1902: Statele Unite cumpără drepturile asupra Canalului Panama de la Franța.

1906: Nava comercială italiană Sirio a lovit un recif în largul coastei de est a Spaniei și s-a răsturnat în câteva minute, provocând moartea a cel puțin 150 de emigranți italieni și spanioli care se îndreptau spre Brazilia, Uruguay și Argentina. Naufragiul a căpătat notorietate deoarece căpitanul, Giuseppe Piccone, a abandonat nava cu prima ocazie.

1908: În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar „Venus din Willendorf”. Sculptura este datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22.000 î.Hr. în Paleoliticul superior.

1914: Izbucnirea Primului Război Mondial: Germania invadează Belgia; ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își proclamă neutralitatea. Austro-Ungaria declară război Rusiei; Muntenegru declară război Austro-Ungariei. Germania declară război Franței. Primul Război Mondial: Serbia declară război Germaniei.

1914: România: Consiliul de Coroană din 3 august (stil nou) desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial. S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.

1915: Primul Război Mondial: Trupele germane ocupă Varșovia.

1917: Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei.

1919: Armata română a intrat victorioasă în Budapesta. Sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria.

1919: Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești

1921: La Haga a fost creată Curtea Internațională de Justiție.

1922: Acțiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.

1923: Calvin Coolidge își începe mandatul ca cel de-al 30-lea președinte al Statelor Unite.

1926: Harry Houdini realizează cea mai mare realizare a sa: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.

1926: Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

1929: Greva minerilor de la Lupeni (5-6 august).

1929: S-a creat „Regia autonomă a poștelor, telegrafelor și telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare și administrare serviciile publice de poștă, telegraf și telefon.

1929: Se înființează Regia Autonomă a Porturilor și Căilor de Comunicație pe Apă (PCA) care ia în exploatare și administrare căile de comunicație pe apă, porturile, vasele aferente, instalațiile de orice fel ș.a..

1932: Fizicianul american Carl D. Anderson descoperă pozitronul pentru care va primi Premiul Nobel.

1934: Președintele Germaniei Paul von Hindenburg moare la Neudeck, Adolf Hitler își asumă titlul de Führer și Cancelar al Germaniei.

1936: Ediția a XI-a a Jocurilor Olimpice – Berlin, Germania (2 august – 16 august); România a obținut 1 medalie de argint.

1936: La Jocurile Olimpice de la Berlin, Jesse Owens a câștigat proba de 100 m.

1936: Se deschid Jocurile Olimpice de la Berlin cu o ceremonie prezidată de Adolf Hitler.

1939: Albert Einstein și Leo Szilárd scriu o scrisoare președintelui Franklin D. Roosevelt, îndemnându-l să înceapă proiectul Manhattan pentru a dezvolta o armă nucleară.

1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere.

1940: Al Doilea Război Mondial: Alsacia-Lorena este anexată de al Treilea Reich. Uniunea Sovietică anexează oficial Letonia. Estonia a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică.

1940: Stalin semnează un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie

1941: Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Smolensk se încheie cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roșii de către germani.

1941: Puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.

1942: A început bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial, în Insulele Solomon.

1942: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos devine prima regină domnitoare care se adresează sesiunii comune a Congresului Statelor Unite.

1943: Al Doilea Război Mondial: A început Bătălia de la Smolensk, ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest finalizată în octombrie cu o victorie decisivă sovietică.

1943: Operațiunea Tidal Wave: Ploieștiul este bombardat pentru prima dată de către aviația americană.

1944: Al Doilea Război Mondial: Insurgenții polonezi eliberează un lagăr de muncă german din Varșovia, eliberând 348 de prizonieri evrei.

1944: Rezistența poloneză a declanșat Revolta din Varșovia împotriva ocupației naziste a Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1945: Al doilea război mondial: Bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroșima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.

