Aici am vrea să ne referim mai mult la rezultate sau, mai ales, la lipsa lor, situație evidențiată în această perioadă,  cu ocazia negocierilor purtate pentru constituirea noului guvern.

Să ne uităm la performanța președintelui Iohannis. A aprobat demisia premierului Ludovic Orban, unii zic că ar fi și cerut-o, după ce partidul pe care l-a susținut copios (cam la limita constituției) a ocupat locul doi în preferințele electoratului. Ulterior, și-a numit favoritul ca premier interimar, respectiv pe “Ciucă al nostru”.

Preferința Președintelui pentru fostul militar e întărită de participarea la decorarea acestuia de către statul american, la sediul ambasadei respective, în prezența ambasadorului Zuckermann, dar fără prezența fostului premier și șef de partid al celui decorat.

Primirea distincției nu ne miră, domnul Ciucă fiind un foarte bun militar, dar și un excelent cumpărător de armament american, fără nicio obligație de offset pentru țara al cărei prim ministru aspiră să devină. Când dai, doar în ultimul an, peste 720 milioane dolari pe armament american, primești distincții, la fel cum președintele a primit șepcuță…

Normal că partea americană și l-ar dori premier pe domnul Ciucă, care pare că nu mai e al nostru dar, la fel, francezii poate și l-ar dori pe domnul Cioloș, partizan vechi al intereselor franceze, aceștia nereușind să obțină un contract mai de Doamne ajută pentru înzestrarea armatei române. Poate cu corvetele să aibă ceva mai mult succes, acum, după finalizarea conflictului din justiție. Pe undeva nu ar fi rău ca fostul ministru al apărării să ajungă premier, pentru că atunci s-ar confrunta și cu problemele angajaților din Industria de Apărare autohtonă și, poate, atunci ar înțelege tot tabloul economic, nu doar un segment…

Reacția Europei tradusă prin opoziția USR Plus față de această perspectivă a fost imediată, susținută și de reacțiile a peste 20 de ONG – uri care au criticat o astfel de perspectivă. Ce-i drept, plecarea dintr-o funcție militară de rang înalt și cocoțarea într-una din primele funcții politice din stat se mai practică doar în țările bananiere, sau mai la est de noi. Omul nu are nicio vină da, într-o  societate democratică,  există anumite cutume…

Dar, domnul președinte nu a reușit încă să îl impună încă în această funcție, alegând scuza cu neconsultarea sa de către partidele care negociază o majoritate. Mai are puțin și, la fel ca un alt profesor, o să ne spună că l-a învins sistemul…

Deci, cum spuneam, poți să produci scuze, sau poți să produci bani…sau rezultate.

Lipsa acestora va clarifica poziția de putere pe care se va situa în următorii ani domnul Klaus Iohannis. Rămâne de văzut dacă va fi doar un ocupant al funcției, cu excursii în diverse țări (când se va da voie), sau un decident, sperăm inspirat, pentru binele nației.

În ceea ce-l privește pe Ludovic Orban, acesta își arată talentul de om politic postdecembrist ce a trăit în ultimii 30 de ani doar în funcții oferite de partid.

Stilul mincinos al tuturor politicienilor cățărați la putere îl regăsim din plin și la fostul și poate viitorul prim ministru. Aceleași eschive:  ”nu știu” de traseismul politic prin care luăm oameni de la PSD, ”nu știu” de achizițiile supraevaluate de la Unifarm, ”nu știu”de numirile clienților de partid fără studii  corespunzătoare în funcții, ”nu știu” de numirile membrilor de partid pe baza telefoanelor primite de la baronii galbeni – o  adevărată întruchipare a  inocenței, nu alta.  Aproape că nu vezi nicio diferența față de cei de la PSD din epoca Dragnea, sau din alte partide care au ajuns la guvernare după 1990.

Păi, dacă nu știi, înseamnă că nu ai fost informat (deși e foarte,  foarte greu de crezut) și că nu îți controlezi subordonații, ceea ce nu s-ar zice având în vedere alinierea activului de partid în spatele tău, contrar dorințelor președintelui, pentru a te pune din nou în funcția de premier sau măcar de șef al uneia dintre camerele Parlamentului.

Finalul negocierilor va arăta dacă Ludovic Orban va produce scuze sau bani (rezultate). Pentru țară nu prea a făcut bani, doar pentru alții….

Ceilalți candidați, unii atât de vechi în Parlament, au demonstrat că au produs scuze pentru România și bani (rezultate) pentru ei, sau pentru dușmanii noștri. Încă ne zgârie retina imaginea cu doliul arborat la Târgu Mureș de Ziua Națională.

Politicienii români aflați atunci la putere au produs din nou scuze și nu rezultate astfel încât, conform zicalei lansată pe piață de Cora Muntean, am aflat și anul ăsta cu cine va guverna UDMR.

Singurii pe care nu îi putem evalua încă sunt cei de la AUR. Până acum au produs rezultate (9%), dar să vedem ce vor putea livra concret în Parlament. Vom vedea, la finalul  celor  patru  ani (de fapt,  chiar ceva  mai  devreme) ce anume vor  produce ei: scuze sau  rezultate?

Până când vom ști care va fi componența Guvernului, programul de guvernare, bugetul pe 2021, trebuie să ne mulțumim cu scuzele penibile ale guvernanților aflați încă în funcții, care se laudă cu flinticuri de autostradă, linii de fabricație măști care nu mai produc, achiziționate la suprapreț (bun în capul unora), export de materii prime fără valoare adăugată etc.

Despre noii primari aleși, ce mai putem spune, ne amintim cum existau soluții miraculoase pentru apa caldă, traficul aglomerat, poluarea masivă, trebuiau doar să fie aleși, ei, mirobolanții… și am văzut la scuze de ne-a înghețat sufletul în apartamente….

 

Deci putem spune că 90% din clasa politică actuală a produs scuze și nu bani pentru noi.