Nouă povești
Dragi cititori ai ziarului „Vocea românului”, oameni buni, am primit de curând o carte deosebit de valoroasă.
Anca Dițu a publicat „Ursulețul de pluș – Pilde și învățăminte pentru copii cuminți care ascultă de părinți” (editura Vivaldi, București, 2015), în condiții grafice excelente. A dedicat-o fiilor săi, Răzvan și Tudor. De fapt, cele nouă povestiri serioase sunt necesare oricarui cititor, indiferent de vârstă Ele se numesc: „Ursulețul de pluș”, „Povestea dințișorilor chinuiți”, „Un Crăciun mai special”, „Povestea păpușilor”, „O temă grea”, „Rochiile”, „O altă fetiță cu chibrituri”, „Marc” și „Doi prieteni”. Am citit-o, m-am bucurat de imagini, mi-am reamintit etapele de neuitat ale copilăriei și vreau să împărtășim bucuria lecturii cu un fragment din povestirea „Rochiile” (pag. 27): „In vitrina magazinului stăteau trei rochii. Stăteau frumos așezate pe manechine și se uitau pe stradă la trecători. Prima rochie era roșie cu buline mari, albe. Avea mâneci largi și cordon lat, roșu. Cea de a doua rochie era de stambă ieftină dar avea floricele albastre, foarte drăguțe.
Avea volănașe la gât și la poale, arăta tare nostim. Ultima rochie era lungă și neagră, foarte elegantă. Era din mătase foșnitoare și avea o fundă mare, aurie la spate.
Rochiile priveau plictisite pe fereastră. Oare când va veni cineva să le cumpere, să scape din vitrina aceea prăfuită și rece?”
Vi se pare un simplu text? E literatură în adevăratul sens al cuvântului. Cititorii sau, după caz, ascultătorii mici sunt foarte exigenți. Ei trebuie să fie captivați de text, să-l înțeleagă și să învețe câte ceva din fiecare frază.
Încerc să-mi imaginez cum este să scrii cărți pentru copii. Nu e deloc simplu. Cărțile pentru copii îmbracă cu frumusețe și înțelepciune vocea părinților și bunicilor. Limbajul trebuie să fie adecvat, convingător. Copiii au nevoie de mesaje nealterate privind prietenia, grija pentru sine, pentru ceilalți, pentru integritatea obiectelor. Iubirea de frați. Grija față de animale. Curățenia și răbdarea. Compasiunea. Găsim în cartea doamnei Anca Dițu toate aceste segmente.
Am întâlnit de-a lungul anilor câțiva scriitori de literatură pentru copii. Sunt oameni cu suflet pur. Înțelepți, răbdători. Am toată admirația. Puținii scriitorii care se adresează celor mici se bucură de respectul nostru necondiționat.