Acum că avem majoritate asigurată, rămâne ca Președintele Iohannis să nominalizeze premierul și acesta să își creioneze echipa de specialiști, dacă o găsi ceva mai de soi, că dacă e să ne luăm după numele vehiculate de presă, speranțele de mai bine sunt subțiri rău.
Printre numele care ne-au atras atenția că ar fi din nou pe lista de nominalizări, dar la un alt minister, este și cel al ministrului Virgil Popescu.
Fiind primii care am scris despre ”performanța” sa de a gestiona achiziția liniei de fabricare a măștilor de protecție de la ROMARM, ne-am bucurat când am văzut că datele noastre au fost confirmate și completate de ancheta RiseProject și emisiunea clarificatoare de la Antena 3, care au arătat incompetența acestuia și a subordonaților apropiați, care au susținut acest fiasco economic.
Și pentru a-i arăta viitorului prim ministru calitățile colegului de partid ce îl fac indispensabil pentru postul de viitor ministru al Energiei, am decis să îi adresăm d-lui Popescu câteva întrebări, în conformitate cu legea 544/2001, întrebări pe care le publicăm și în acest material, urmând ca eventualul răspuns (pentru că am întâlnit și ministere care nu catadixesc să răspundă, cum ar fi, de exemplu, cazul instituției conduse de Lucian Bode), să îl publicăm imediat ce îl vom primi.
Astfel,
- Conform interviului din Financial Intelligence (18.11.2020), dl. Ministru Virgil Popescu a declarat că Romarm a realizat în nouă luni 125% din bugetul prognozat, iar contractele de export au crescut cu 300%.
Totuși, din statisticile/raportările publicate pe site-ul ANCEX (Departamentul pentru Controlul Exporturilor), reiese că exportul la 9 luni al companiei a scăzut dramatic, practic este la 30% din media anilor anteriori!
Care este adevărul? Au fost informațiile furnizate de companie false?
- În data de 28.05.2020, premierul Ludovic Orban a solicitat ministrului Economiei, dl. Virgil Popescu, o anchetă cu privire la motivele pentru care a fost oprită temporar producția de măști de protecție la fabrica de la Dragomirești (liniile nu ar mai funcționa din data de 28 August 2020).
S-a finalizat ancheta? Care sunt concluziile? Oare liniile funcționează, acum, în parametri, conform specificațiilor din contractul de achiziție?
Câte măști au fost fabricate și câte au fost vândute? S-a reușit rambursarea creditului contractat cu CEC Bank din vânzarea măștilor și amortizarea investiției?
- Ați declarat în mai multe rânduri că acordați o atenție sporită fondurilor și proiectelor europene precum IMM Invest și altele. Chiar recent ați prezentat Carta albă a IMM-urilor. Ce măsuri a luat conducerea C.N. ROMARM sau reprezentanții Ministerului din Consiliul de Administratie al C.N. ROMARM în vederea accesării programelor europene din cadrul European Defense Fund, PESCO si EDIDP? Sunt companii în cadrul Asociației PATROMIL, din care și ROMARM face parte, care au deja o tradiție în respectivele programe europene (SIMAVI, STIMPEX, MARCTEL, PROOPTICA).
- De ce nu implementați managementul profesionist conform OUG 109 și prelungiți mandatele managerilor și administratorilor din două în două luni, sau din patru în patru luni? Cum puteți impune obiective de management și să le evaluați obiectiv pentru asemenea perioade?
- Puteți da termene clare pentru clarificarea acestor situatii si ce anume repercusiuni / masuri vor fi la respectivele termene?
Cam acestea au fost întrebările, noi rămânem mirați de lipsa de performanță, de eludarea legii și de lipsa de viziune a domnului Popescu.
Mai mult, orice specialist în limbajul trupului poate identifica momentul în care ministrul minte atunci când este întrebat de ce s-a oprit producția la Dragomirești, spunând că nu știe, deși era perfect informat….
Bine că se convoacă consiliul de administrație la Romarm după apariția articolelor din presa scrisă și audiovizuală, sperăm că nu pentru amenințarea directorilor de filială cu expirarea contractelor de management…..
Asta după ce, contrar legii, care spune că un conducător din industria de apărare trebuie să aibă minimum 10 ani în cadrul sectorului industrial respectiv și cinci în Companie, numești oameni în aceste funcții care nu au avut nicio legătură cu domeniul….
Deci speranțele de mai bine cu miniștrii buni la toate (e recunoscută în piață apropierea ministrului de problemele ridicate de OMV) sunt foarte reduse.
Așa că înainte de a stabili numele viitorilor miniștrii, poate domnul Cîțu se va uita și în dosarul profesional din ultimul an al celor care au fost la guvernare…