La începutul lunii Aprilie 2020, de la înălțimea funcției deținute, Ministrul Economiei declara la Digi24 că, în câteva săptămâni (!), se va ajunge la situația de a avea ventilatoare produse în România!

Optimismul era probabil alimentat de o doză mare de ignoranță, având în vedere lipsa unei experiențe dovedite în domeniul cercetării, omologării și producției, a orice fel de echipament, a Ministrului Virgil Popescu, care afirma cu acel prilej :

„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator…”

Ocupantul fotoliului de Ministru, liberalul Virgil Popescu

Însă exact în aceiași perioadă își dădea obștescul sfârșit Intreprinderea de Tehnică Medicală, singura care produsese până atunci ventilatoare în România. Ca multe alte companii industriale și aceasta avea o mare vină : era situată pe un teren a cărui valorificare putea produce un profit mare peste noapte și fără nici un fel de efort și risc.

Cât credit putem atunci să-i dăm celui desemnat să conducă destinele economiei românești, de către ocupantul fotoliului de premier, brașoveanul șagunist Ludovic Orban, care la numai câteva zile, vine și întărește cele afirmate de colegul de guvernare, molipsit se pare atât de către entuziasmul, dar mai ales de ignoranța acestuia :

„Vom produce ventilatoare….La Ministerul Apărării este în curs de realizare, un prototip de ventilator, care va fi un produs autohton.”

Ludovic Orban, Prim Ministru, 16 Aprilie, 2020

Deși posibil, acest lucru apare extrem de puțin probabil, după eșecul lamentabil de la Dragomirești, de producere a unor măști în România, totuși și managerul ROMARM, Gabriel Țuțu, provenit din zona serviciilor secrete și academiilor de securitate, pare să fi găsit calea de revigorare a industriei naționale de apărare, altfel nu văd de ce ar fi declarat de curând că ROMARM va produce în curînd “produse militare de înalt nivel tehnologic”, unul dintre acestea putând fi totuși, chiar ventilatorul “în curs de realizare” încă din luna Aprilie la Ministerul Apărării…

Și mai puțin probabil având în vedere că nu se publicase nici o știre până la acea dată, privind o pretinsă dezvoltare, fabricare și omologare a unui asemenea tip de produs de către industria românească cu atât mai puțin de către cea din subordinea ROMARM. Atingerea obiectivului de a avea ventilatoare produse în România este deja învăluit într-o ceață groasă, specifică luptei politice din preajma alegerilor. Pe fondul creșterii periculoase a cazurilor și deceselor provocate de infecțiile cu COVID-19 care plasează România în zona roșie a continentului European.

Între timp însă…

Uzbekistanul produce ventilatoare

Cu sprijin slovak și rusesc, JV CHIRANA, un joint venture stabilit în luna Aprilie, a livrat deja la sfârșitul lunii iunie ! primul produs OMOLOGAT, unui spital din Tashkent.

Pakistanul produce ventilatoare

300 ventilatoare pe lună, conform anunțurilor făcute de guvernul de la Islamabad.

Ungaria produce ventilatoare

Ungaria produce ventilatoare pe baza unui design furnizat de o firmă americană.

În același timp, o universitate din Ungaria a colaborat cu industria de profil și au patentat deja un nou produs special pentru COVID-19. Un alt proiect dezvoltat de Universitatea din Budapesta, finalizând deja la sfârșitul lunii Mai un prototip de ventilator, fiind gata de industrializare.

De remarcat, în cazul Ungariei, abordarea liberală, specifică economiei de piață, în care guvernul a finanțat proiecte eligibile, acestea fiind realizate apoi în partenariat de Universități și Industrie, fie privată, fie de stat.

Cehia produce ventilatoare

Cehii au dezvoltat prototipul unui nou ventilator în câteva săptămâni. L-au testat și omologat apoi, inclusiv la nivelul UE, produsul certificat fiind disponibil pentru a fi livrat încă din luna Iunie. Remarcabilă în acest caz a fost inițiativă civică, care a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru finanțarea unui amplu set de programe destinat contracărării efectelor pandemiei. Inițiativa civică care se formează acolo unde Identitatea Națională acționează ca un coagulant și o matrice de suport a Securității Naționale în ansamblu, un element care, așa cum arătam, este neglijat încă din Strategia Națională de Securitate ( Apărare) a României.

Auto Negarea offset-ului duce la pierderea competitivității

Așa cum am văzut deja, când am examinat cazul Elveției, aceasta a produs unul dintre cele mai tranșante și pertinente răspunsuri în respingerea măsurilor subsidiare, care erau insinuate în Directiva Europeană D81, menite a aboli offsetul în tranzacțiile cu echipament militar.

Elveția a arătat încă de la început că nu va renunța la offsetul indirect, pe lângă cel direct, considerând că industriile duale au un rol major în asigurarea securității naționale, iar offsetul în ansamblu are un rol esențial în a menține un areal de profesii atractive în sectoare cu tehnologie ridicată.

Același lucru l-au facut și Polonia, cu care guvernanții de la București sunt mândri să se afișeze că au un “parteneriat strategic” , Danemarca, Olanda, Spania, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, cum am văzut din analizele publicate până acum și cum o să vedem în continuare

Spre deosebire de integralitatea țărilor mari, mijlocii și mici, din Europa și alte continente, guvernanții României, după o lungă perioadă de neglijare și încălcare a legii, au ales ca România să fie altfel, și au autointerzis practic offsetul, scoțându-l în afara legii. Procedând astfel, competitivitatea unor industrii esențiale descrește treptat, până la anihilare, cu impact direct asupra securității și suveranității naționale, România urmând a deveni în totalitate dependența de mărinimia ajutoarelor exterioare. O verigă slabă, care nu va putea subzista fără sprijin extern. Sau care va cădea pradă anarhiei și regimurilor totalitare. Ambele variante vor veni însă cu un preț mult mai mare decât asigurarea suveranității și a unui trai decent cetățenilor României, care vor continua până atunci să emigreze în număr apreciabil.

Și cu asta am spus cam tot ce era de spus pe acest subiect. Ar mai fi de adăugat, poate, faptul că sistemul care controlează regimul de la București nu mai este nici măcar capabil să facă achiziții, nici unul dintre ventilatoarele contractate în luna Aprilie nu a fost livrat pînă acum, ba mai mult, firmele selectate ca furnizori, de fapt intermediari, dispărând pur și simplu cu banii plătiți în avans.

Și evident nimeni nu va plăti nici de data asta. Realitatea continuând să fie mascată în spatele unor acțiuni festiviste sau de propagandă, cu nimic diferite de perioada ceaușistă a anilor ’80 sau de cea neo-comunistă de la începutul anilor ’90.

https://defence-offsets-ro.com/ventilatoare-produse-in-romania/