1945: Guvernul sovietic restabilește relațiile diplomatice cu România. Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice de includerea în guvernul Petru Groza a unor reprezentanți ai PNL și PNȚ. Vor stabili relații diplomatice cu România la 5 februarie 1946.

1945: S-a încheiat Conferința de la Potsdam, în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial.

1946: Guvernul Uniunii Sovietice prezintă o notă omologilor săi turci prin care a respins suveranitatea acestuia din urmă asupra strâmtorilor turcești; începutul crizei strâmtorilor turcești.

1947: Pluta din lemn a lui Thor Heyerdahl, Kon-Tiki, se izbește de reciful de la Raroia din Insulele Tuamotu după o călătorie de 101 zile și 7.000 de kilometri pe Oceanul Pacific, în încercarea de a dovedi că popoarele preistorice ar fi putut călători din America de Sud.

1953: Se inaugurează Stadionul Național din București.

1958: Polul Nord este atins, sub calota de gheață, de submarinul atomic american Nautillus.

1960: Burkina Faso devine independentă față de Franța.

1960: Coasta de Fildeș își câștigă independența față de Franța.

1960: Niger își câștigă independența față de Franța.

1960: Revoluția Cubaneză: Cuba naționalizează proprietățile americane și cu capital străin din țară.

1962: Actrița americană Marilyn Monroe este găsită moartă în casa ei. Monroe a murit între 20:30 și 22:30 la 4 august, iar conform raportului de toxicologie cauza morții a fost otrăvirea acută cu barbiturice.

1962: Nelson Mandela este întemnițat. El va fi eliberat abia în 1990.

1962: Proclamarea independenței statului Jamaica. Sărbătoare națională.

1963: Formația The Beatles a apărut pentru ultima dată la Cavern Club din Liverpool, după ce susținuseră în acest local peste 300 de spectacole începând cu 1961.

1965: Romanul lui Frank Herbert, Dune, a fost publicat pentru prima dată. În 2003 a fost desemnat cel mai bine vândut roman științifico-fantastic din lume.

1966: Lunetistul din Texas Tower, Charles Whitman, a împușcat 18 oameni și a rănit alți 31 la Universitatea Texasului din Austin înainte de a fi ucis de poliție.[1][2][3][4]

1966: Partidul Comunist Chinez a decis lansarea Revoluției Culturale. Epurarea intelectualilor și a imperialiștilor devine politica oficială a Chinei.

1966: The Beatles lansează albumul Revolver.

1969: Vizita lui Richard Nixon (primul președinte american la București) în România.

1970: La Iași s-a inaugurat „Casa Dosoftei”, care adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași.

1971: Concertul pentru Bangladesh, organizat de fostul Beatle George Harrison, are loc la Madison Square Garden din New York în fața a aproximativ 40.000 de spectatori.

1971: Zborul lunar american Apollo 15 se încheie cu o aterizare sigură în Pacific, deși una dintre cele trei parașute ale capsulei nu se deschide.

1973: Compozitorul și cântărețul american Stevie Wonder a suferit un grav accident răsturnându-se cu mașina, în urma căruia a stat patru zile în comă și și-a pierdut temporar mirosul și gustul.

1973: URSS lansează sonda Marte 6 pentru a explora planeta Marte. Nava spațială va returna date timp de 224 de secunde în timpul coborârii sale prin atmosfera marțiană înainte de a se pierde orice contact cu ea.

1974: Philippe Petit traversează pe o sârmă cei 61 de metri care despărțeau cel două turnuri gemene ale World Trade Center, la o înălțime de 417 metri.

1975: S-a încheiat vizita oficială, de două zile, efectuată în România de președintele american Gerald Ford.

1975: Semnarea actului final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa (Helsinki).

1976: Niki Lauda are un accident grav în care aproape că și-a pierdut viața, la Marele Premiu al Germaniei de la Nurburgring.

1976: Podul Imperial din Viena se prăbușește cu puțin timp înainte de a împlini o sută de ani. O persoană este ucisă în acest proces. Două poduri suplimentare peste Dunăre au fost ridicate în grabă pentru trafic și au fost folosite timp de patru ani.

1976: Programul Viking: Viking 2 intră pe orbita lui Marte.

1977: Greva generală a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatările și au cerut să discute numai cu Nicolae Ceaușescu (1 – 3 august).

1978: Președintele american Jimmy Carter declară o urgență federală la Love Channel, din cauza deșeurilor toxice care au fost eliminate în mod neglijent.[16] A fost unul dintre primele scandaluri majore de deșeuri toxice.

1981: S-a lansat postul de televiziune MTV în Statele Unite, odată cu difuzarea primului său videoclip, Video Killed the Radio Star al formației The Buggles.

1984: La exact un an după ce a venit la putere în Republica Volta Superioară, președintele Thomas Sankara i-a schimbat acesteia numele în Burkina Faso.

1985: Inaugurarea crucișătorului „Muntenia”, construit la Șantierul naval din Mangalia.

1990: Irakul a invadat Kuweitul, declanșând războiul din Golf.

1990: Jeliu Jelev este ales de Parlament al doilea președinte al Bulgariei.

1990: Organizația Națiunilor Unite decretează un embargou împotriva Irakului și autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forță împotriva regimului de la Bagdad.

1991: Programatorul britanic Tim Berners-Lee și-a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web.

1994: Președintele Ion Iliescu promulgă legea privind asociațiile salariaților și membrilor conducerii societăților comerciale care se privatizează după metoda MEBO.

1995: Atentat nereușit asupra președintelui Georgiei, Eduard Șevarnadze.

1995: Guvernul chilian declară stare de urgență în jumătatea de sud a țării ca răspuns la un eveniment intens de frig, vânt, ploaie și ninsoare cunoscut sub numele de Cutremur Alb.

1996: A intrat în vigoare, în mod oficial, programul efectiv de Parteneriat Individualizat România – NATO.

1997: „Ziua întâi” a reformei structurale în România. Premierul Victor Ciorbea a prezentat lista celor 17 societăți comerciale care trebuiau închise în mod prioritar, pe motiv de nerentabilitate.

1998: Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) și Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane (din care 12 americani) și-au pierdut viața în atentate, revendicate de „Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte”.

1998: Trupe armate din Rwanda și Uganda pătrund pe teritoriul Republicii Democratice Congo.

2001: Președintele Boliviei, Hugo Banzer, a demisionat din funcție.

2005: În Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare: 65 milioane de dolari americani.

2005: În Piața Revoluției, a avut loc inaugurarea ansamblului monumental „Memorialul Renașterii”, realizat de sculptorul Alexandru Ghilduș și închinat Revoluției Române.

2005: Începe prima conferință internațională Wikipedia la Frankfurt, Germania.

2005: Mahmoud Ahmadinejad devine președinte al Iranului.

2005: Un grup de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de 78 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată de 70 de milioane de dolari. Hoții au reușit să păcălească sistemele de alarmă și senzorii băncii, rămânând nedescoperiți până în dimineața zilei de luni, 8 august, atunci când s-a redeschis banca. Autoritățile au recuperat doar o parte din întreaga sumă.

2007: NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

2008: Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva Osetia de Sud, pentru a contracara o invazie rusească. Începe Războiul din Osetia de Sud din 2008.

2008: Redacția în limba română a postului de radio BBC își încetează activitatea, după 68 de ani de emisie neîntreruptă.

2008: Unsprezece alpiniști din expedițiile internaționale au murit pe K2, al doilea munte ca înălțime de pe Pământ, în cel mai grav accident din istoria alpinismului K2.

2012: Rover-ul Curiosity, trimis de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.

2015: Prim-ministru malaysian Najib Razak a confirmat că rămășițele avionului descoperite în Oceanul Indian aparțin Boeingului care asigura zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines și care a disparut în data de 8 martie 2014.

2016: A început cea de-a 31-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară care se desfășoară la Rio de Janeiro, Brazilia. România participă cu 96 sportivi și câștigă un total de 4 medalii: 1 aur, 1 argint și 2 bronz, fiind pe poziția 47 în clasamentul pe medalii.

2020: Cel puțin 220 de oameni au murit și alte peste 6.000 au fost răniți în urma exploziilor în portul din Beirut, o parte dintre ei fiind îngropați sub moloz, din cauza nitratului de amoniu depozitat ilegal. Peste 300.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma exploziilor. Autoritățile din Liban au declarat trei zile de doliu național.

2021: Parlamentul moldovean alege pe Natalia Gavrilița ca noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Sarbatoritii saptamanii

1923: Shenouda al III-lea, papă de Alexandria și patriarh al întregii Africi

1926: Tony Bennett, cântăreț american de jazz

1938: Rodica Popescu Bitănescu, actriță română

1939: Prințesa Irene a Olandei

1939: Valeria Seciu, actriță română de teatru, film, voce, radio și televiziune

1940: Martin Sheen, actor american

1942: Giancarlo Giannini, actor italian

1943: Dan Grigore, pianist român

1943: Stere Gulea, regizor și scenarist român

1945: Tudor Gheorghe, compozitor, cântăreț și actor român

1946: John Cromwell Mather, fizician american, laureat Nobel

1947: Sofia Rotaru, cântăreață pop din Ucraina, de etnie română

1948: Cezara Dafinescu, actriță română

1948: Cornel Dinu, fotbalist și antrenor român

1948: Emilia Dobrin, actriță română

1948: Jean-Pierre Raffarin, politician francez, prim-ministru al Franței în perioada 2002-2005

1949: Ioan Munteanu, politician român

1949: Mugur Isărescu, economist român

1949: Radu Ghețea, economist român

1951: Catherine Hicks, actriță americană

1951: Marcel Iureș, actor român de teatru și film

1951: Tommy Bolin, cântăreț-compozitor, chitarist american (Deep Purple, Zephyr și James Gang) (d. 1976)

1952: Osvaldo Ardiles, fotbalist argentinian

1953: Dana Dogaru, actriță română

1953: Viorel Hrebenciuc, politician român

1955: Alberto Gonzales, magistrat american, al 80-lea procuror general al Statelor Unite

1955: Billy Bob Thornton, actor, scenarist, regizor, producător și muzician american

1955: Eugen Nicolăescu, politician român

1955: Renate Weber, jurist și politician român

1956: Luigi Negri, arhitect și politician italian

1958: Bruce Dickinson, cântăreț, muzician, compozitor, liderul trupei Iron Maiden

1959: Koichi Tanaka, chimist japonez, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2002

1960: David Duchovny, actor american

1960: José Luis Rodríguez Zapatero, politician spaniol

1960: Philippe Omnès, scrimer francez

1961: Barack Obama, politician american, al 44-lea președinte al SUA, laureat Nobel

1961: Danny Blind, fotbalist și antrenor olandez

1961: Ion Munteanu, scriitor român

1961: Ion Sapdaru, actor român

1961: Janet McTeer, actriță britanică

1961: Octavian Morariu, fost jucător român de rugby, membru al CIO

1962: Cornel Ștefan Bardan, politician român

1962: Mariana Bitang, antrenoare federală de gimnastică

1962: Michelle Yeoh, actriță malaeziană de origine chineză

1963: Coolio, rapper, actor și producător muzical american

1963: Isaiah Washington, actor american

1963: James Hetfield, membru fondator al trupei Metallica

1963: Mark Strong, actor britanic

1965: Olivier Megaton, regizor, scenarist și editor francez

1965: Sam Mendes, regizor și producător englez

1966: Dorin Mateuț, fotbalist român

1966: James Gunn, regizor american de film

1966: Jimmy Wales, antreprenor pe Internet, informatician și om de afaceri american, co-fondator al Wikipedia

1968: Cezar Paul-Bădescu, prozator, scenarist și publicist român

1968: Marine Le Pen, politiciană franceză

1969: Codruț Șereș, politician român

1969: Jan Axel Blomberg, baterist norvegian

1969: Mihaela Rădulescu, realizatoare și moderatoare emisiuni tv

1969: Vlad Ivanov, actor român

1970: David James, fost fotbalist englez

1970: M. Night Shyamalan, scenarist, regizor și producător american de origine indiană

1971: Mihaela Sîrbu, actriță și regizoare română

1971: Valdis Dombrovskis, politician lituanian, prim-ministru al Lituaniei în perioada 2009-2014

1972: Geri Halliwell, cântăreață britanică (Spice Girls)

1972: Monica Davidescu, actriță română de teatru și film

1972: Paolo Bacigalupi, scriitor american

1972: Sorin Anca, poet, compozitor, grafician și artist plastic român

1973: Vera Farmiga, actriță americană

1975: Ada Milea, actriță și cântăreață română

1975: Bogdan Țăruș, atlet român

1975: Charlize Theron actriță din Africa de Sud, laureată Oscar

1975: Gaahl, solist vocal norvegian

1975: Nikos Liberopoulos, fotbalist grec

1976: Alina Dobrin, handbalistă română

1976: Dieter Nisipeanu, șahist român

1976: Eugen Trică, fotbalist și antrenor român de fotbal

1976: Hasan Șaș, fotbalist și antrenor turc de fotbal

1976: Melissa George, actriță și atletă australiano-americană

1977: Ionuț Curcă, fotbalist român

1977: Tom Brady, jucător american de fotbal american

1978: Cosmin Bărcăuan, fotbalist și antrenor român de fotbal

1978: Michael Holt, jucător englez de snooker

1979: Evangeline Lilly, model și actriță canadiană

1979: Jason Momoa, actor și model american

1979: Nenad Đorđević, fotbalist sârb

1980: George Blay, fotbalist ghanez

1980: Nadia Ali, cântăreață pakistanezo-americană

1980: Ovidiu Tonița, jucător de rugby român

1980: Roman Weidenfeller, fotbalist german

1980: Wayne Bridge, fotbalist englez

1981: Daniel Bălașa, fotbalist român

1981: Meghan, Ducesă de Sussex

1981: Travis McCoy, cântăreț american

1981: Vlad Miriță, tenor român

1982: Abbie Cornish, actriță australiană

1983: Anca Măroiu, scrimeră română

1983: Michael Baird, fotbalist australian

1983: Robin van Persie, fotbalistn neerlandez

1984: Bastian Schweinsteiger, fotbalist german

1984: Helene Fischer, actriță și cântăreață ruso-germană

1984: Vedad Ibišević, fotbalist bosniac

1985: Andrei Mureșan, fotbalist român

1985: Florentina Olar-Spânu, fotbalistă română

1985: Ilinca Manolache, actriță română

1985: Salomon Kalou, fotbalist ivorian

1986: Ekaterina Vetkova, handbalistă rusă

1986: Elena Vesnina, jucătoare rusă de tenis

1987: Iago Aspas, fotbalist spaniol

1987: Max Heinzer, scrimer elvețian

1987: Nataša Krnić, handbalistă muntenegreană

1989: Adina Salaoru, voleibalistă română

1989: Anita Cifra, handbalistă maghiară

1991: Esteban Gutiérrez, pilot de curse mexican

1992: Adam Yates, ciclist britanic

1992: Cole Sprouse, actor american

1992: Dylan Sprouse, actor american

1992: Nicolae Milinceanu, fotbalist moldovean

1992: Simon Yates, ciclist britanic

1993: Eliza Buceschi, handbalistă română

1993: Labrina Tsàkalou, handbalistă greacă

1996: Maria Boldor, scrimeră română

1997: Olivia Holt, actriță și cântăreață americană

2000: Landry Bender, actriță americană

 

Rubrica realizată de Moisali