ICC : Bună ziua domnule  Petre Constantin, dragă doctor Barbi, vreau să ne aducem împreună aminte de ce făceam acum 31 de ani. Când ai aflat de Timișoara și cum?

 

 

 

Dr. Barbi : Dragă Cezar eu pot să spun acum niște date pe care nu prea le știe lumea. Le  știu colegii mei de la Institutul de Economie Mondială. Când am auzit de Timișoara eram internat  la secția de  psihiatrie a spitalului Gheorghe Marinescu unde fusesem  băgat cu doi ani jumate înainte, la secția de resocializare.

 

ICC :Metodele securității!

 

Dr. Barbi : Vreau să spun că nu am dus-o rău acolo, m-a distrat, este una dintre cele mai  frumoase… nu  frumoase, interesante, amintiri din viața mea. Pentru că eram  acolo o trupă de simulanți, toți băgați cu japca între nebuni. Ăștia erau nebunii buni de  muncă. Eu, de  pildă, am fost repartizat la atelierul auto unde  pe ce  puneam mâna stricam, așa că m-au dat, șeful de atelier Nea Fane, m-a dat să spăl mașini. Care era o chestie foarte tare, pentru că  era singurul loc  unde primeai un pachet de țigări. Primeai un Kent de la doctorul căruia îi spălai mașina. Eu, nefiind fumător,  duceam băieților Kentul. Așa că  aveam un Kent pe zi pentru băieți. Am avut o viață ușoară. Ce era frumos este că aveam niște servituți.  Erau niște reguli  obligatorii, în sensul  că în fiecare dimineață cântam imnul, nu-ți vine să  crezi…

 

ICC :La spital! Evident că nu-mi vine să cred…  sau îmi vine să cred că și eu l-am cântat, în alte locuri.

 

Dr. Barbi : După care ne vedeam fiecare de treaba noastră. Făcusem o  gaură în gard, pe care o acopeream cu o tufă  și un  bolovan pe unde ieșeam toți,  ne vedeam  de treburile  noastre în timpul  zilei. Și  eu,  de exemplu, stăteam la două blocuri distanță de gaura din  gardul balamucului. Mă duceam frumos,  dormeam  noaptea acasă,  mă  sculam la patru jumate ca să fiu la cinci în spital, și așa am  dus-o doi ani. Când am auzit… bineînțeles că ascultam Europa Liberă. Când am auzit chestia aia, mincinoasă de altfel, cu  60 000 de morți la Timișoara…

 

ICC : Da, dar groaznică, împușcăturile…

 

Dr. Barbi : Da, cu  tot dichisul ăla… am pus  mâna pe un borcan de iaurt, era după ora unu  noaptea când s-a întâmplat,  deci  fugisem, eram  deja acasă, și  tu știi  foarte bine,  făceam  soluție  pentru prepararea  pânzelor de pictură  din oxid de zinc, pulbere,  clei de oase  și ulei  de  in… În  seara de 18  cred că  a fost, am ieșit să îmi plimb câinele lup, Wolfi îl chema, și  am ieșit cu Wolfi, cu  borcanul de vopsea  albă și cu o pensulă. De zăpăcit ce eram, am luat o pensulă mai lată  decât gura borcanului. Și m-am dus, era un bloc în construcție înspre metroul Berceni, oferea așa o panoramă  foarte frumoasă,  avea o fațadă de cărămidă și am început să scriu Jos comunismul! Cu câinele lângă mine.

 

ICC : Și așa a apărut grafitti în România!

 

Dr. Barbi : Stai să  vezi. Că nu intra pensula în borcan. Și atunci eu trebuia să torn cu  grijă soluția pe pensulă…

 

ICC :Ca să n-o mănânce câinele care se intoxica, normal!

 

Dr. Barbi : Stai să vezi. Asta era la vreo 30 de metri de șoseaua principală. Și eu eram într-un con  de umbră acolo. A trecut o trupă de asta de trei indivizi, doi  soldați și un milițian.

 

ICC :Așa umblau în ultimele zile…

 

Dr. Barbi : Așa și…  cu câine și ei. M-a simțit câinele, eu eram în umbră, dar câinele lor a simțit câinele meu. Și  am luat-o  la goană ocolind  blocul, blocul era  în construcție încă, ușile de fier de la blocuri, știi cum erau, norocul meu  că ușile n-aveau încă puse geamurile. Și  am fugit cu  câinele meu și, în spatele lui, câinele polițiștilor cu care s-a și încăierat… m-am  rugat la Dumnezeu să pot ajunge  pe terasa blocului, că blocul  avea opt scări, să ajung la terasa blocului și să cobor pe scara dinspre Șoseaua Berceni. Și nu au fost geamuri, măi. Am trecut prin uși, am coborât pe scara cealaltă, am ieșit pe Șoseaua Berceni și am sărit imediat, după 50 de metri, gardul la balamuc. Și m-am dus din nou în salon. Cu câinele după mine. Deci așa am început eu toată afacerea. Bineînțeles că nu m-am potolit, a doua zi am ieșit cu niște cărbune graf, știi că era cărbune negru.

