Asociaţia Română a Cărnii a organizat marţi conferinţa “Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţare.

Cu această ocazie, Președintele asociației Radu Timiș a făcut următoarele precizări:

Dacă în acest an preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor pot să afirm cu mâna pe inimă că se vor tripla şi problema nu este cât costă ci dacă vom găsi carne de porc. Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. Imaginaţi-vă ce presiune de preţ va fi pentru Europa vizavi de carnea de porc. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft. Ce se va întâmpla la anul cu industria noastră? Noi chiar am discutat câteva variante: se va duce spre pui, vită, oaie, spre vegetarian. Cert este un lucru: jumătate din proteina acestei planete a dispărut.

Dacă preţul la carnea de porc este foarte sus şi la carnea de pui şi de vită va creşte, deoarece consumul se va duce spre celelalte resurse de proteină. De aici dorinţa de a ne întâlni şi de a da un semnal de alarmă. Trebuie să eradicăm pesta din România. Azi avem noroc că găsim carne în magazine pentru că marii jucători nu pot să exporte. România este închisă pentru export şi atunci toate carnea care se produce în România vine în supermarketuri în mod special. Încă mai avem carne relativ ieftină, pentru că nu se poate exporta, dar dacă s-ar fi putut exporta, probabil, discutam azi la raft de un preţ dublu faţă de ceea ce este în prezent. Trebuie să fim realişti, aceasta este partea bună, chiar dacă ţara este cu totul roşie.

Toate ţările vor încerca să ia decizii economice foarte importante şi de compensare a cărnii de porc, dar acest proces va dura între 3 şi 5 ani, nu doar în România. Se vorbeşte de 10, 15, 20 de ani de criza alimentară care va veni, se pare că suntem foarte aproape, pentru că jumătate din proteina lumii a dispărut. Nu poate peştele, peste noapte, să înlocuiască porcul, poate puiul, deoarece ciclul este foarte mic. Se va mânca mai mult pui decât porc.

România trebuia, până în luna septembrie, să rezolve cinci măsuri urgente pe care le-a trasat Comisia Europeană, dar pe care nu le-a făcut şi astăzi se vede ce se întâmplă. Trebuie rezolvată circulaţia porcului şi nu mai mult de 5 porci în gospodăriile populaţiei. Nu e problemă dacă l-ai tăiat pentru necesităţile familiei, dar el circulă în târguri şi totul este la negru. Nu există trasabilitate de la abator, chiar şi la vită. Este mult de lucrat pe această zonă de sănătate animală şi cu concurenţa neloială.”

Preşedintele ARC a subliniat că această epidemie a fost amplificată şi de mişcarea liberă a animalelor, mai ales a porcilor mistreţi. „Nu cred că o ţară europeană are atâţia mistreţi şi atâţia urşi şi fiecare face după capul lui şi nimeni cu răspunde. Asociaţiile Vânătorilor ar trebui să vadă şi interesul naţional”

Urmarea datelor prezentate de ANSVSA, în informările de presă  privind situația evoluției pestei porcine africane (PPA), facem următoarele precizări:

 • Prezența virusului PPA, pe teritoriul României, a fost semnalată la 31 iulie 2017.
 • De atunci și până în prezent au fost omorâți 540.591 porci și s-au plătit despăgubiri în valoare de 330.659.590, aproximativ 66 milioane Euro.

 • Doar Bucureștiul și patru județe ( Suceava, Harghita, Caraș Severin, Cluj) nu au fost afectate de PPA.                       Numărul focarelor stinse a crescut la 2.145;
 • Numărul focarelor active ( gospodării/exploatații) a scăzut la 709 și evoluează în 254 de localități din 28 de județe.

 • Numărul focarelor active mistreți a crescut la 2.379;
 • În 7 județe există doar focare active la mistreți;
 • Ponderea focarelor active din totalul focarelor constatate este de 59% ( este în scădere, ceea ce indica o ameliorare a stadiului PPA)
 • Ponderea focarelor active mistreți din totalul focarelor active a crescut la 77 % ( este în creștere, aici trebuie să se ia măsuri)

 • În ceea ce privește despăgubirile, acestea au fost acordate către 13.701 proprietari reprezentând o pondere de 95% din totalul de 14.439 exploatații afectate – la nivelul țării.

 

 

Concluzii:

 PPA afectează din ce în ce mai multe judete;

 1. Scad focarele active în gospodării/exploatații;
 2. Cresc focarele active mistreți;
 3. Incompetența și corupția ne cheltuiesc banii nostrii!
 4. Apar premisele unei crize alimentare mondiale!