ICC: Bună seara,  domnule Ovidiu Popescu. Prietene, ne cunoaștem de treizeci și ceva de ani și, pentru că ai  fost foarte mulți ani președintele Asociației  21 Decembrie, aș  vrea să  vorbim puțin despre Revoluție și  despre ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 și  după aceea.

 

OP: Cu  toată  dragostea.  Voi spune numai ceea ce știu eu.

 

ICC: Începem un dialog  pe care aș vrea să îl continuăm și cu  alți câțiva prieteni dragi, dintre cei care se află în viață. Am mai ținut legătura cu Petre Constantin , pentru noi, dr.  Barbi… În memoria lui Vali Sterian, Cristian Pațurcă și a altora, nu avem cum să nu mai vorbim de ei… Aș începe  prin a întreba când ai  aflat despre ce se  întâmpla pe 15-16 decembrie la Timișoara.

 

OP: Păi ascultam Europa Liberă eram fan Europa liberă și Vocea Americii,  eram posesorul unui  aparat de radio cu  extensie de  bandă.  Pour  les connaisseurs, erau  cele  mai  bune aparate de radio, recte cele rusești, mai  era încă unul, nu mai știu cum se chema…

 

ICC: Care, în orice caz  nu  erau făcute să  ascultăm  Europa Liberă…

OP: Categoric că nu,  dar aveau o  extensie de bandă, așa se chema chestia asta, și se auzea incomensurabil mai bine comparativ cu  cele românești. Am făcut rost de  la Bucur Obor de  un  aparat de radio Vesta  și  de acolo  am aflat despre ceea se întâmpla la Timișoara.

 

ICC: Emil Hurezeanu…Neculai  Constantin Munteanu…Monica Lovinescu….Deși la vremea respectivă nu ne cunoșteam, si eu făceam același lucru.

 

OP: O grămadă  de  oameni  făceau același lucru, chiar comentau, dar numai  cu prieteni în care aveau  foarte,  foarte  mare  încredere…

 

ICC: Eu  eram la Politehnică,  eram cadru  universitar la Automatică și  eram coleg cu   rude foarte apropiate ale  lui Nicolae Ceaușescu…   n-am  să  spun numele,  pentru că nu e  important, unii dintre ei  sunt  oameni  absolut ca  lumea. Știi că  atmosfera era destul  de agitată,  adică oamenii  știau,  deci este evident că  foarte multă  lume asculta Europa Liberă. Ce ai simțit atunci Ovidiu? Când ai  auzit strigătele acelea…. împușcăturile...

 

OP: A fost groaznic cu  atât  mai mult cu  cât aveam o prietenă  foarte bună cu  care și  acum  sunt  prieten  foarte bun, se cheamă  Laura Lany, fostă Prună, care era medic stagiar la Timișoara, iar soțul ei Lany Csaba era cel mai  bun prieten al meu, fost coleg de facultate, care reușise să  treacă  fâșia, la sârbi, cu călăuză, cu  tot tacâmul, pe trei sau patru noiembrie 1989. Or,  soția lui era, singură, când a  început ceea ce  început  la Timișoara.  Era speriată  de  moarte,  fiindcă prieteni, spuneau  că:  o  să  vină  băieții să  caute în primul rând  famiilile celor care au părăsit țara ; în situația asta,  i-am spus: Laura,  urcă-te în tren și  vino la București și  stai la  mine.  Ca să nu  vină cu mâna goală m-a intrebat:  Dar pot să  vin cu  cea mai  bună prietenă a mea, al cărei soț a plecat în același grup cu Csabi? Sigur ca da,  ad-o  și pe ea. Ascultam  en  trois ca să  zic așa la Europa Liberă,  au  fost  niște  nopți  și  zile groaznice, pentru că numai și numai  despre asta vorbeam, numai  asta ascultam…

 

ICC: La fel  a fost și la  mine  acasă, si cu prietenii mei…Și pe 21  decembrie, Ovidiu…

 

OP: …scuză-mă puțin, și  sunt  mândru  ca să spun că  Laura Lany este  medic  internist șef de secție la Spitalul Orășenesc dintr-un mare oraș din Europa.  Ei, iacătă,  românii noștri, cei  care au plecat…au reușit…

 

ICC: Aproape toți reușesc.  Eu  am un  văr care e  unul din marii  arhitecți  ai  Europei, este  profesor universitar la Viena, la Arhitectură, de vreo  40  de ani. Cu  câteva luni înainte de Revoluție a plecat  la bunica, la Turnu Severin. Student la Arhitectură era mai neconformist, avea barbă, ceea ce era o  crimă  de netolerat…Era cu un  rucsac,  iar trenul  ajungea la Severin pe la două noaptea. A fost  luat de  miliție din gară și  bătut măr,  aproape desfigurat, deși  era clar că n-avea nicio treabă  cu trecerea frontierei, pur si  simplu se ducea la bunica. Dar  hai  să  încercăm să ne reamintim cum a fost ziua de 21 decembrie.

