Bruxelles-ul trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta pe fermieri să-și câștige existența. În caz contrar se va confrunta cu noi proteste – a avertizat șeful unei mari asociații de lucrători în agricultură.
Vorbind în fața participanților la o demonstrație care a avut loc la 27 mai, în capitala UE, Kjartan Poulsen, președintele Comitetului european pentru lapte (European Milk Board/ EMB) a declarat că fermierii s-au simțit încurajați de faptul că politicienii de la nivelul UE par să își ia în serios preocupările.
Totuși, el a avertizat că, deși protestul care tocmai se desfășura la Bruxelles pare a fi mai degrabă ”prietenos”, situația s-ar putea schimba radical în viitor, în cazul în care parlamentarii nu le vor lua foarte în serios revendicările și nu vor acționa corespunzător.
În încercarea de a dipersa protestatarii perseverenți din fața instituțiilor UE, poliția a utilizat gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Brussels Signal (@brusselssignal) 26 februarie 2024
”Nu vă faceți iluzii”, a spus Poulsen, ”dacă nu vedem niciun progres, atunci s-ar putea să revenim”.
El a adăugat că membrii Comitetului European pentru Lapte sunt întotdeauna pregătiți să organizeze demonstrații și că obișnuiesc să își prezinte opiniile în mod direct.
”Ei mai posedă încă o mulțime de tractoare”, a spus el, făcând referire la protestele anterioare care au oprit accesul în numeroase părți ale Cartierului European.
Fermierii care protestează ar trebui să vizeze Politica agricolă comună a UE, nu Pactul verde european, spune eurodeputatul @MetzTilly.
Puteți citi interviul complet accesând acest link.
Brussels Signal (brusselssignal) March 27, 2024.
Deși Poulsen a spus jurnaliștilor că simte nevoia să-i avertizeze pe politicienii UE cu privire la consecințele ignorării revendicărilor fermierilor, el a insistat, de asemenea, că tranzacțiile recente ale Comitetului european pentru lapte cu parlamentarii au fost pozitive.
Răspunzând la o întrebare a Brussels Signal, el a relatat că, împreună cu consilierii săi, s-a aflat în legătură permanentă cu comisarul european pentru agricultură al blocului, Janusz Wojciechowski.
”A trecut doar o săptămână de la ultima mea întâlnire cu comisarul Janusz”, a spus Poulsen. El l-a descris pe politicianul polonez ca fiind mult mai receptiv la preocupările fermierilor decât predecesorul său, Phil Hogan, de la Partidul Popular European. Comitetul european pentru lapte cere Consiliului Europei să adopte o legislație care să interzică achiziționarea de produse agricole la prețuri mai mici decât costul producției sale, o măsură despre care Poulsen a spus că este necesară pentru a securiza sectorul agricol pe termen mediu și lung.
El a adăugat că UE nu trebuie să mai acorde subvenții fermierilor – cu excepția zonelor în care se pretind modificări ale metodelor de agricultură, cum ar fi în cadrul Green Deal – argumentând că, în prezent, ar mai fi necesară doar o distribuție echitabilă a profiturilor.
Șeful Comitetului european pentru lapte a susținut că parlamentarii, fie aceștia de stânga sau de dreapta, încep să fie mai receptivi la punctele de vedere ale organizației sale.
”Am avut întâlniri în Parlamentul European – se poate spune și că acum, în perioada alegerilor, sprijinul este mai ușor de obținut – de la stânga la dreapta… toți pot vedea că trebuie făcut ceva.”
El a adăugat că ajutorul dat fermierilor este văzut acum și ca o ”chestiune de securitate” în cadrul blocului european și că discuțiile recente au fost, în general, ”foarte bune”.
”Este important să ne apărăm regiunea, să ne apărăm producția și să apărăm munca fermierilor noștri!”
Producătoarea de vinuri din Napoli, Rossa Forno de la @coldiretti îi spune reporterului @peter_caddle de ce a participat la protestul de luni al fermierilor.
Brussels Signal (@brusselssignal) 27 februarie 2024
Sursa: aici
Peter Caddle este un jurnalist bruxellez specializat în tehnologie și afaceri europene.
Traducerea și adaptarea Nedeea Burcă