Viorel Manole, șeful executiv al Patronatului Industriei Militare este de părere că, în 2020, trendul Industriei de Apărare, atât cea deținută de statul român, cât și cea privată, a fost negativ. Astfel, nu a fost lansat programul de corvete, în ciuda faptului că Șantierul Naval Constanța, Electromecanica Ploiești din cadrul Romarm-ului, alte filiale ale Romarm, companii cu capital privat precum Pro Optica, Interactive, MarcTel, IVECO, STIMPEX etc., negociaseră deja cu integratorul Naval Group care va fi partea lor de participare. Totodată, Programul esențial de securitate, trecut prin Parlament și prin Consiliul Suprem de Apărare al Țării, lansat în 2017, cu un proiect de hotărâre de Guvern, a fost blocat, nu se știe de ce. Și au fost găsite tot felul de probleme legate de finanțare, ceea ce a dus la nedemararea programului IAR 99. În aceeași ordine de idei, Ministerul Economiei nu a construit un plan sectorial serios de cercetare-dezvoltare, cel de la nivelul Ministerului Apărării rămânând doar unul de decor.

De asemenea, operatorii din Industria Națională de Apărare cu capital privat nu au izbutit, deocamdată, să intre în posesia programului cu principalele obiective privind dotarea/înzestrarea armatei române pe perioada 2020-2026.

Suntem singura țară din UE care avem o legislație de cooperare industrială și de compensare dinainte de a fi membri NATO și UE, dar nu numai că nu am actualizat-o, ci am înrăutățit-o, în sensul că în 2012, din proprie inițiativă, am eliminat contractele guvern la guvern de la obligația de a face offset.

Chiar și în aceste condiții grele, Industria de Apărare românească continuă să conteze pe piața externă. Suntem cunoscuți, recunoscuți și folosiți la nivel extern. Pentru a afla zonele în care suntem foarte buni, din ce în ce mai buni, citiți vineri, 12.02. 2021, prima parte a interviului pe care l-a acordat Vocii Românului, Viorel Manole, șeful executiv al Patromil.

 

Viorel Manole: Noi nu avem un comportament de partener. Avem un comportament de vasal. Slugarnic, spre umilință.