Florența – Orașul Muzeu

Florența (în italiană Firenze) este capitala regiunii italiene Toscana și a provinciei Florența. Este cel mai populat oraș din Toscana, cu o populație de 367.569 de locuitori (1.500.000 în zona metropolitană).

 

Orașul se află pe râul Arno și este cunoscut pentru istoria și importanța sa în Evul Mediu și în Renaștere, în special pentru arta și arhitectura sa. Un centru comercial și economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate orașe ale timpurilor, Florența este considerat locul de naștere al Renașterii italiene; de fapt a fost numită Atena din Evul Mediu. A fost mult timp sub conducerea de facto a Familiei Medici. Din 1865 până în 1870 orașul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei.

Centrul istoric al Florenței atrage anual milioane de turiști și a fost declarat de UNESCO Patrimoniu mondial în 1982. Florența este unul din cele mai frumoase orașe din lume, cu o istorie și cultură remarcabile. Centrul istoric din Florența este alcătuit din numeroase piețe elegante, palate renascentiste, academiiparcurigrădinibisericimănăstirimuzee, galerii de artă și ateliere. Orașul este una din cele mai căutate destinații turistice din lume.

Orașul oferă o gamă largă de colecții de artă, în special cele găzduite de Palazzo Pitti și de la Galeria Uffizi, (care primește aproximativ 1,6 milioane de turiști pe an). Florența este probabil ultimul oraș conservat al Renașterii din lume și este considerat de mulți ca fiind capitala italiană a artei.

Galeria Uffizi

Cele două muzee sunt unite printr-un coridor secret (asemănător „Pasajului Borgo” din Vatican). La cererea ducelui Cosimo I de Medici, Giorgio Vasari a construit în 1565 „Il Corridoio vasariano”, o pasarelă secretă, care unea Palazzo Vecchio (reședința oficială) cu Palazzo Pitti, parcurgând Muzeul Uffizi și traversând apoi fluviul Arno peste Ponte Vecchio. Despre Giorgio Vasari vom vorbi în curând.

 

Florența a fost casa familiei Medici, una dintre cele mai importante familii de nobili din istorie. Lorenzo de’ Medici a fost considerat un geniu politic și cultural din Italia în secolul al XV-lea. Lorenzo de’ Medici a avut un rol important în construcția Galeriei Uffizi, informa pe care o vedem azi.

Sursa : Wikipedia

Am avut ocazia să vizitez multe dintre „orașele muzeu” ale lumii, dar parcă, nicăieri nu am avut impresia că mă aflu într-un muzeu în aer liber…Un muzeu cât un oraș…Un oraș în care s-au născut și au trăit : DanteBoccaccioLeonardo da VinciAmerigo VespucciBotticelliNiccolò MachiavelliBrunelleschiMichelangeloDonatelloGalileo GalileiCatherine de’ MediciAntonio MeucciGuccio GucciSalvatore FerragamoRoberto CavalliFlorence Nightingale și Emilio Pucci.

 

 

Galeria Uffizi

Galeria Uffizi (în italiană Galleria degli Uffizi) este cel mai cunoscut muzeu din Centrul Istoric din Florența fiind situat în apropiere de Piazza della Signoria. Colecția sa de pictură renascentistă, găzduită de un palat din secolul al XVI-lea, este cu adevărat deosebită și conține lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, printre care: MichelangeloLeonardo da Vinci și Botticelli.

 

 

Uffizi este unul dintre primele muzee moderne. Galeria a fost deschisă vizitatorilor la cerere începând cu secolul al XVI-lea, iar în 1765 a fost deschis oficial publicului, devenind în mod oficial un muzeu în 1865. Este cel mai vechi muzeu din Europa și deține cea mai mare pinacotecă renascentistă, conform UNESCO. Astăzi, Uffizi este unul dintre cele mai vizitate muzee de artă din lume.

Sursa : Wikipedia

 

Despre unii dintre artiștii pe care îi puteți vedea în Galeria Uffizi am mai vorbit…Să ne reamintim…

 

Sandro Botticelli – de fapt Alessandro di Mariano Filipepi – ( 1445Florența –1510Florența) este un pictor italian, unul din cei mai importanți reprezentanți ai Renașterii italiene. Frumusețea și grația figurilor create de el, precizia liniilor și redarea mișcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el exprimă profunde sentimente umane.

Sandro Boticelli – Primăvara

 

Leonardo di ser Piero da Vinci (1452 – 1519), cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost un marcant reprezentant al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia.  Pictorsculptorarhitectmuzicianinginerinventatoranatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

Leonardo da Vinci – Buna vestire

 

Michelangelo Buonarroti ( 1475 – 1564) a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de picturădesensculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.

 

Michelangelo Buonaroti – Sfânta Familie

 

 

Să vedem și alte exponate de excepție ale muzeului..

 

Florentine Niobids

 

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610), numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, este un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură, conceput de umaniștii care au idealizat corpul omenesc. Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul folosește un dramatic contrast de clarobscur. Scenele biblice le înfățișează ca imagini de viață cotidiană, dând astfel tablourilor religioase o dimensiune umană deosebită. Biografii s-au apucat curând după moartea artistului, încă din secolul al XVII-lea, să scrie cărți despre viața lui Caravaggio. Realitatea se amestecă în aceste scrieri cu fantezia, dar ele povestesc întotdeauna despre aventuri, scandaluri și despre destinul schimbător al artistului.

Bachus

Tiziano Vecellio – în română Tițian – (14901576) este unul dintre cei mai importanți pictoritalieni din secolul al XVI-lea, aparținând școlii venețiene. Tiziano dezvoltă un stil personal al culorilor, care veneau aplicate în mod rapid, câteodată imprecis, fără desene pregătitoare: rezultatul este o expresivitate directă, figurile sunt mai vii și reale. Este unul din cei mai prestigioși portretiști și cu siguranță cel mai influent.

Venus din Urbino

 

Vom încheia scurta noastră vizită prin Galeria Uffizi cu…

 

 

Rafael Sanzio, cunoscut și ca Rafael sau Raffaello (1483 – 1520) este un pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, fiind considerat unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, iar moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepționale.

Madona cu sticlete

 

Sursa notelor biografice : Wikipedia

Stimați cititori,

 

În ultimii 3 ani, am fost împreună în fiecare sâmbătă, în călătoria prin lumea artei. Vă cer îngăduința de a îmi permite o vacanță, în luna august. În sâmbetele care vor urma, veți putea reciti unele din articolele apărute anterior, pe care le vom republica.

 

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci