Cu toate că doctorul Sebastian Rushworth nu scrie, în mod special, despre România, analiza sa ne ajută să înțelegem actuala stare de lucruri și, chiar mai mult decât atât, ne deschide mintea, stârnindu-ne apetitul pentru întrebări. Iată câteva din acestea: Având în vedere restul țărilor care, în ciuda ratelor mari de vaccinare, se confruntă actualmente cu valul al patrulea al pandemiei, ar fi oare posibil ca valul al cincilea să apară numai și numai la români, și încă la o dată cunoscută cu precizie dinainte? Cum lucrul acesta pare destul de discutabil (timpul ne va lămuri, fără doar și poate), o altă întrebare, care decurge firesc din prima, este dacă nu cumva, la noi, valul al patrulea s-a domolit prea repede pentru gustul guvernanților, care ar mai fi avut de implementat una alta, desigur pentru binele nostru? Valul al cincilea fiind singura lor speranță că nu ne vom apuca prea curând de numărat victimele și banii părăduiți… Pe de altă parte, oare ce altceva în afara atingerii pragului de imunitate colectivă ar fi putut determina stingerea atât de rapidă a valului patru? Iar dacă vom fi atins acest prag (nimeni nu știe câți dintre noi au avut deja viroza în cei doi ani care au trecut de la declanșarea pandemiei),  cum ar mai fi, oare, posibil, un al cincilea val? Câtă vreme natura își vede în continuare de ale ei, totalmente insensibilă atât la afacerile Big Farma, cât și la setea de putere a politicienilor… Și, deloc în ultimul rând, de ce în România nu este nimeni interesat de testarea imunității naturale, așa cum s-a procedat de exemplu, în India, unde răspândirea virală a coborât demult la niveluri endemice scăzute, în ciuda celor doar câteva procente de vaccinați? Și unde nu există niciun val patru  și, cu atât mai puțin, vreun val cinci?

Lectură plăcută! (N.B.)

Surprinzătorul val patru

Sebastian Rushworth M.D.

Faptul că multe țări puternic vaccinate au fost lovite, la începutul acestei toamne, de un nou val de covid 19, mi s-a părut surprinzător, însă numai până la apariția noilor studii care arătau că protecția oferită de vaccinuri este mult mai puțin impresionantă decât se credea inițial  și că, în plus, aceasta scade puternic doar după câteva luni de la inoculare.

Pentru a încerca să înțeleg exact ceea ce se întâmplă, am comparat ratele mortalității cauzate de covid în diverse țări.

Trebuie spus că ratele mortalității sunt de departe preferabile ratelor de incidență, deoarece sunt mult mai puțin variabile în timp. Ratele de incidență au variat enorm pe parcursul pandemiei, în funcție de teste, de numărul testărilor, precum și de variațiile definițiilor de caz. Prin urmare, acestea sunt imposibil de utilizat ca instrumente de înțelegere a evoluției pandemiei de-a lungul timpului.

Cu toate că țările definesc în mod diferit decesele cauzate de infecția covid 19, ele tind de asemenea să își păstreze consecvența în timp și, așa stând lucrurile, ratele mortalității sunt mult mai fiabile decât ratele de incidență și, prin urmare, mult mai utile în înțelegrea pandemiei.

Iată, așadar, Suedia, țara în care trăiesc și pe care o cunosc cel mai bine:

 

Ceea ce vedem este un val mare inițial, în primăvara anului 2020, cauzat de varianta Wuhan, iar apoi, odată cu debutul verii, o scădere la aproape zero decese. E clar pentru toată lumea de-acum că infecția covid 19 este provocată de un virus foarte sezonier care, asemenea tuturor virușilor de aceeași factură, dispare aproape total în perioada cuprinsă între sfârșitul primăverii și începutul toamnei.

Ceea ce vedem în continuare în graficul suedez este o reapariție a variantei Wuhan în toamna lui 2020, dar cu o rată a deceselor care scade tot mai mult în decurs de câteva luni, pe măsură ce se consolidează imunitatea de grup, declin oprit și contracarat până în cele in urmă de o nouă creștere rapidă a ratei mortalității, care se datorează apariției variantei britanice.

Dar, cum oare se poate explica apariția acestui nou val în condițiile în care imunitatea de grup fusese deja atinsă?

De fapt, pragul de imunitate colectivă este dependent de infecțiozitatea virusului, crescând, așadar, în funcție de gradul de transmisibilitate. Prin urmare, pragul de imunitate colectivă la varianta Wuhan a fost atins în decembrie 2020, dar a crescut odată cu apariția variantei Alfa, determinând o nouă criză pandemică.

Revenind la ceea ce se vede în grafic – varianta Alfa trece rapid prin populație până la jumătatea lui ianuarie 2021, apoi rata infecțiilor scade și rămâne la un nivel endemic până la sosirea noului sezon estival.

Pentru cei care sunt tentați să atribuie scăderea numărului de decese cauzate de infecția covid 19 vaccinării, trebuie menționat că în acel moment în Suedia existau foarte puțini vaccinați (abia câteva procente din totalul populației), astfel încât este limpede că vaccinurile nu pot avea nicio legătură cu noul declin pandemic.

După trecerea verii rata mortalității începe să crească din nou, ușor, fără a depăși nivelul scăzut obișnuit pentru un virus care a devenit, de acum, endemic. Chiar dacă varianta Delta, extrem de infecțioasă a ajuns în Suedia la sfârșitul primăverii rămânând total dominată până în toamnă, aceasta nu a fost, totuși, capabilă să creeze un nou val, din pricina nivelului ridicat de imunitate colectivă preexistentă.

Observăm modele foarte asemănătoare și pentru alte locuri care, asemenea Suediei, au fost puternic lovite în primăvara lui 2020. Iată New-York-ul:

 

 

Și iată Lombardia, în Italia (din păcate, dintr-un motiv sau altul, graficul nu ne arată primele luni ale anului 2020):

 

Aici vedeți clar primele două valuri cauzate de varianta Wuhan, apoi al treilea val cauzat de varianta Alfa și apoi nimic, în ciuda apariției variantei Delta.

Incapacitatea variantei Delta de a crea un nou val în aceste locuri ar putea fi explicat în două moduri – fie nu este suficient de transmisibil pentru a genera un nou val acolo unde există deja o imunitate a populației generată de varianta alfa, fie vaccinurile își fac, deocamdată, treaba.

Dar, să trecem la India, din cauza a ceea ce ne învață experiența acestei țări despre varianta Delta:

 

Varianta Delta a apărut, la începutul anului 2021, în India, trecând rapid prin populație. Testarea anticorpilor arată că, în câteva luni, s-a infectat aproximativ 50% din populația Indiei, proporția celor cu anticorpi crescând rapid de la 20% la 70%, moment în care se instalează o imunitate colectivă suficientă pentru ca răspândirea virală să coboare la niveluri endemice scăzute. Trebuie reținut că vaccinurile nu au avut niciun rol aici deoarece, la fel ca în Suedia, în momentul scăderii ratei mortalității, erau deja vaccinate doar cîteva procente din populație.

Dar, să studiem acum unele țări care au avut de suferit un al patrulea val în timpul toamnei și să încercăm să aflăm de ce. Iată situația Israelului:

 

Israelul a izbutit evitarea răspândirii infecției covid 19 în primăvara anului 2020. Pentru ca, în toamnă, să fie lovit mai întâi de varianta originală Wuhan și, de îndată ce imunitatea colectivă a populației față de acea variantă atinge niveluri care permit scăderea răspândirii bolii, țara este lovită de varianta Alfa, cu decese care au atins un vârf la sfârșitul lunii ianuarie 2021. În acel moment, 20% din populație era deja vaccinată, așa că aici este posibil ca vaccinul să fi jucat un rol, explicând scăderea rapidă a ratei mortalității, în loc să fi rămas la un nivel endemic până în mai, așa cum s-a întâmplat în Suedia (care a fost mult mai lentă la vaccinare).

Apoi, numărul de decese a rămas scăzut pe tot parcursul verii așa cum era de altfel de așteptat. Ajungem însă la toamna lui 2021 și la al patrulea val, atât de surprinzător. Sau, nu chiar atât de surprinzător, dacă te uiți la datele care arată acum destul de clar că eficacitatea vaccinurilor scade rapid, chiar și atunci când e vorba despre prevenirea îmbolnăvirilor severe (valabil mai cu seamă pentru vârstnicii fragili care sunt, în cele din urmă singurul segment al populației foarte vulnerabil la infecție).

Așadar, dacă Israelul este lovit, alături de alte câteva țări, de valul al patrulea, de ce Suedia, Lombardia și New York-ul nu se confruntă, în prezent, cu această problemă?

În opinia mea, există două posibilități. Cea dintâi ar fi că lunile suplimentare de răspândire puternică a infecției din perioada primăverii lui 2020 au generat imunitatea colectivă necesară, astfel încât valurile mari vor putea fi în continuare evitate. Israelul are rate ridicate de vaccinare, dar a cunoscut mai puține luni de răspândire a pandemiei și, prin urmare, avea o proporție mai mică a populației care dezvoltase imunitate naturală. Este deja stabilit că imunitatea conferită de infecție este mult mai durabilă decât imunitatea conferită de vaccinare, așa că, dat fiind că imunitatea dată de vaccin este atât de trecătoare, aceasta este o ipoteză rezonabilă.

Dar, să aruncăm o privire și asupra Europei de Est, care a fost puternic afectată în această toamnă. Iată Bulgaria:

 

Și iată Slovacia:

 

Observați ceva special la aceaste țări?

Cred că există două lucruri demne de atenție. În primul rând, ambele au fost cruțate în primăvara lui 2020. Și, în al doilea, ambele aveau un grad ridicat de răspândire virală atunci când debutul verii a scăzut numărul infecțiilor. Astfel, aici nu a fost atinsă niciodată imunitatea populației față de variantele mai infecțioase, și, prin urmare valul din toamna lui 2021 era inevitabil.

Deci, prima explicație posibilă pentru faptul că unele locuri nu confruntă cu valul patru este că acele locuri beneficiază acum de imunitate colectivă, ceea ce le protejează. Și cea de-a doua ar fi că că se bucură în prezent de o protecție temporară, oferită de faptul că și-au vaccinat populațiile mai târziu decât a făcut-o, de exemplu, Israelul. Iar dacă așa stau lucrurile înseamnă că se vor îndrepta către cel de-al patrulea val peste o lună sau două de acum încolo.

Datele din Germania sugerează că prima alternativă este, probabil, cea adevărată și că, în prezent, Germania se îndreaptă către vârful celui de-al patrulea val.

 

Observați că Germania, ca și Israelul, abia a fost atinsă de covid 19 în primăvara lui 2020. În schimb, a avut un val mare în iarna 2020/2021, cauzat de varianta Wuhan. Apoi, a existat un mic vârf cauzat de varianta Alfa, care a devenit tulpina dominantă în Germania, în aprilie, apropierea sezonul cald împiedicând varianta Alfa să provoace un nou val mare.

În această perioadă Germania și-a vaccinat în masă populația, majoritatea vaccinărilor având loc între martie și iunie, exact așa cum s-a întâmplat și în Suedia.

Atunci, de ce Germania se confruntă acum cu o resurgență a pandemiei, iar Suedia nu?

În mod evident acest lucru nu se poate datora faptului că Germania a fost vaccinată mai devreme, iar eficiența vaccinurilor a scăzut în timp, deoarece ambele țări și-au vaccinat populația în același timp.

Din același motiv, înclin să susțin prima ipoteză, că populația din Suedia și-a construit mai multă imunitate naturală, prin răspândirea masivă a infecției covid 19 din primăvara lui 2020.

Așadar, deși efectul vaccinurilor a scăzut deja în ambele țări, suedezii sunt deja protejați de imunitatea naturală a populației, iar germanii nu.

Dacă acest lucru este adevărat, atunci Suedia nu ar trebui să se mai confrunte cu niciun alt val mare. Ceea ce vom afla într-o lună sau două de acum încolo.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici