N. B.

O știre extrem de interesantă ne este adusă la cunoștință de către ziaristul britanic Henry Samuel. Acesta scrie, în The Telegraph, despre schimbarea majoră de macaz din politica franceză și din partidul președintelui Emmanuel Macron, Renaissance(Renașterea), survenită în urma numirii unui ministru al Culturii care nu face niciun secret din opiniile sale conservatoare. Iată articolul integral, pe care l-am tradus pentru dvs.:

Rachida Dati, noul Ministru al Culturii din Franța, a promis că va lupta împotriva wokeismului în timp ce a atacat subiectivismul de stânga al presei franceze convenționale.

Doamna Dati, fost ministru conservator al Justiției, a fost nominalizarea surpriză a cabinetului noului premier Gabriel Attal.

Numirea ei a agitat establismentul cultural francez, în bună parte sângist, într-o asemenea măsură încât primele ei cuvinte de după preluarea postului au fost ” Nu vă temeți. Voi fi mereu aici, pentru a apăra excepționalitatea culturală a Franței.”

Pentru ca acum acum câteva zile, să se dezlănțuie împotriva arbitrilor autoproclamați ai corectitudinii culturale, spunând: ”Sunt pentru libertatea artei și a creației; nu sunt în favoarea cenzurii.

Sunt foarte atentă; există o adevărată luptă împotriva combaterii discriminării”, a spus ea jurnaliștilor de la CNews Europe (două posturi de radio și televiziune aparținând lui Vincent Bolloré, un magnat conservator învinuit că ar fi împins peisajul media francez prea înspre dreapta. Ceea ce nu a împiedicat-o să afirme că, în opinia ei, ”wokeismul a devenit o ideologie a cenzurii”.

Doamna Dati a vizat, de asemenea, radiodifuzorii francezi, deseori criticați că popularizează aproape exclusiv opinii de stânga. ”Sunt foarte atașată de acest serviciu public, care are sprijinul poporului francez. Dar, dacă vor să rămână vor fi nevoiți ca, la un moment dat, să reflecte diversitatea de opinii din Franța”, a avertizat ea.

Facem apel la codul deontologic al tuturor.” – a spus doamna Dati, adăugând că urmează să se întâlnească, foarte curând, cu președinții societăților de radiodifuziune.

De asemenea, ea a criticat și celebritățile din lumea cinematografiei ultra-subvenționate în Franța spunând în Le journal du dimanche – deținut tot de domnul Bolloré, – că reprezintă o castă care are o problemă cu tot ceea ce reprezint eu. Își spun că, odată și odată, tot îmi vor pune ei pielea în cui”.

Conform unui recent sondaj Ifop, Doamna Dati este personalitatea politică feminină cea mai apreciată în Franța, aflându-se pe locul al patrulea în clasament. Are 58 de ani și are un mare succes, în special printre francezii din clasa muncitoare, care o preferă chiar și lui Marine Le Pen.

Președintele Emmanuel Macron, care luna trecută a promis că va introduce cursuri obligatorii de teatru și istoria artei în școli – a convins-o pe doamna Dati să ocupe funcția de ministru al Culturii, în scopul de a zgâlțâi sistemul cultural elitist al țării.

De asemenea, el a promis că o va susține în încercarea ei de a deveni, în 2006, primar al Parisului.

Într-un discurs ținut săptămâna trecută, doamna Dati s-a angajat să pună cultura în centrul proiectului social francez, astfel încât aceasta să poată fi în beneficiul tuturor și nimeni să nu poată spune că ”asta nu e de mine”.

Noțiunea de wokeism, împreună cu aceea de cancel culture au ajuns în Franța mai târziu decât în America și Marea Britanie, dar sunt o problemă fierbinte în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie, în care gruparea lui Emmanuel Macron trebuie să învingă partidul doamnei Marine Le Pen.

Conducătorul campaniei electorale a Partidul Renaissance (cunoscut anterior ca La republique en marche sau, simplu, En marche!), Jordan Bardella, a criticat, la rîndul său, wokeismul infiltrat pretutindeni în societatea franceză.

Fiica unui zidar marocan și a unei mame algeriene, doamna Dati este considerată – împreună cu însuși dl. Attal – drept una din cele mai puternice personalități menite să garanteze ascensiunea PR, grație modestiei sale, a bunului său simț și a aversiunii nutrite pentru corectitudinea politică.

Ea a spus că a convocat, săptămâna viitoare, o întâlnire a directorilor regionali de acțiune culturală, adăugând: ”Le voi cere să se asigure că sprijinim libertatea creativă și nu pe acești noi cenzori”.

Combaterea discriminării și a determinismului social este o luptă. Cultura nu este despre deconstrucție sau despre desființare. ”Nu voi fi de partea cenzorilor.” – a repetat ea.

Doamna Dati nu este primul ministru al lui Macron care a luat la ochi wokeismul. Jean Michel Balnquer, fostul său ministru al Educației, l-a descris, de asemenea, ca pe o amenințare la adresa democrației franceze.

Ea a preluat locul lui Rima Abdul Malak care, în decembrie, l-a supărat pe dl. Macron alăturându-se protestului îmmpotriva lui Gérard Depardieu, acuzat de agresiune sexuală, în vreme ce președintele îl apăra de ceea ce a numit un ”linșaj public”.

Sursa: aici