 

ICC :Fondul plastic era competitiv…

 

Dr. Barbi : Domnule, interesant este că și acum acel slogan ”Nu ne temem de călăul Ceaușescu!” rezistă pe perete, deși ăștia tot îi dau cu vinarom sau cum se cheamă. Până la urmă, mi se pare că acum un an sau doi au venit și au ras tencuiala, domnule! Dar eu am apucat să  fac poze. Cu orice ai fi dat, cărbunele ăla ieșea deasupra.

 

ICC :Vreau să îți pun o întrebare. Ai crezut că o să vezi comunismul dispărând și dacă da, când?

 

Dr. Barbi : De crezut  n-am  crezut dar…

 

ICC : Atunci hai sa-ți destăinuiesc eu  ceva, și pot dovedi  cu martori. Noi nu  cunoșteam încă pe vremea aceea, pentru că  asta a fost ”drama” României,  faptul că societatea civilă probabil exista, dar fiecare în tranșeea lui. Și cel mult  informații care sigur că unele erau manipulatoare, cum ai spus, Europa Liberă, BBC sau altele. Să știi că în ziua în care a fost ales Ioan Paul, al doilea papă, pentru care am o stimă  deosebită, pentru sfântul Ioan Paul,  eu am și avut ocazia să mă întâlnesc de patru ori cu el, am spus, în momentul în care am  auzit… am căzut în genunchi și am spus ”Comunismul e terminat! Nu există  comunism cu papă!” Fără să știu toate mașinațiile, acțiuni, CIA, ce-o fi fost, dar în orice caz, până la urmă a fost un lucru pozitiv. În folosul democrației. Și am scris acest lucru atunci, și am martori pentru această credință a mea. E adevărat, dacă e să fac destăinuirea până la capăt, că nu eram sigur că voi apuca să văd dispărând comunismul.

 

Dr. Barbi : Eu n-am crezut, dar am sperat.

 

ICC : Știi de ce?  Pentru că,  ca  și tine, poate  mai puțin profesional ca tine, m-am ocupat  o viață  de macroeconomie. A fost debușeul  cel mai interesant  pentru teoria sistemelor, mi-am început  meseria la Institutul Central de Informatica, făceam modele de  prognoză, planificare pentru economia națională. Cu Florin Georgescu, cu nea Nicu Văcăroiu…  deci eu făceam calculele cu mâna  mea, evident cu calculatoarele de atunci…. Și mi-a fost clar că, economic sistemul va face implozie. La  un moment dat. Nu puteam să știu când. Bun. Dar, revenind, pe 21 decembrie ce făceai?

 

Dr. Barbi : Îți mai  dau un  amănunt. Nu  credeam, dar speram.  Ți-am zis că la secția aceea de resocializare, la  profesorul Romilă, Dumnezeu să-l  ajute, trăiește  încă…

 

ICC : Dumnezeu să-l ajute pentru că pe mine m-a ajutat când am avut o problemă….m-a ajutat și pentru că soția lui era colega mătușii mele, la Brâncovenesc, iar el săracu ce-a pățit cu meditația transcedentală știm  amândoi. După mine rămâne cel mai mare psihiatru al României..

 

 

Dr. Barbi :…și faptul că  el știa de  noi,  ne  proteja…  făceam pușcărie dacă nu  ne  ținea acolo… Când eram încă internați, nu știu ce s-a  întâmplat, unul  dintre noi a făcut tămbălău așa în public și  cineva din spital,  deci  erau și  din ăștia  prin spital, a informat secția de  poliție 15. Și  de fiecare 1  mai (a  început la  1  mai 1986, da, și  de 23 august, în seara  precedentă,  ne  luau  pe toți ăștia șase, ne duceau la secția de poliție și ne  țineau acolo, să nu cumva să ieșim la miting.

 

ICC : Frica. Începuse frica!

 

Dr. Barbi : Noi aveam certificat de nebuni.

 

ICC : Erați deci periculoși.

 

Dr. Barbi : Da. Și prima dată ne-au  băgat  la beci și ne-au  bătut țiganii,  că  erau numai  din ăștia, din cartier,  ciorditori, ne-au bătut de  ne-au  rupt,  eram doar doi când am intrat,  așa era  de 1 mai… de 23 august m-am  dus cu un prieten de-al meu  rugbist, 1, 95 m. I-am povestit ce am pățit, era  pentru prima dată și  când a  intrat în secție, bineînțeles că s-a uitat el la ăia… Ăia aveau ordin  să ne bată. Dar ăsta a zis: Bă, de ce te uiți tu la  mine așa urât? I-a zis unui țigan. Și au început țiganii scandalul. Bă, tu ține-mi spatele, mi-a zis, să nu-mi  dea  pe la spate. Și a bătut vreo 12 țigani de i-a înșirat ca pe sardele. Acuma poliția probabil că știa la ușa aia de tablă ce se  întâmplă înăuntru, dar erau convinși că noi luăm bătaia… Până au început ăia să urle: Aoleu șefu, ia-ne că ne omoară… Așa și… cum  am ajuns  pe 21. Am plecat dimineața, la ora 5,30, că  atunci dădeau drumul la metrou și ce-mi veni mie să mă  duc la atelierul maestrului Corneliu Baba. Aveam cheie. Și m-am  dus: E televiziune,  acolo  se  pot întâmpla niște chestii, și să fiu pe aproape. Până pe la 10,30 nu s-a  întâmplat nimic, pustiu… Ei, ziceam să iau eu metroul. Și așa mi-a călăuzit soarta pașii că am luat metroul și m-am  dus, unde să cobor eu, am coborât la Piața Romană. Unde am  văzut o mulțime de femei, bărbați, toți cu steaguri în mână și tăbărâseră pe  doi polițiști să le dea steagurile. Domnule, ia steagurile, să nu ziceți că le-am  rupt noi. Ce dracu se întâmplă?  Ce-o fi? Ce-o  fi? Habar n-aveam de miting. De la Romană am luat-o pe jos, de fapt nu am luat-o, am cam început să fug la vale, către Universitate… instinctul… și pe drum s-a atașat de mine un băiat pe care-l știam de la casa de Cultură, de la Preoteasa. Era Mihai Gâtlan, care în ziua aia a fost strivit de zid la Dalles.

 

ICC : Știi că eu sunt prieten bun cu tatăl lui…

 

Dr. Barbi : E pictor și taică-său

 

ICC : De aia-l cunosc eu, eu pictam pe stradă cu el și ne mai lua miliția, deși  eram membri la Asociația Artiștilor Plastici, aveam legitimație, pe care scrie că  ai  voie să  execuți lucrări de arte plastice pe stradă…

 

Dr. Barbi : El picta prin Centrul Vechi, pe acolo…

 

ICC : A mai  fost și pe lângă Dâmbovița împreună,  dar  ne cunoaștem  de foarte mulți  ani  cred că pe el îl  cunosc din anii 70,  ceva de genul ăsta…

 

Dr. Barbi : Fugeam, fugeam către Piața Universității, primul  cordon  de  poliție, de soldați  cum  erau  atunci ăia,  îmbrăcați albastru,  soldații ăia cu viziere, nici nu mai știu  bine, cred că erau în albastru și  cu  scuturi.. dar erau aliniați în dreptul Cinematografului  Aro, Patria.  Ei  erau cu  spatele la  noi, cu fața  înspre Sud,  spre  Piața Unirii. Am  trecut  printre ei  ca  prin  brânză. În  față la alimentara aia Unic, sau  cum  se chema, erau vreo 300 de  metri…  domnule am fugit ăia 300 de metri gândindu-mă cum naiba e glonțul în spate, e cald,  e rece? Și  fugeam de  parcă nu  atingeam pământul și în urechi îmi  răsuna un câtec de  pian, o melodie… asta a fost balada lui Mihai Gâtlan pe care am scris-o și Cristi Pațurcă i-a făcut și muzica.

 

ICC : Îmi trimiți o înregistrare să o atașez?

 

Dr. Barbi : Piesa  nu  a  putut fi trasă în studio, toți au refuzat-o, o să îți trimit textul. Și de al doilea aliniament, ăla de la Inter, nu am mai putut să trecem. Efectiv, nu am mai putut să trecem. Ne-am  trântit lângă  bordură și  acolo l-am  văzut eu pe  unul  am zis,  băi, ăsta-i  Ceaușescu. Domnule,  semăna  perfect, perfect cu Ceaușescu! A  venit  la  mine,  el m-a  împins, m-am lovit cu călcâilele de bordură și m-am  apucat de el,  a căzut  peste  mine. Eu  cred, și  acum sunt convins, că  era vreunul  dintre frații lui nea Nicu. Prea semăna cu el. Îmbrăcat  în  kaki. Și m-a luat: Măi, sunteți  terminați! Și  eu am spus: Să știți domnule că mâine o veți păți dvs. mai rău decât o  să o pățesc eu astăzi. Când mi-a dat ăla drumul, ”nea Nicu”, era 11,45-12 cel mult.Am ajuns în fața  primului grup de 100-150 de oameni. De acolo am o  fotografie…

 

 

 

 

interviu realizat de Cezar Corâci