 

OP: Deci eram acasă împreună cu Laura și cu prietena ei, ele dădeau telefon la Timișoara… Dă-ți seama că era dublă, sau triplă… cvadruplă emoția asta,  pentru că ele în permanență știau tot ce se  întâmplă în Timișoara, în același  timp ne uitam și pe televizor dat în surdină. Ascultam Europa Liberă , Vocea Americii, BBC-ul și  am văzut ceea ce se întâmpla cu ocazia mitingului lui Ceaușescu.

 

ICC: Vreau să  spun ce se  întâmpla în alte medii din Romania. Deși la miting s-a dorit să participe foarte multă lume, studenții și  cadrele didactice am  fost  obligați să  stăm în Politehnică. Mai mult decât atâta, ne-au  obligat să  stăm în aceeași  sală împreună, toată  catedra,  fapt absolut  neobișnuit.

 

OP: Înseamnă că le era frică.

 

ICC: Le era frică de reacția studenților. Cu câteva zile înainte avusese loc o ședință, la care fusesem întrebati ce funcții am avut  pe  linie de  partid. Eu am fost membru de partid , dar nu am avut niciodata nici o functie, ceea ce era o performanță. Când am spus că  nu am avut nicio funcție… a urmat o reactie…eram singurul din Catedra….vorbeam ce nu trebuie asa ca eram „șef” la munca patriotică….”șef” la ultima demonstrație de 23 august…în loc de vacanță…

Într-o  cameră  alăturată  era un  televizor. Am să țin minte toată viața momentul acesta…. în momentul în care am  văzut că Ceaușescu a  plecat de la balcon, Am  revenit  în camera în  care erau aproape toți colegii și am  spus următoarele: „ A fugit. O tara  întreagă  a văzut că îl putem învinge. E  terminat.” Am  avut  o premoniție, Ovidiu. După  care hai să  vedem  ce a urmat…

 

 

OP: Nu știam de  premoniția ta dar, când am  văzut, pe  fondul ăla de  nedormit,  de  obosit,  de epuizat  psihic, când am  văzut zecile de  mii de bucureșteni care mergeau  acolo cu  ura, ura,ura…  să  trăiască… să-nflorească…  Nu mi-au făcut  prea mare plăcere …. zecile de  mii de compatrioți care erau acolo așa cu pancarte și cu  tot ce  poate să  fie, după tot ce  știam  că s-a-ntâmplat la Timișoara și, în același  timp,  bănuiam că și  domniile lor, mare parte din  domniile lor,  știau ceea ce s-a întâmplat  la Timișoara…

Îi iubesc, iubesc poporul meu…. poporul meu care s-a bucurat și…  toată lumea spune acum că a fost  în prima linie și că a ieșit cu pieptul gol și că  Revoluția a făcut-o poporul…  Nu am întâlnit pe cineva pe stradă sau  dintre amici,  dintre cunoștințe, chiar si cei cu căței în parc care să nu spună asta… După care, bineînțeles, cu  toții sunt convinși că  atunci  a fost o lovitură  de stat, mai mult, tot aceia cărora încercam  să le spun: dar, totuși, să știți că pe 21 decembrie 1989 am fost  puțini, foarte puțini.

Nu, pe 21 decembrie au  fost ăia, deci, citez, ”ăia care știau ce va să fie pe 22 decembrie”. Deci, cu alte cuvinte, spioni, securiști…

 

ICC: Nu, nu  toți ….. Eu  sunt  prieten cu Nelu Gâtlan. Pentru că pictam împreună înainte  pe stradă,  ne alunga  poliția, mă  rog  miliția, nu aveai  voie nici să pictezi  dacă nu erai membru la Asociația Artiștilor Plastici  Amatori. Băiatul lui, Ioan Laurențiu Gâtlan a fost primul mort al Revoluției; a murit și o studenta a mea Mioara Luiza Iancu…ambii împuscați în cap la Dalles….

 

 

OP: Eram acolo!

 

ICC: Știu că  erai acolo, ca și studenta  mea, ca si Ioan Laurențiu Gâtlan nu  erați trimiși  de  nimeni. Ei , cei care nu mai sunt,  sunt victimele  inocente ale  unei mari manipulări…..

 

OP: Cu  totul de acord.  Dar, din păcate, tot ce se vorbește… este că  au  fost acolo o  grămadă, de reprezentanți ”ai lu  agenturili”.  Ba, mai mult, vin și cu  dovezi în sensul ăsta.  La etajul patru, la Intercontinental…  era un  grup  de  patru inși, în jurul unui domn îmbrăcat cu haină de piele și  cu pălărie de piele, cu mustață,  care filma de sus, de acolo, tot ceea ce se  întâmplă la InterContinental, încă  de  la ora unu jumate, două, până  să  se facă Baricada. Până  să ne apucăm de Baricadă. Ei, eu ascultasem la Europa Liberă spunându-se că: Domnule, au reușit să penetreze granițele României,  care fuseseră închise, câteva grupuri  de ziariști jugoslavi și  francezi. Asta au  spus la Europa Liberă. Or noi, bucureștenii, știind că toți cei care locuiesc la  Intercontinental sunt străini… în mintea  mea,  deci, am făcut conexiunea cu  ceea ce ascultasem, aoleu, ăștia sigur sunt ziariști,  sau  francezi, sau sârbi,  care au  reușit să vina in Romania……Nu am  stat în primul rând, pentru că  eu  am  făcut armata la Infanterie, la Bacău, la 01184, Școala de  Ofițeri în Rezervă. Știam  ca un  glonț pătrunde  prin unu, doi,  trei oameni… și  am  stat…  Cand  se trăgea, fugeam, dar  mă întorceam, sau mă  culcam…. fugeam, dar  mă întorceam  tot așa, al patrulea, al  cincilea dar,  atenție, numai și numai în dreptul ălora care filmau. De ce? Pentru că  aveam în creier că:  Domnule, dacă  sunt filmat, mă văd ăia din Occident, fapt pentru care nu voi fi omorât, pentru că mă protejează Occidentul…

 

 

 

 

ICC: Ovidiu,  eu  vreau să spun un  singur  lucru pentru  suspans,  și ne  oprim  azi aici. Pe 22,  una din primele mele acțiuni a fost să mă  duc la Centrul Universitar care era  la Dalles și  să iau, pentru că știam ca acolo se tine arhiva carnetul  de  partid, cel important din arhiva…. Stiam ca dacă iți  arunci carnetul tău ăsta nu este suficient…. Și m-am  dus acolo , în Piața Universității la Institutul de Petrol și Gaze, la subsol…  știam că  acolo e Arhiva Centrului Universitar București .

Pe 22 la ora trei-patru după amiază  clădirea era goală! Ovidiu, acolo  erau zeci de  fișete. Deci  acele documente,  toate documentele originale, fuseseră  evacuate cu mult timp înainte de 21 decembrie.

 

OP: Asta spune foarte multă lume.

 

ICC: Deci ăsta e unul  din lucrurile pe care le-am   trăit și le-am  văzut cu ochii mei

 

OP: Prieten drag, aici  vreau să  ajungem. Mulți ne  pun pe toți în aceeași  oală. În perioada in care  am fost  președinte la Asociația 21 Decembrie, pe acolo  veneau  ziariști. La  ședințe,  la Conferințe de presă, știi că  făceam multe pe vremea aia și știi linia, radicala, dură, tranșantă pe care am  avut-o. Și o  dată,  la o  conferinta de Crăciun, am făcut pom de Crăciun, și  am dat cu ocazia asta și un  șpriț, o votcă. Unul  din ziariști,  Volodea se chema Șamioikin sau Șamoskin, nu mai știu cum,noi îi  spuneam Volodea, a  început să  vorbească. Hă,hă,hă,  că mie-mi spuneți, că  am  fost  și eu  acolo. A, foarte mare atenție,  s-a împrietenit din seara aia cu Romulus Cristea, cred că îl știi, ziaristul de la România Liberă, din seara aia s-au îmbătat amândoi, s-au  făcut prieteni… când a  murit Romulus, cineva  l-a sunat și pe Volodea… Și Volodea știa tot. L-am intrebat pe Volodea : De ce  nu  te înscrii la Asociați 21 decembrie, dacă ai participat  la Revoluție? La care Volodea a început să râdă, m-a pupat, și mi-a spus: Te iubesc, Ovidiu.

Când s-a făcut constituit CNSA-ul, îți dai seama că m-am  dus printre  primii….

 

ICC: Și  eu….Câțiva ani mai târziu am avut ocazia să văd dosarele tatălui si unchiului meu…Dar, vom mai vorbi despre asta…

Interviu realizat de Cezar Corâci

Va urma