor modern. Tablourile lui uimesc și astăzi și ne trezesc interesul, reprezentând astfel o parte incontestabilă a picturii universale.

 

Scurta biografie. Édouard Manet s-a născut la 23 ianuarie 1832 în Paris. Tatăl său, Auguste Manet, fost diplomat, era funcționar ministerial de rang înalt, iar mama, Eugenie Fournier, provenea, de asemenea, dintr-o familie selectă. Manet își începe studiile în 1842 la gimnaziul Rollin. Tatăl său îl consacră carierei juridice, însă unchiul său, Edmond Fournier, îi descoperă talentul artistic și îl sfătuiește să urmeze cursuri speciale de desen în cadrul gimnaziului. În 1848 își încheie studiile, se gândește să se dedice picturii, dar își descoperă și altă vocație: vrea să devină marinar. Nu este însă admis în „Școala Superioară de Marină”, de aceea, în decembrie 1848, se îmbarcă la bordul vasului „Havre et Guadeloupe”, pe post de cârmaci. Pe vasul care se îndrepta spre Rio de Janeiro desenează mult: membrii echipajului și peisaje marine.

Autoportret cu paleta

În iunie 1849, după revenirea la Paris, tatăl său îi recunoaște talentul și îl sfătuiește să se înscrie la „École des Beaux-Arts”. Manet însă, în locul metodelor rigide de învățământ ale Academiei, alege școala lui Thomas Couture. În ciuda metodelor liberale de predare ale școlii, Manet are deja ideile sale despre artă, se împotrivește tiparelor obișnuite acceptate până la el, solicită modelelor sale să se îmbrace, le așează în poziții naturale în locul ținutei alese și aranjate. Își desăvârșește tehnica picturală, copiind lucrările maeștrilor în muzeul Louvre. Un interes deosebit îi trezește TizianoRubens, precum și Velázquez. Din pictura franceză, doi artiști sunt considerați înaintașii direcți ai picturii sale: Eugène Delacroix și Gustave Courbet. În 1856, părăsește școala lui Couture. Călătorește mult, vizitează de mai multe ori muzeele olandeze, unde admiră în special picturile lui Franz Hals. În Italia, descoperă Veneția și Florența. Copiază tabloul lui Tizian „Venus din Urbino”. Acum se naște în el vestita temă a Olympiei, care va fi pictată zece ani mai târziu. Se întoarce în Franța, trecând prin Germania și Europa Centrală, vizitând muzeele din PragaVienaDresda și München.

Sursa biografiei : Wikipedia

 

Opera. În 1859, se prezintă pentru prima dată la „Salonul Oficial” – expoziție organizată anual la Paris, unde tablourile sunt selecționate de un juriu select – cu tabloul „Băutorul de absint”, o lucrare departe de tradițiile epocii ca temă și tehnică picturală. Trezește sentimente ostile , excepția lui Delacroix, care făcea parte din juriu, și este refuzat.

Băutorul de absint

 

Doi ani mai târziu, în 1861, tabloul său „Cântărețul spaniol” este selecționat.

Cântărețul spaniol

 

Vestit pentru eleganța sa, Manet frecventează concerte la modă, cafenele, parcuri. În aceste locuri își găsește inspirația pentru tablourile sale înfățișând viața pariziană. Unei astfel de seri i se datorează tabloul pictat în 1862 ”Concert in parcul Tulleries” în care putem recunoaște prietenii pictorului, printre care și pe Beaudelaire. Tema aleasă de Manet a fost surprinzătoare pentru acele timpuri, asemenea tablouri plein-air nu erau considerate artă adevărată, erau utilizate pentru ilustrarea revistelor și reportajelor. Criticii nu-și ascund dezaprobarea: „Pictura lui Manet supără ochiul, exact în același mod în care muzica falsă supără urechea”, scria unul din aceștia.

Concert în parcul Tulleries

 

În 1863, trimite trei tablouri pentru Salon, unul dintre ele fiind „Dejunul pe iarbă”, sunt și acestea respinse. Le expune atunci în „Salonul independenților”, stârnind indignarea criticilor, care îl acuză de prost gust. Manet a acordat la alcătuirea operei „Dejunul pe iarbă” o mare importanță principiilor sale estetice.

În primul rând, redă lumina de zi naturală. înfățișează nudul feminin într-o ambianță obișnuită, în contrast cu obiceiul epocii sale, care admitea reprezentarea nudului numai la evocarea temelor din mitologie. Publicul n-a înțeles esența operei, au găsit-o nerușinată și provocatoare.

Iată din nou pictura…

Dejun pe iarbă

 

În 1865, se prezintă din nou la Salon, de data aceasta cu „Olympia”. Și acest tablou primește o critică aspră și produce un scandal enorm, comentariile răutăcioase îl intitulează „femeie de harem cu burta galbenă”.

Olympia

 

În această operă Manet dorește să-și arate stilul personal. Pictează o femeie concretă, din care vrea să creeze o Venus modernă, senzuală. Talentul pictorului este provocator, se oferă cu o forță care impune respect, de aceea nu este surprinzător că a șocat publicul. Totuși, asupra câtorva pictori tineri tabloul a avut un efect deosebit de mare, Cézanne își exprimă fără rezerve încântarea.

Natură statica cu piersici

 

De acum încolo, Manet, care a fost atât de frecvent refuzat de Salon, se apropie de o altă grupare de pictori, care vor fi mai târziu impresioniștiiClaude MonetEdgar Degas și Auguste Renoir admiră sincer talentul creatorului Olympiei.

 

Iata perioada sa impresionistă…

In barcă

 

Marele canal din Veneția

 

Conservatorul

La restaurantul Père Lathuille

 

Câteodată iși pictează prietenii….

Stephane Mallarme

Emile Zola

 

 

Și apoi revine la stilul propriu…

Bătrânul muzician

În 1867, pentru a ocoli respingerea care era de așteptat din partea juriului „Expoziției Mondiale din Paris”, Manet închiriază un pavilion, unde prezintă cincizeci de tablouri. Deși admirator al noilor creații, Manet n-a participat niciodată la expozițiile impresioniștilor. A preferat să se lupte cu juriul Salonului, și în anii următori se impune și este din ce în ce mai des admis la vernisajele Salonului Oficial, dar își organizează expoziții și în atelierul propriu.

Toreadorul mort

Mănunchi de sparanghel

 

Câteodată alege teme inedite. Vreau să vedem impreună această lucrare pentru că am gasit si o schița, care ne ajută mai bine să ințelegem cum picta și mai ales cum gândea Manet…Tabloul este intitulat „Moartea lui Iisus cu îngeri”

Manet suferă de reumatism și are durei foarte mari, ceea ce îl împiedică tot mai mult să lucreze. În această epocă realizează naturi statice și acuarele. În 1881 i se acordă Ordinul Legiunii de Onoare. Luptându-se permanent cu boala, Manet mai realizează un tablou de mari dimensiuni, „Bar la Folies-Bergère”, primit de data aceasta cu mult entuziasm la Salonul Oficial.

Bar la Folies-Bergère

 

După opinia lui Manet, lumina este atât de unitară, încât este suficientă o nuanță, pentru a putea fi pictată. În tabloul „Bar la Folies-Bergère” lămpile electrice au fost pictate cu alb viu. Pictorul are o predilecție deosebită, in a trece de la culori foarte deschise la cele foarte închise. În opoziție cu impresioniștii, Manet nu folosește întrepătrunderile fine dintre nuanțe care nu pot fi văzute de aproape. După opinia lui, o asemenea elaborare migăloasă a culorilor slăbește caracterul acestora. O bună ilustrare a acestei tehnici este faptul că pictorul a realizat marele candelabru printr-o suprapunere de culori.

 

Filozoful

 

 Destin postum. La 30 aprilie 1883 se stinge din viață la Paris. După moartea sa, s-au făcut toate demersurile pentru ca Olympia să fie expusă în muzeul Louvre.

Manet a învins, deoarece a intrat printre vechii maeștri și a rămas tot atât de actual ca și aceștia, ale căror tradiții le-a urmat, înscriindu-și pentru totdeauna numele în istoria artei.

 

Sa privim acest tablou , in loc de epilog…

Primăvara

 

Tabloul „Le Printemps”, pictat de Edouard Manet in 1881, va fi scos la licitatie la casa Christie’s, la New York, fiind evaluat la 35 de milioane de dolari!

 

 

 

Un articol de Cezar Corâci