Jon Miltimore

După ce Emmanuel Macron și diverși oficiali guvernamentali au declarat că persoanele nevaccinate nu vor mai avea voie să intre în cafenele, restaurante și teatre, sau să folosească transportul public, au fost vandalizate mai multe centre de vaccinare, în vreme ce străzile au fost inundate  de sute de mii de  protestatari. 

Franța este doar una dintre numeroasele țări din întreaga lume care, pe fondul creșterii temerilor privitoare la răspândirea unor noi variante ale virusului sars-cov2, au început să impună noi și noi restricții.

Astfel, în ciuda faptului că, în urma unui număr record de 82 000 de teste, au fost identificate doar 111 cazuri noi, Australia a carantinat jumătate din țară, în vreme ce restaurantele din Portugalia se luptă din greu să supraviețuiască, pe fondul noilor reguli recent impuse.

Despre Suedia, însă, nu ni se mai spune nimic.

Blamată în 2020 pentru că nu a impus un lockdown sălbatic, așa cum au procedat alte țări – The Guardian a numit abordarea sa ”o catastrofă, în vreme ce CBS News spunea că a devenit un exemplu despre cum nu trebuie gestionată pandemia de covid 19 – Suedia și-a urmat neclintită drumul său, diferit de acela al vecinilor.

Suedia primește turiști, iar școlile și întreprinderile funcționează aproape fără restricții.

Ca să nu mai vorbim despre măști care, departe de a fi obligatorii, nu sunt nici măcar recomandate.

Dar care sunt, până în cele din urmă, rezultatele mult blamatei politici laissez-faire a Suediei?

Conform datelor, rata actuală a deceselor de covid este zero.

Era de altfel limpede, încă de anul trecut, că afirmațiile hiperbolice despre ”catastrofa suedeză” erau false. Vezi aici, aici, aici și aici.

Dovezile că Suedia a reacționat corect sunt copleșitoare.

Rata generală a mortalității de covid 19 a Suediei a fost, în 2020, mai mică decât aceea a majorității celorlalte țări europene, economia a avut mult mai puțin de suferit, iar astăzi Suedia este mai liberă și mai sănătoasă decât practic orice altă țară din Europa.

În vreme ce o mare parte a lumii dârdâie încă de spaimă și guvernele elaborează noi și noi restricții, reducând drepturile de bază ale cetățenilor, Suedia rămâne exemplul luminos și vital al unei căi infinit preferabile – calea bunului simț.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici