In anul 1979, pe Aeroportul Kogalniceanu au aterizat/decolat aproape 800,000 de turisti, majoritatea străini. La distanță de aproape 40 ani, in 2017 la Kogălniceanu mai aterizau doar 125,000 pasageri. Dacă am considera sezonul estival ca având 100 zile asta ar însemna o medie de 1250 turisti/zi, adica 10 zboruri in total.

Un pic mai la sud, cele două aeroporturi bulgărești, Varna si Burgas, au avut un rulaj de 4.9 milioane de pasageri în anul 2019. 35,000 zboruri in total pe an, 173 destinatii, 97 linii aeriene. Aeroporturile opereaza in tot cursul anului, in timpul sezonului estival 1700 de lucrători sezonieri alăturându-se celor 70 de angajați permanenți.

Tot la nivelul anului 2017, Litoralul românesc avea doar puțin peste 100,000 locuri de cazare si doar 60,000 in hoteluri, în timp ce numai stațiunea Sunny Beach este “invadată” în permanență de 300,000 turisti pe zi în cursul verii.

Unul din hotelurile din Sunny Beach

Românii sunt foarte mândri de frumusețea țării și de potențialul ei turistic. E greu să vii pe acest fond de mândrie, suprapus peste frustrările zilnice pe care le incearcă majoritatea românilor datorată proastelor guvernări și să adaugi că ponderea turismului în PIB situeaza România undeva pe locul 160 în lume. Nu va mai vrea nimeni sa audă de o încă rămânere în urmă și un alt rușinos eșec național.

Și totusi; vă veti fi pus intrebarea, sau poate unii ați și răspuns la ea deja, ce legatură are asta cu apărarea, cu offsetul ? Cu poza de pe copertă ?

Eu pot să vă spun doar ce cunosc eu și cum văd eu situația. Se pare ca majoritatea compatrioților o văd altfel și la București, Iași, Timișoara, Oradea, Cluj, Tulcea si mai ales Constanța. Și psihologic apare firesc dacă ne gândim la cele menționate anterior. E normal ca lumea să caute un alt motiv de mândrie și speranță și asta li se livrează abil deși nu prea subtil prin mass media sponsorizată de guvern pentru ca toată lumea să se bucure că vor veni americanii. Ne-au ales pe noi și ne vor apăra.

Din noua bază de la Kogalniceanu pe care România o va construi cu peste 2 miliarde de euro bani de la buget, o va întreține si o va oferi spre folosință trupelor americane trimise de Congresul american să apere România.

Chiar și în acest context, defavorabil pentru exprimarea unor opinii diferite, care s-a accentuat si se va accentua în continuare datorită tendințelor militariste si autoritare manifestate de regimul semi-prezidențial de la București, mi se pare normal să amintesc că dezvoltarea turismului a făcut parte pâna și din acordurile de offset semnate la vremea lor de țări ca Spania și Turcia atunci când au cumpărat avioanene F-18, respectiv F-16.

Țin minte când i-am explicat acest lucru unui parlamentar PNT-CD cum a făcut ochii mari si mi-a spus ceva de genul ” hai dom’le lasă prostiile”, pâna i-am arătat negru pe alb. Calculul e simplu, 3 milioane de turiști pe vară pe litoralul bulgaresc sunt 3 miliarde de euro. Cu taxele luate se poate construi o bază în câțiva ani. Ar ieși practic GRATIS.

In conditiile in care MApN a trimis Parlamentului cererea de aprobare a acestei investitii, gindita de Guvernul pesedist al doamnei Viorica Dancila, sper ca macar de data aceasta, indiferent de rezultatul lor, dezbaterile sa fie unele serioase si aplicate si nu obisnuita bataie de joc exprimata printr-un vot unanim rezultat in urma a o jumatate de ora de alocutiuni sforaitoare in sprijinul “partenariatului nord-atlantic” .

 

Un articol de Dan Bunescu

sursa: https://defence-offsets-ro.com/aventuri-la-marea-neagra-nu-vrem-nisip-si-soare-vrem-doar-baze-militare/