Primesti ceea ce platesti
Sancțiunile împotriva Rusiei înseamnă că țara se uită acum la piața gri chineză pentru importurile sale de semiconductori, dar există o problemă: 40% dintre acestea sunt defecte. Aceasta marchează o creștere cu 1.900% a ratei lor de eșec în ultimele luni.
După cum a raportat The Register, ziarul pro-Putin Kommersant scrie că procentul de cipuri defecte importate în Rusia înainte de război era de doar 2%, ceea ce nu este foarte bun având în vedere câte componente se găsesc în articolele electronice de astăzi. Acum, la aproape opt luni după ce țara a invadat Ucraina, este de 40%.
Rusia dă vina pe aceste rate de eșec pe seama pandemiei care afectează lanțul de aprovizionare și a sancțiunilor care îl forțează să importe cip-uri de pe piața gri chineză, o zonă care nu numai că vine cu amenințarea produselor defecte, dar este și nesigură și lentă.
Multe companii au părăsit Rusia ca urmare a restricțiilor la import, iar cele care au rămas trebuie să se ocupe de sancțiunile companiilor chineze pentru semiconductori. Având în vedere că unele dintre aceste nenorociri erau probabil destinate hardware-ului militar care sprijină războiul din Ucraina, ne întrebăm dacă „prietenia fără limite” dintre Rusia și China se extinde și la importurile de cip-uri neomologate.
China nici nu și-a confirmat sprijinul pentru invadarea Ucrainei de către Rusia și nici nu a condamnat acțiunile lui Putin. Dar sancțiunile impuse țării au adus beneficii companiilor chineze care se confruntă cu propriile lor restricții activate de catre SUA — vedem adesea ambele națiuni grupate în sancțiuni, așa cum a fost cazul regulilor de export introduse în urmă cu câteva săptămâni, care au împiedicat Nvidia și AMD să vândă GPU-urile lor de înaltă performanță centrate pe inteligență artificială către Rusia sau China fără licență.
După ce a fost lovită pentru prima dată de sancțiuni la importuri, Rusia a afirmat îndrăzneț că va investi în dezvoltarea de cipuri interne, producție și formarea personalului, cu intenția de a produce cipuri până în 2030. Incapacitatea Rusiei de a-și asigura sursa de semiconductori de încredere o obliga să folosească componente luate din mașini de spălat vase și frigidere în rezervele sale, care oricum sunt probabil mai fiabile decât importurile din China.
Sursa aici