Prima vizită în Tahiti
Până în 1890, Gauguin a conceput proiectul de a face din Tahiti următoarea sa destinație artistică. O licitație de succes de picturi la Paris la Hôtel Drouot în februarie 1891, împreună cu alte evenimente precum un banchet și un concert benefic, au oferit fondurile necesare. Licitația a fost ajutată de o recenzie măgulitoare a lui Octave Mirbeau , curtat de Gauguin prin Camille Pissarro . După ce și-a vizitat soția și copiii la Copenhaga, pentru ultima oară, Gauguin a pornit spre Tahiti la 1 aprilie 1891, promițând că va întoarce un om bogat și va lua un nou început. Intenția sa declarată a fost să scape de civilizația europeană și de „tot ce este artificial și convențional”. Cu toate acestea, a avut grijă să ia cu el o colecție de fotografii, desene și printuri.
Primele trei luni le-a petrecut la Papeete , capitala coloniei și deja influențată de cultura franceză și europeană. Biograful său Belinda Thomson observă că trebuie să fi fost dezamăgit de viziunea sa despre o idilă primitivă. Nu și-a putut permite stilul de viață în căutarea plăcerii la Papeete, iar o încercare de a realiza un portret, Suzanne Bambridge , nu a fost foarte plăcută. A decis să-și stabilească reședința în Mataiea, Papeari , la aproximativ 45 de kilometri de Papeete, instalându-se într-o colibă de bambus în stil autohton. Aici a executat picturi care înfățișează viața tahitiană precum Fatata te Miti și Ia Orana Maria (Ave Maria) , aceasta din urmă devenind cea mai apreciată pictură a sa tahitiană.
Ave Maria – schiță
Ave Maria
Multe dintre cele mai frumoase picturi ale sale datează din această perioadă. Primul său portret al unui model tahitian este considerat a fi Vahine no te tiare ( Femeie cu o floare ). Pictura se remarcă prin grija cu care delimitează trăsăturile polineziene . El a trimis tabloul patronului său George-Daniel de Monfreid , un prieten al lui Schuffenecker, care urma să devină sponsorul lui Gauguin în Tahiti. Până la sfârșitul verii anului 1892, această pictură a fost expusă la galeria lui Goupil din Paris. Istoricul de artă Nancy Mowll Mathews consideră că întâlnirea lui Gauguin cu senzualitatea exotică în Tahiti, atât de evidentă în pictură, a fost de departe cel mai important aspect al șederii sale acolo.
Vahine no te tiare (Femeie cu o floare) , 1891
Gauguin a împrumutat copii ale cărților lui Jacques-Antoine Moerenhout , Voyage aux îles du Grand Océan (1837) și Edmond de Bovis , État de la société tahitienne à l’arrivée des Européens (1855), conținând relatări complete despre cultura și religia uitată a Tahitiului. Gauguin a fost fascinat de relatăriledespre societatea Arioi și zeul lor „Oro” . Deoarece aceste relatări nu conţineau ilustraţii, iar modelele tahitiene dispăruseră oricum de mult, el a putut da frâu liber imaginaţiei sale. A executat aproximativ douăzeci de picturi și o duzină de sculpturi în lemn în anul următor. Prima dintre acestea a fost Te aa no areois (Sămânța Areoilor) , reprezentând-o pe soția terestră a lui Oro, Vairaumati,.Caietul său ilustrat, Ancien Culte Mahorie ,, este păstrat la Luvru și a fost publicat sub formă de facsimil în 1951.
Te aa no areois (Sămânța Areoilor)
În total, Gauguin a trimis nouă dintre picturile sale la Monfreid din Paris. Acestea au fost în cele din urmă expuse la Copenhaga într-o expoziție comună cu regretatul Vincent van Gogh. Rapoartele potrivit cărora au fost bine primite (deși, de fapt, doar două dintre picturile tahitiene au fost vândute și picturile sale au fost în comparațe nefavorabil față de cele ale lui Van Gogh) au fost suficient de încurajatoare pentru ca Gauguin să ia în considerare revenirea cu alte șaptezeci pe care le finalizase. În orice caz, el a rămas în mare parte fără fonduri. A avut și unele probleme de sănătate diagnosticate ca fiind probleme cardiace de către medicul local, despre care Mathews sugerează că ar fi fost semnele timpurii ale sifilisului cardiovascular .
Gauguin a scris mai târziu un jurnal de călătorie (publicat pentru prima dată în 1901) intitulat Noa Noa , conceput inițial ca un comentariu la picturile sale și descriind experiențele sale din Tahiti.
Pagina din caietul lui Gauguin (data necunoscută), Ancien Culte Mahorie .
Criticii moderni au sugerat că conținutul cărții a fost parțial o fantezie și chiar plagiat. În carte a dezvăluit că în acest moment luase o fată de 13 ani ca soție nativă sau vahine ( cuvântul tahitian pentru „femeie”), o căsătorie încheiată în cursul unei singure după-amiezi. Acesta a fost Teha’amana , numit Tehura în jurnalul de călătorie, și a fost însărcinată deja până la sfârșitul verii 1892. Teha’amana a fost subiectul mai multor picturi ale lui Gauguin, inclusiv Merahi metua no Tehamana și celebrul Spirit al morților care privesc , precum și o sculptură în lemn Tehura remarcabilă, aflată acum în Musée d’Orsay . Până la sfârșitul lunii iulie 1893, Gauguin a decis să părăsească Tahiti și nu va revedea niciodată pe Teha’amana sau copilul ei chiar și după ce s-a întors pe insulă câțiva ani mai târziu. Un catalog digital al picturilor din această perioadă a fost lansat de Institutul Wildenstein Plattner în 2021.
Spirit al morților care privesc ,1882
Tehura,1891, lemn de pua policromat
Te aa no areois (Sămânța Areoilor) , 1892
„Tema lui Oviri este moartea, sălbăticia, sălbăticia. Oviri stă peste o lupoaică moartă, în timp ce zdrobește viața din puiul ei.” Poate, așa cum i-a scris Gauguin lui Odilon Redon , este o chestiune de „nu moarte în viață, ci viață în moarte”.
Oviri (Sauvage) , gresie parțial smălțuită, 1894
Întoarcerea în Franța
În august 1893, Gauguin s-a întors în Franța, unde a continuat să execute picturi pe subiecte tahitiene precum Mahana no atua (Ziua lui Dumnezeu) și Nave nave moe (Primăvara sacră, vise dulci) .
Nave nave moe (Primăvara sacră, vise dulci) , 1894
O expoziție la galeria Durand-Ruel în noiembrie 1894 a avut un succes moderat, vânzându-se la prețuri destul de ridicate 11 din cele 40 de tablouri expuse. Și-a închiriat un apartament la marginea cartierului Montparnasse , frecventat de artiști, și a început să conducă un salon săptămânal . El s-a prezentat ca o persoană exotică , îmbrăcându-se în costum polinezian și a avut o aventură cu o tânără încă adolescentă, „jumătate indiană, jumătate malaiană”, cunoscută sub numele de Annah javaneza .
În ciuda succesului moderat al expoziției sale din noiembrie, el a pierdut ulterior patronajul lui Durand-Ruel în circumstanțe care nu sunt clare. Mathews caracterizează acest lucru drept o tragedie pentru cariera lui Gauguin. Printre altele, a pierdut șansa de a se introduce pe piața americană. Începutul anului 1894, l-a găsit pregătind gravuri în lemn folosind o tehnică experimentală pentru jurnalul de călătorie propus de Noa Noa . S-a întors la Pont-Aven pentru vară. În februarie 1895 a încercat să organizeze o licitație a picturilor sale la Hôtel Drouot din Paris, asemănătoare cu cea din 1891, dar aceasta nu a fost un succes. Dealer-ul Ambroise Vollard i-a expus însă picturile la galeria sa în martie 1895, dar, din păcate, nu a avut succes nici de acea dată.
A expus o sculptură mare din ceramică pe care o numea Oviri , pe care a realizat-o în iarna precedentă, la Salonul Société Nationale des Beaux-Arts 1895, care se deschidea în aprilie. Există versiuni contradictorii ale modului în care a fost primită: biograful său și colaboratorul lui Noa Noa , poetul simbolist Charles Morice , a susținut în 1920 că lucrarea a fost „exmatriculată literalmente” din expoziție, în timp ce Vollard a spus în 1937 că lucrarea a fost admisă numai atunci când Chaplet a amenințat că își va retrage toată opera. În orice caz, Gauguin a profitat de ocazie pentru a-și spori expunerea publică scriind o scrisoare revoltată despre starea ceramicii moderne către Le Soir .
Până atunci devenise clar că el și soția sa Mette erau despărțiți irevocabil. Deși au existat speranțe într-o reconciliere, s-au certat rapid pe chestiuni financiare . Gauguin a refuzat inițial să împartă orice parte dintr-o moștenire de 13.000 de franci de la unchiul său Isidore, în care intrase la scurt timp după întoarcere. Mette a primit în cele din urmă 1.500 de franci, dar ea a fost revoltată și din acel moment a păstrat legătura cu el doar prin Schuffenecker supărând-ul de două ori pe Gauguin, deoarece prietenul său cunoștea astfel adevărata amploare a situației sale.
