Războiul ideologiei dominante împotriva celei mai elementare bucurii de a trăi devine tot mai sâcâitor. Dacă înainte vreme, din pricina unui ”virus nenorocit”, am putut fi împiedicați să ne întîlnim unii cu alții, să mergem la biserică și la teatru, să ne plimbăm prin parc, sau chiar să ne îngropăm morții după cuviință, acum suntem cicăliți cu privire la ”încălzirea globală”, la ”resursele limitate” și… la orice altceva se mai nimerește pe ordinea de zi.

La New York, fanaticii climatici au ordonat pizeriilor care folosesc cuptoare cu lemn și cărbune să își reducă emisiile de carbon cu 75%, dar restaurantele de lux continuă să-și etaleze netulburate splendoarea…

Culturile de trestie de zahăr sunt, la rândul lor, cât se poate de dăunătoare, câtă vreme – s-a ”descoperit” recent – emit protoxid de azot, un gaz cu potențial de încălzire globală de 300 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

Carnea roșie care, înaintea revoluției industriale, era accesibilă doar aristocrației, distruge sănătatea și mediul, așa că Germania, țara cârnaților, intenționează să îi limiteze consumul la doar 10 grame pe zi.

Iar Olanda, Irlanda și Canada se gândesc serios să-și reducă drastic producția de alimente.

”Elitele”, îmbrăcate de croitori de lux, detestă industria modei si spun că vor să salveze planeta, dar adevărul adevărat pare a fi acela că le vine foarte greu să suporte frumusețea și eleganța fetelor și femeilor normale.

Apoi… cui nu-i priește o ceașcă de cafea bună?! Dar să nu ne grăbim, cofeina creează dependență și crește tensiunea arterială! În plus de asta, culturile de cafea ”contribuie și sunt profund afectate de încălzirea globală”.

Așișderea industria navelor de croazieră, ponegrită, la rândul său, în fel și chip, ceea ce este, până la urmă, de înțeles; plebea nu are voie să se distreze, să mănânce și să bea. Numai superiorii se pot bucura de soare și mare, plutind pe super-yachturile lor de multe milioane de dolari!

Un raport consultativ comandat de Parlamentul britanic a cerut închiderea tuturor aeroporturilor din regatul Unit (cu excepția a trei), până în 2030. Și pe bună dreptate, oamenii obișnuiți n-au decât să stea acasă! Doar salvatorii planetei se pot fâțâi de colo-colo, în aeronavele lor, uitându-se de sus la plebeii legați de glie. Fără soare și mare pentru sărăntoci!

Pentru români toate acestea nu sunt cine știe ce noutăți. Ei au mai făcut economie la curent, la căldură, la apă, le-au mai fost interzise călătoriile, li s-a mai raționalizat carnea și au băut ”nechezol” în loc de cafea. Ei recunosc propaganda și au învățat să trăiască cu ea. Mai mult decât atât, după 33 de ani de preumblare prin deșert au aflat, în sfârșit, nu doar că Gheorghe Ursu nu fost un opozant al regimului comunist, ci și că ”așa zisele acțiuni de reprimare și intimidare” din acea vreme erau, de fapt, corecte, și că sunt utilizate în anchetele penale până în prezent.

Cine nu învață din istorie, e nevoit să o repete.

Nedeea Burcă