Conform afirmațiilor ministrului economiei, Virgil Popescu, linia achiziționată de Romarm, automatizată și care ar fi costat aproape un million de euro, ar trebui să producă 500 000 măști pe zi.

Conform informațiilor noastre, poate greșite (am cerut, însă, o verificare și un punct de vedere public),  mirifica linie chinezească produce în prezent cam 3000 de măști pe zi, ceea ce înseamnă că, la randamentul actual, promisiunea ministrului se va împlini în circa 166, 66 zile (cam mulți de șase), aproximativ 5,55 luni de zile.

Mai mult, conform afirmațiilor autorităților de la toate nivelurile, după ridicarea stării de urgență, va fi nevoie de asigurarea măștilor pentru întreaga populație.

Deci, dacă la o populație de aproximativ 20 milioane de oameni, ne-am baza doar pe Romarm, care produce în 24 aprilie aproximativ 3000 măști pe zi (repetăm, informații care așteptăm să fie verificate), ar însemna că o persoană ar primi o mască la aproape 18 ani (20 milioane persoane împărțit la 3000, egal 6666, 66 zile – iar prea mulți de șase), imediat după majorat.

În concluzie, masca destinată tatălui în ziua de 16 mai 2020, îi va reveni fiului/fiicei care va fi concepută în această perioadă, ca și cadou de majorat…

Mai jos vom prezenta ce s-ar fi comandat (ca linie de fabricație automată) – repetăm faptul că informațiile menționate le supunem verificării ministrului de resort –  și ce s-ar fi primit.

 

Urmăriți câți muncitori sunt la ambalare, oare fac parte din linia automată și noi nu știm, oare sunt chinezi și nu au covid 19….sau asta e diferența dintre managementul chinezesc și cel românesc, extrem de inovativ…. Oare erau incluși în costul echipamentului?

 

 

De fapt, e corectă decizia managementului autohton, avem mai mulți muncitori  care nu sunt nevoiți să intre în somaj tehnic, astfel încât bugetul de stat va fi alimentat corespunzător….

 

Articolul anterior pe aceeași temă

 

 

Se pare că linia de producție a măștilor de la Romarm funcționează atât de bine încât la final vor fi scoase la vânzare pistoale Beretta….

Odată cu apariția crizei Covid 19, am simțit toți pe pielea noastră lipsurile capabilităților de producție a industriei românești (ce a mai rămas din ea), astfel încât a fost salutară inițiativa ministrului economiei, Virgil Popescu – un ministru, de altfel, proactiv – , de a încerca să sprijine producătorii autohtoni în vederea dezvoltării capacităților de producție pe segmentul medical.

În acest sens, e de remarcat semnalul pozitiv transmis de către domnul ministru în toată presa referitor la producția de către compania Romarm a măștilor de protecție atât de necesare atât sistemului medical, populației cât și constituirii stocurilor de rezervă (care fie vorba între noi, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire și nimeni nu îi deranjează pe cei de la Oficiul central pentru Probleme Speciale) fiind informați că odată cu 15 aprilie vom putea beneficia în primă fază de minimum 500000 de măști/zi.

Având în vedere multitudinea de informații oferite de ministrul economiei pe toate canalele media,  ne-am interesat azi de unde putem lua deja celebrele măști de protecție. Surprinși am aflat că ministrul a mai întins un pic promisiunea anterioară, de această dată afirmând, tot în presă, că de abia de azi începe montarea liniei de producție cumpărată cu atâtea eforturi.

Fiind mai curioși din fire am încercat să aflăm cine a adus linia și în ce condiții s-a făcut achiziția.

Ceea ce am aflat din surse noastre ne-a lăsat un gust amar, având în vedere părerea bună pe care o aveam (și încă o avem) despre ministru.

În acest sens, îl rugăm pe domnia sa, să verifice dacă aceste aspecte sunt reale.

Astfel, se spune că firma intermediară ar fi trebuit să livreze linia de producție încă de acum 10 zile, conform contractului, mai ales în condițiile în care compania Romarm ar fi plătit toată suma de un million de euro în avans (lucru neuzual), bani pe care i-ar fi luat dintr-un credit oferit de CEC Bank cu garanția EXIMBank.

Mai mult, trebuie menționat că nu ar fi fost organizată o licitație, ci o încredințare directă având în vedere starea de urgență. De asemenea, linia ar fi trebuit să fie nouă. Domnul ministru știe dacă așa stau lucrurile, sau nu!

Partea interesantă este că firma care a intermediat tranzacția nu ar putea obține semnătura de recepție întrucât responsabilii Romarm s-ar plânge că linia de fabricație (luată din SHENZEN – China) este incompletă și anumite componente sunt second hand și nu noi cum ar fi trecut în contract.

Așa ar trebui să funcționeze linia achiziționată pentru România

 

Firma intermediară ar fi INTERARMS IMPEX SRL, firma care comercializează armele de prestigiu Beretta și care a încercat să dezvolte producția acestora în România, încă din vremea ministeriatului lui Niculae Bădălău.

Dacă aceste informații sunt reale, va mai dura până când vom reuși să cumpărăm măști din producția Romarm, iar perioada de urgență care a justificat atribuirea directă va trece de mult, astfel încât mai bine luam în calcul oragnizarea unei licitații.

Și încă o întrebare, există și un calcul de eficiență al acestei investiții? De ce întrebăm?

Dacă la prețul de producție al măștilor va fi luată în calcul și regia fabricii Dragomirești, prețul nu va putea fi competitiv, existând deja firme private autohtone, dar și străine care au oferte la 0,1 euro/bucată. În ceea ce privește influența ministrului economiei pe lângă ministrul sănătății, dacă e la fel de mare ca cea pe care o are asupra ministrului apărării (care nu cumpără mai mult de 5% din armament din producția internă), singura utilizare a acestei linii ar putea fi pentru asigurarea stocurilor de rezervă aflate în competența acelui fantomatic Oficiu Central pentru Probleme Speciale despre care am scris într-un articol anterior.

Deci s-ar putea să rămână cum am zis la început, dacă mai facem multe măști cu firma italiană intermediară (care nu are vină, cine acceptă e responsabil), s-ar putea să ducem la ochi o armă Beretta și nu o mască de protecție….

 

 

Citește și Când examenul scoate in față premianții, dar mai ales repetenții…