Miercuri, 20 iulie 2022. Sediul central al Uniunii Europene a propus miercuri ca statele membre să-și reducă consumul de gaze cu 15% în următoarele luni, astfel încât orice întrerupere completă a furnizării de gaze naturale de către blocul rusesc să nu perturbe în mod fundamental industriile și să trimită o undă suplimentară de frig prin casele europenilor iarna viitoare.  Deși reducerile inițiale ar fi voluntare, Comisia a cerut, de asemenea, puterea de a impune reduceri obligatorii în întregul bloc în cazul unei urgențe la nivelul UE cauzată de ceea ce președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a considerat o încercare deliberată a președintelui Vladimir Putin de a afecta exporturile de gaze. „Rusia ne șantajează. Rusia folosește energia ca armă. Prin urmare, în orice caz, fie că este vorba de o întrerupere majoră parțială a gazului rusesc sau de o întrerupere totală a gazului rusesc, Europa trebuie să fie pregătită”, a spus von der Leyen. Statele membre UE vor discuta măsurile în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei de marțea viitoare. Pentru ca acestea să fie aprobate, capitalele naționale ar trebui să ia în considerare cedarea unora dintre competențele lor asupra politicii energetice către Bruxelles. „Trebuie să fim proactivi. Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală întrerupere completă a gazului rusesc. Și acesta este un scenariu probabil. Asta am văzut în trecut”, a spus von der Leyen, adăugând că Gazprom, controlat de Kremlin, a arătat un interes redus pentru mecanismele pieței și, în schimb, a jucat un joc politic pentru a sufoca UE.

Economisirea de 15% la consumul de gaz între august și martie viitor nu va fi atât de ușor. Comisia Europeană a semnalat că ținta propusă ar cere țărilor UE în ansamblu să tripleze raționalizarea atinsă până în prezent de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie. „Până acum, restricțiile la nivelul UE au fost egale cu 5%”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson. „Acest lucru clar nu este suficient.” Propunerea de miercuri vine într-un moment în care o postare pe blog a Fondului Monetar Internațional a avertizat despre punctele slabe ale blocului celor 27 de națiuni. „Închiderea parțială a livrărilor de gaz afectează deja creșterea europeană, iar o oprire completă ar putea fi substanțial mai gravă”, a avertizat IMFBlog. Acesta a adăugat că produsul intern brut în țările membre precum Ungaria, Slovacia și Republica Cehă ar putea scădea cu până la 6%. Italia, o țară care se confruntă deja cu probleme economice grave, „s-ar confrunta și cu un impact semnificativ”. Prognozele economice ale UE săptămâna trecută au arătat că războiul Rusiei în Ucraina este de așteptat să afecteze grav redresarea economică în viitorul previzibil, cu o creștere anuală mai scăzută și o inflație record. Perturbarea comerțului rusesc cu energie amenință să declanșeze o recesiune în bloc exact în momentul în care acesta își revine după o criză indusă de pandemie.

De când Rusia a invadat Ucraina, UE a aprobat interzicerea cărbunelui rusesc și a majorității petrolului care vor intra în vigoare la sfârșitul acestui an, dar nu a inclus gazul natural, deoarece blocul celor 27 de țări depinde de gaz pentru a alimenta fabricile, a genera electricitate și a încălzi casele. Acum, von der Leyen este convinsă că Putin va opri oricum gazul pentru a încerca să facă importante daune economice și politice în Europa în această iarnă. „Putin încearcă să ne împingă în această iarnă și va eșua dramatic dacă rămânem împreună”, a spus von der Leyen. Există temeri că criza energetică se va agrava dacă Moscova nu repornește conducta cheie Nord Stream către Germania, după ce întreținerea programată se încheie joi. Și Putin i-a lăsat pe toți să ghicească miercuri. Liderul rus a pus la îndoială calitatea lucrărilor de reparații efectuate la turbina Nord Stream 1. „Spun că vor returna aceste utilaje — unul, în orice caz — dar în ce calitate vor returna, care sunt parametrii tehnici după plecarea din această reparație programată? Poate o vor lua și o vor opri la un moment dat, iar Nord Stream 1 se va opri”, a spus el. Scopul planurilor lui von der Leyen este de a se asigura că industriile și serviciile esențiale precum spitalele pot funcționa, în timp ce altele ar trebui să se reducă. Aceasta ar putea include reducerea căldurii în clădirile publice și convingerea familiilor să folosească mai puțină energie acasă. Națiunile UE și Comisia au început să cumpere pentru a-și diversifica sursele de gaze naturale din afara Rusiei, dar se așteaptă totuși că nu se va putea furniza întreprinderilor și caselor suficientă energie în lunile reci. Rusia a întrerupt sau a redus gazul într-o duzină de țări din UE și există temeri că criza energetică se va agrava dacă Moscova nu repornește o conductă cheie către Germania după încheierea întreținerii programate joi. De asemenea, criza energetică reînvie provocările politice vechi de decenii pentru Europa. În timp ce UE a câștigat autoritate centralizată asupra politicilor monetare, comerciale, antitrust și agricole, capitalele naționale și-au păzit cu gelozie puterile în materie de energie. Comisia Europeană a petrecut zeci de ani distrugând acest bastion al suveranității naționale, folosind întreruperile anterioare de aprovizionare pentru a asigura câștiguri graduale în puterea UE. Invazia rusă a Ucrainei, veche de cinci luni, este acum cel mai dur test pentru a stabili dacă țările membre sunt dispuse să-și cedeze mai mult din puterile energetice. În timpul pandemiei de COVID-19, statele membre s-au unit într-o acțiune comună pentru a ajuta la dezvoltarea și cumpărarea de vaccinuri în cantități masive, într-o demonstrație fără precedent de hotărâre comună în sectorul sănătății. „Ne-am învățat lecția din pandemie. Știm că într-o astfel de criză, cel mai mare dușman al nostru este fragmentarea”, a spus von der Leyen.

Sursa aici