Se numește vitamina D, dar nu este chiar o vitamină. Astăzi, cercetătorii o consideră mai degrabă un hormon decât un nutrient. Sursa majoră a acestei așa zise vitamine este fabuloasă și unică: spre deosebire de suratele ei, poate fi obținută mai degrabă prin expunerea la soare decât din alimente. Este produsă în piele, activată de ficat și rinichi și își trage puterea din razele ultraviolete (UV).

Descoperitorii ei au considerat-o drept un remediu pentru o afecțiune a oaselor numită rahitism însă, ulterior, au aflat că îmbunătățește atât funcția imună cât și metabolismul, precum și că acționează ca un agent antiinflamator.

Câteva studii observaționale efectuate în ultimul an au relevat o corelație izbitoare între deficiența de vitamina D și severitatea infecției covid 19. Și, pe cale de consecință, unii medici o includ în protocoalele de tratament.

Este îndeobște știut că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu creșterea citokinelor inflamatorii, cu infecțiile virale ale tractului respirator superior și cu cheagurile de sânge – unele dintre caracteristicile cheie ale covid 19.

Până și dr. Anthony Faucy, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, cunoscut mai degrabă pentru promovarea măștilor și a vaccinurilor decât a suplimentelor, a găsit, într-un interviu de pe Instagram Live, cu Jennifer Garnier, (septembrie 2020), câteva cuvinte aprobatoare despre vitamina D, subliniind necesitatea acesteia, în special în timpul unei pandemii.

Dacă aveți deficiență de vitamina D, lucrul acesta are un impact asupra susceptibilității dvs. la infecție. Nu mă deranjează să recomand suplimentele de vitamina D, le iau eu însumi” – a spus Fauci.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății au fost foarte precauți în ceea ce privește acest subiect. Dr. Joseph Mercola este autorul principal al unei metaanalize a studiilor care corelează nivelurile de vitamina D, cazurile de covid 19 și mecanismele procesului de protecție. Studiul a fost publicat într-o ediție din octombrie 2020 a revistei Nutrients, însă Mercola a fost obligat să îl elimine de pe website-ul său.

S-a spus că problema era comercializarea unui remediu cu eficiență nedovedită în vederea tratării unei boli mortale. În februarie, FDA i-a trimis o scrisoare, acuzându-l că vinde suplimente – în special vitamina D – care sunt ”produse neaprobate și neautorizate, în vederea prevenirii sau a tratamentului infecției covid 19”.

Dar Mercola insistă asupra faptului că el nu îi încurajează pe oameni să cumpere vitamina D, ci să stea la soare. ”Nu am luat acest supliment de 12 sau 13 ani. Este gratuit dacă ieși la soare. Dar, majoritatea oamenilor nu pot face asta, așa încât trebuie să recurgă la administrarea orală. Nu este prima mea recomandare, dar trebuie să le dai opțiuni” – a spus el.

Un studiu din 2012 a constatat că insuficiența vitaminei D afectează aproape 50% din populația lumii și se estimează că 1 miliard de persoane suferă de un deficit complet, această pandemie de hipovitaminoză D fiind atribuită în principal stilului de viață. Spre deosebire de strămoșii noștri, ne petrecem aproape tot timpul în interior. Iar atunci când ieșim, poluarea mediului înconjurător ne diluează expunerea.

Rolul naturii în medicină

Vitaminele au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea. Dar, faptul că aerul proaspăt și soarele au un efect pozitiv asupra sănătății era cunoscut cu mult înainte, petrecerea timpului în aer liber fiind, alături de dieta echilibrată, exercițiile fizice și odihna suficientă, una dintre cele mai frecvente și mai importante recomandări ale medicilor de altădată.

Dar, medicii de astăzi nu prea mai recomandă ieșitul afară. De fapt, mulți dintre aceștia își avertizează pacienții să evite expunerea la soare pentru a preveni cancerul de piele. Și, mai recent, oficialii din domeniul sănătății le-au cerut oamenilor să stea închiși în case, pentru a evita răspândirea covid 19.

Dar, oare, nu cumva, în ciuda bunelor intenții, ne-au făcut chiar mai vulnerabili decât am fi fost ducând o viață normală?

Bunăoară, în 2017, cercetătorii de la Universitatea Georgetown au descoperit că statul la soare poate revigora sistemul imunitar prin activitatea celulelor T, care combat infecțiile.

Persoanele cărora le lipsește vitamina D se îmbolnăvesc, de asemenea, mai des și tind să sufere mai mult de dureri de spate, depresie și oboseală.

Desigur, nu este corect să acuzăm exclusiv medicii. În ultimele decenii am devenit, cu toții, interesați să explorăm mai degrabă spațiul cibernetic decât pădurile. Și, cei mai mulți dintre noi locuim în medii cu o climă controlată, nu în câmp deschis sau la ferme.

