Lemnul, viața și credința

Dragi cititori ai ziarului „Vocea românului”, oameni buni, recunosc, am fost obișnuiți cu icoane pictate pe pânză, sticlă, lemn sau pe pereții bisericilor.
Spre bucuria noastră, încă puteti vedea expoziția de icoane sculptate în lemn de la Muzeul Național al Țăranului Român. Până în 29.09.2024.
Doamna Adina Moldova Țitrea – curator, a adus laolaltă trei artiști cu notorietate, împreună cu universul lor fascinant. Icoana sculptată în lemn este mai rară. Acest obiect de cult are o frumusețe aparte. În literatura de specialitate apare, uneori, ideea că „sufletul bisericii” e catapeteasma și că lemnul e „sufletul catapetesmei”. În expoziție regăsim liniștea pierdută. Pare că nu noi ne-am dus să admiram icoane, ci icoanele au venit la noi, să ne împlinească.
Artiști rari, iconarii în lemn pot fi considerați tezaur uman viu. Acești maeștri au o strălucire aparte. Sunt deosebiți prin produsul mâinilor, sufletului și minții lor. Prin atitudine. Smerenie.
La aceasta expoziție de anvergură, având ca subiect icoana sculptată în lemn, îi veți întâlni pe Adrian Florin Bițică (București), Marian Nedelcu și Mircea Tofan (Huși).
Reprezentarea în esență lemnoasă tare denotă efort. Dăruire. Jertfă. Da, icoanele sculptate în lemn sunt unicat. Ele reproduc imagini cu valoare spirituală recunoscută. Mai mult decat atât, sunt vii. Paradoxal, icoanele sculptate în lemn sunt viață din viață. Ele reprezintă trupul transfigurat, frumusețea spirituală. Uneori, merg dincolo de tehnica tradițională. Convențională. Cum se pregătește lemnul pentru icoană. Cum alegi dalta. Care este lemnul potrivit. Care e momentul începerii lucrării. Ambianța. Candela, rugăciunea, liniștea. Ai impresia, la un moment dat, că lemnul alege subiectul, astfel încât să se pună în valoare reciproc. Devin, astfel, deopotrivă, cult și cultură.
Element vizual definitoriu, icoana are în sine rugăciunea. Am putea spune că este, oarecum, un început al vederii lui Dumnezeu.
Icoanele expuse la Sala Acvariu pot fi considerate oglinzi ale timpului în toate ipostazele sale: prezent, trecut și viitor. Oglinzi în care se reflectă veșnicia. Privindu-le, ai impresia că pătrunzi într-un spațiu anterior intangibil.
Acesta să fie, oare, motivul pentru care unii vizitatori revin? Discutam zilele trecute despre eveniment cu un iubitor de artă, un prieten al artiștilor, domnul Costel Hogaș. A fost prima dată, din curiozitate. A admirat, a discutat cu iconarul Adrian Florin Bițică, prezent in sală cu tot cu dălți. A revenit. Nu singur. Și așa, expoziția beneficiază de dublă promovare. Cea clasică, prim mass-media (radio și televiziunea Trinitas) și „din om în om”.
Fiind imagini sacre, icoanele ne dau sentimentul real al prezenței lui Dumnezeu sau a sfântului reprezentat.
Prin intermediul lor, oamenii pot intra într-un dialog direct cu divinitatea căci, așa cum afirma părintele Dumitru Stăniloaie, „icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față”. În iconografie, accentul nu cade asupra personalității artistului ci asupra chipului sau evenimentului înfățișat. Este un perimetru care valorizează „semnificația”.
Vizitatorii au senzația că pătrund intr-un spațiu sacru. Este efect al modului subtil în care au fost panotate lucrările (troița cu ștergar și candelă, icoane împărătești, crucea replicată prin sugestie vizuală – verticala și orizontala realizată din cinci lucrări selectate tematic).

Această expoziție, dincolo de ornamentele unor icoane, dincolo de detalii, de culoare sau textură, de îmbinarea unor simboluri creștine și paleocreștine poate modifica starea interioara a privitorului. Cei care își acordă timp să o vadă, pleacă de acolo cu sufletul scuturat, purificat. Și de ce nu, cu dorința de a fi mai buni.
Din acest punct de vedere, artiștii – iconari și curator, și-au atins scopul. Rezultatul muncii lor nu e un „foc de paie”, un succes facil, de moment. Este o activitate care trebuie continuată.

Mi- a fost greu să aleg pentru dumneavoastră o imagine sau alta din expoziție. Totuși, vă prezint câteva, fără să dezvălui autorul, Vă așteaptă o expoziție deosebită.

 

 

Mariana David