Să vedem sculptura unui nud de femeie
Nave Nave Fenua (Delightful Land) , gravură în lemn în seria Noa Noa , 1894
Paul Gauguin, Alfons Mucha , Luděk Marold și Annah Javanezul ,1893
Annah javanezul , 1893
La mijlocul anului 1895, încercările de a strânge fonduri pentru întoarcerea lui Gauguin la Tahiti eșuaseră și a început să accepte caritate de la prieteni. În iunie 1895, Eugène Carrière a aranjat un pasaj ieftin înapoi spre Tahiti, iar Gauguin nu a mai văzut Europa.
Reședință în Tahiti
Fotografia lui Jules Agostini din 1896 a casei lui Gauguin din Puna’auia .
Gauguin a pornit din nou spre Tahiti la 28 iunie 1895. Întoarcerea sa este caracterizată de Thomson ca fiind una esențial negativă, deziluzia sa față de scena artistică din Paris agravată de două atacuri asupra lui în același număr de Mercure de France ; unul de Emile Bernard , celălalt de Camille Mauclair . Mathews remarcă că izolarea lui la Paris devenise atât de amară încât nu a avut de ales decât să încerce să-și recâștige locul în societatea tahitiană.
El a sosit în septembrie 1895 și urma să-și petreacă următorii șase ani trăind, în cea mai mare parte, o viață aparent confortabilă ca artist- colon în apropierea sau, uneori, în Papeete. În acest timp, a reușit să se întrețină cu un flux din ce în ce mai constant de vânzări și cu sprijinul prietenilor și celor care doresc bine, deși a existat o perioadă de timp, 1898-1899, când s-a simțit obligat să accepte o slujbă de birou în Papeete, din care nu există prea multă înregistrare. A construit o casă spațioasă din stuf și paie la Puna’auia, într-o zonă bogată, la zece mile est de Papeete, așezată de familii bogate, în care a instalat o garsonieră mare, fără a economisi cheltuieli. Jules Agostini, un cunoscut al lui Gauguin și un fotograf amator desăvârșit, a fotografiat casa în 1896. Mai târziu, o vânzare de teren l-a obligat să construiască unul nou în același cartier.
El a întreținut un cal și o capcană , așa că era în măsură să călătorească zilnic la Papeete pentru a participa la viața socială a coloniei dacă dorea. S-a abonat la Mercure de France (într-adevăr era acționar), până atunci cel mai important jurnal critic al Franței și a menținut o corespondență activă cu alți artiști, dealeri, critici și patroni din Paris. În timpul anului petrecut în Papeete și ulterior, el a jucat un rol din ce în ce mai mare în politica locală, contribuind în mod abraziv la un jurnal local care se opune guvernului colonial, Les Guêpes (Viespii) , care fusese recent format și, în cele din urmă, și-a editat propriul publicație lunară Le Sourire: Journal sérieux (Zâmbetul: Un ziar serios) , intitulată ulterior simplu Journal méchant (Un ziar răutăcios) . O anumită cantitate de lucrări de artă și gravuri în lemn din ziarul său a supraviețuit. În februarie 1900, a devenit redactorul revistei Les Guêpes , pentru care a primit un salariu, și a continuat ca redactor până când a părăsit Tahiti în septembrie 1901. Ziarul aflat sub conducerea sa a fost remarcat pentru atacurile sale ticăloase asupra guvernatorului și oficialitatea în general, dar nu a fost de fapt un campion al cauzelor native, deși perceput ca atare totuși.
Cel puțin pentru primul an nu a realizat nicio pictură, informându-l pe Monfreid că își propune de acum înainte să se concentreze pe sculptură. Puține dintre sculpturile sale în lemn din această perioadă au supraviețuit, majoritatea colectate de Monfreid. Thomson îl citează pe Oyez Hui Iesu (Hristos pe cruce) , un cilindru de lemn înalt de o jumătate de metru (20″), care prezintă un hibrid curios de motive religioase. Este posibil ca cilindrul să fi fost inspirat din sculpturi simbolice similare din Bretania, cum ar fi la Pleumeur-Bodou , unde menhirele antice au fost creștinate de meșteri locali.
Oyez Hui Iesu (Hristos pe Cruce) , mprimare inversă dintr-un cilindru de lemn , 1896
Când a reluat pictura, a continuat seria sa de nuduri pline de senzualitate în picturi precum Te tamari no atua (Fiul lui Dumnezeu) și O Taiti (Nevermore ).
Te tamari no atua (Fiul lui Dumnezeu) – Foto Ad Meskens
Criticul de artă Thomson observă o progresie în complexitate. Mathews constată o revenire la simbolismul creștin care era îndrăgit de coloniștii vremii, acum nerăbdători să păstreze ceea ce a rămas din cultura nativă subliniind universalitatea principiilor religioase. Cu aceste picturi, Gauguin se adresa unui public dintre colegii săi coloniști din Papeete, și nu fostului său public de avangardă din Paris.
Sănătatea lui a luat o întorsătură nedorită și gravă, și a fost internat de mai multe ori pentru mai multe afecțiuni. În timp ce se afla în Franța, și-a fracturat glezna într-o ceartă în stare de ebrietate , pe litoral la Concarneau . Rănirea, o fractură deschisă , nu s-a vindecat niciodată corespunzător. Apoi, răni dureroase și care i-au restricționat mișcarea au început să erupă în sus și în jos pe picioare. Acestea au fost tratate cu arsenic. Gauguin a dat vina pe clima tropicală și a descris rănile drept „eczeme”, dar biografii săi sunt de acord că acesta trebuie să fi fost progresul sifilisului.
În aprilie 1897, a primit vestea că fiica sa preferată, Aline, murise de pneumonie. Aceasta a fost și luna în care a aflat că trebuie să-și părăsească casa pentru că terenul ei fusese vândut. A luat un împrumut bancar pentru a construi o casă din lemn mult mai extravagantă, cu vederi frumoase la munți și la mare. Dar s-a extins prea mult și, până la sfârșitul anului, s-a confruntat cu perspectiva ca banca sa să-l execute silite. Sănătatea eșuată și datoriile presante l-au adus în pragul disperării.
De unde venim? Ce suntem noi? Unde mergem? , 1897, ulei pe pânză, 139 × 375 cm
La sfârșitul anului și-a finalizat monumentalul De unde venim? Ce suntem noi? Unde mergem? , pe care o considera capodopera și testamentul artistic final (într-o scrisoare către Monfreid el a explicat că a încercat să se sinucidă după ce a terminat-o).
Pictura a fost expusă la galeria lui Vollard în noiembrie anul următor, împreună cu opt picturi legate tematic pe care le finalizase până în iulie. Aceasta a fost prima sa expoziție majoră la Paris de la spectacolul său Durand-Ruel din 1893 și a fost un succes real, criticii lăudând lucrarea. De unde venim? , cu toate acestea, a primit recenzii mixte și Vollard a avut dificultăți să-l vândă. În cele din urmă, l-a vândut în 1901 pentru 2.500 de franci (aproximativ 10.000 de dolari în anul 2000 de dolari SUA) lui Gabriel Frizeau , din care comisionul lui Vollard a fost poate de până la 500 de franci.
Georges Chaudet, comerciantul lui Gauguin din Paris, a murit în toamna anului 1899. Vollard cumpărase picturile lui Gauguin prin Chaudet și acum a încheiat un acord direct cu Gauguin. Acordul prevedea pentru Gauguin un avans lunar regulat de 300 de franci pentru o achiziție garantată de cel puțin 25 de tablouri pe an la 200 de franci fiecare și, în plus, Vollard s-a angajat să îi furnizeze materialele de artă. Au existat câteva probleme inițiale de ambele părți, dar Gauguin a reușit în sfârșit să-și realizeze planul de a se reinstala în Insulele Marquesas în căutarea unei societăți și mai primitive . Și-a petrecut ultimele luni în Tahiti trăind într-un confort considerabil, așa cum atestă liberalitatea cu care și-a întreținut prietenii la acea vreme.
Gauguin nu a putut să-și continue munca în ceramică în insule din simplul motiv că nu era disponibilă argila potrivită. În mod similar, fără acces la o tipografie ( Le Sourire a fost hectografat ), a fost obligat să apeleze la procedeul monotipului în opera sa grafică. Exemplele care au supraviețuit ale acestor imprimeuri sunt destul de rare și se vând la prețuri foarte mari .
Tahitian Woman with Evil Spirit , monotip trasat, 1899/1900, Städel
Eve (Coșmarul) , 1899–1900, monotip
În acest timp, Gauguin a menținut o relație cu Pahura (Pau’ura) a Tai, fiica vecinilor din Puna’auia. Gauguin a început această relație când Pau’ura avea 14 ani. . Cu ea a avut doi copii, dintre care o fiică a murit în copilărie. Celălalt, un băiat, s-a crescut singur. Descendenții săi încă locuiau în Tahiti la momentul biografiei lui Mathews. Pahura a refuzat să-l însoțească pe Gauguin la Marquesas, departe de familia ei din Puna’auia (mai devreme, ea îl părăsise când a luat de lucru în Papeete, la doar 10 mile distanță). Când scriitorul englez Willam Somerset Maugham a vizitat-o în 1917, ea nu i-a putut oferi nici o amintire utilă despre Gauguin și l-a mustrat pentru că a vizitat-o fără a aduce bani de la familia lui Gauguin.
Sursa date biografice : Wikipedia
Vom continua călatoria noastră alături de Gauguin și în săptămînile următoare…
Rubrică realizată de Cezar Corâci