Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea lui Diocletian și Maximilian Galeriu, împărați faimoși ai Imperiului Roman. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taina, părinții săi temându-se de ceea ce ar fi putut păți atât ei, cât și copilul în acea perioadă în care păgânii persecutau creștinii. Acesta a fost învățat despre Dumnezeu și creștinism într-o cameră ascunsa a palatului lor. Acesta a cunoscut acolo tainele sfintei credințe si tot ceea ce putea învăța despre Dumnezeu si despre Mântuitor, despre minunile pe care Acesta le-a făcut si despre milostenia de care a dat dovada de-a lungul vieții Sale. Aceste lucruri reprezintă începuturile lui Dimitrie in slujba lui Dumnezeu. Pe măsura ce anii treceau, Dimitrie devenea tot mai înțelept. In momentul in care părinții acestuia s-au dus la Dumnezeu, el a rămas singur, moștenitor al averilor si al numelui.

Împaratul Maximilian, auzind de moartea tatălui lui Dimitrie, il cheamă pe acesta la el. Văzând faptul ca este o persoana foarte înțeleaptă decide ca Dimitrie ar trebui sa devina voievod al cetății. Toți credincioșii din cetate s-au bucurat la auzul vestii si l-au întâmpinat cu mare bucurie. Dimitrie i-a îndrumat cu vrednicie si a adus pe calea cea dreapta foarte mulți oameni.

Auzind faptul ca Dimitrie este creștin, Maximilian a devenit foarte manios. Întorcandu-se de la o batalie impotriva scitilor, Maximilian ordona organizarea de praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor. Astfel, imparatul ajunge la Tesalonic unde il intreaba pe Dimitrie daca tot ceea ce auzise despre el este adevarat. Dimitrie, fara sa stea pe ganduri, ii raspunde sincer si direct lui Maximian, mărturisindu-i ca el este crestin. Raspunsul lui Dimitrie l-a enervat si mai tare pe Maximian, care ordona ca Dimitrie sa fie inchis in temnita pana in momentul in care jocurile care erau date in cinstea venirii sale ar fi luat sfârșit.

Incepand lupta, Nestor rosti : “Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!”. Nu trecura nici macar cateva momente si se Nestor se vazu cum il tranti jos pe Lie si il omori. Maximian, văzând ca Lie a fost rapus, se intrista. Acesta a aflat ca Dimitrie l-a binecuvantat pe Nestor si, cuprins si de mai multa manie, ordona ostasilor ca sa-l strapunga pe Dimitrie cu sulite, tinandu-l responsabil pentru moartea lui Lie. Soldatii executara ordinul dat de Maximian iar Sfantul Dimitrie a murit in bratele lui Dumnezeu. Foarte multe minuni si tamaduiri au fost savarsite la locul in care moastele sale erau plasate. La scurt timp distanta, Maximilian ordona tăierea capului Sfantului Nestor.

 

https://calendarulortodox.ro/sfinti/sf-mare-mucenic-dimitrie/