Dar medicina modernă a început să se distanțeze de natură chiar înainte de apariția tehnologiei moderne. Potrivit lui Cassi Vieten, psiholog și cercetător în domeniul medicinei minte-corp, cu un doctorat în psihologie clinică, știința a început să se distanțeze de influențele lumii naturale încă de acum 400 de ani, când s-a despărțit decisiv de biserică.

Sistemul medical a devenit foarte mecanicist. Majoritatea medicilor se uită la trupul omenesc ca la un ceas sau ca la o mașină. La care, când se defectează ceva, te uiți sub capotă și repari sau înlocuiești, fără nicio legătură cu felul în care simte sau gândește persoana respectivă. Or, lucrurile nu stau deloc așa, spune Vieten.

Fără a nega incredibilele reușite în tratarea multor boli devastatoare, Vietan a semnalat că nici măcar pacienților centrelor de sănătate mintală de top nu li se permite să iasă în aer liber.

Este o adevărată nebunie. Ei cred într-un model de creier foarte mecanicist, în care acel ceva care nu funcționează bine poate fi reparat doar cu pastile, stimulare transcraniană sau cu implanturi” – a spus ea. ”Nu suntem împotriva acestor lucruri, dar a nu le completa cu aer proaspăt, soare, frumusețe, sens, speranță, dragoste, bucurie, mișcare, nutriție… a nu lua deloc în considerare toate acestea, oferă o perspectivă foarte limitată.”

Vieten este directorul executiv al Fundației John W. Brick, o organizație care a publicat, recent, o dare de seamă care examinează relația dintre exercițiu și sănătatea mintală, în lumina datelor oferite de studiile științifice publicate între 1990 și 2020.

Astfel, chiar dacă s-a dovedit că toate exercițiile fizice îmbunătățesc semnificativ sănătatea mintală, cele mai eficente din acest punt de vedere au fost activitățile desfășurate în aer liber sau ca parte a unui grup.

A existat chiar un studiu conform căruia mersul pe bicicletă a redus numărul lunar al ”zilelor proaste” mai mult decât oricare alt tip de exercițiu. Ceea ce ”s-a întâmplat nu doar din cauza exercițiului în sine, ci și a soarelui și a aerului proaspăt” – a spus Vieten.

O altă activitate cu un impact major asupra sănătății mintale este sportul de echipă care combină exercițiile fizice cu soarele, aerul curat și colaborarea de grup.

Este antidepresivul perfect, dacă poți să o faci” – a spus Vieten.

Beneficiile timpului petrecut în aer liber

Știința abia începe să înțeleagă efectele biologice și psihologice ale timpului petrecut în aer liber asupra minții și corpurilor noastre. De exemplu, există studii conform cărora proximitatea apei ne poate face mai fericiți și mai sănătoși. Alte cercetări arată că și cantitatea de lumină care lovește retina provoacă buna dispoziție.

În ultimii ani știința a descoperit că pădurile pot reduce hormonii de stres, ritmul pulsului și tensiunea arterială.

Deci, cum să profităm de beneficiile pe care statul în aer liber le oferă sănătății noastre fizice și mentale?

Bronzează-te puțin, fără să te arzi. Persoanele cu pielea deschisă pot tolera, la început, doar câteva minute. Ascultați-vă corpul și nu exagerați niciodată” – a spus dr. Mercola. Soarele vă va oferi vitamina D gratuit, dar există și alte beneficii metabolice pentru sănătatea dvs., cum ar fi oxidul nitric, reducerea inflamației și încă alte multe lucruri extraordinare.”

Pentru îmbunătățirea sănătății mintale, Vieten recomandă remedii simple, cum ar fi, de exemplu, plimbările pe îndelete, într-un loc liniștit. Ea îi îndeamnă pe oameni să caute peisaje ample, un câmp, un lac, o pajiște sau un ocean. Este posibil să vă ofere o perspectivă total diferită de aceea pe care v-o oferă smarthphone-ul dvs.

Când oamenii devin depresivi și anxioși capătă o ”viziune în tunel”. Astfel, ei pot vedea doar ceea ce îi îngrijorează și devin foarte concentrați doar pe acel lucru – a spus Vieten. ”Când te uiți, de exemplu, la un ocean, care este atât de mare, îți antrenezi vederea periferică, ceea ce poate lărgi perspectiva, interesele, curiozitățile și concepția despre lume. Spațiile ample te scot din viziunea în tunel.”

Pe măsură ce ieșim din carantină, începem să apreciem mișcarea în aer liber mai mult decât oricând altcânva. Nu e nevoie de studii speciale pentru a te bucura de mângâierea vântului și de căldura soarelui de vară. Dar ar fi de dorit ca și medicii să le recomande cât mai des pacienților, pentru că sunt excelente pentru sănătate. Statul în casă dăunează grav atât minții cât și trupului nostru.

Conan Milner

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici