Renumitul scriitor creștin, C. S. Lewis remarca odinioară că, în vreme ce pentru înțelepții din vechime problema principală fusese acomodarea sufletului la realitatea înconjurătoare prin intermediul cunoașterii, autodisciplinei și bunelor însușiri, dezideratul suprem al magiei și ”științei aplicate” pare a fi acela al supunerii realității la dorințele oamenilor.

Cert este că, în prezent, elitele conducătoare, mijloacele de informare și chiar educația publică ne împing înspre exact opusul a ceea ce se înțelegea altă dată printr-o ”viață bună”, condiționată de capacitatea sufletului de a se adapta la lumea exterioară.

Suntem educați, încă de la grădiniță, că totul depinde de felul în care izbutim să manipulăm realitatea obiectivă, astfel încât aceasta să corespundă dorințelor și impusurilor noastre subiective.

Iar noi am intrat cu dragă inimă în acest joc.

Știm foarte bine ce se poate întâmpla dacă ne ospătăm zilnic cu câte o porție dublă sau triplă de înghețată, dar asta nu ne prea împiedică să perseverăm în greșeală… 

Dar, ia să presupunem că am putea scăpa de toate limitările impuse de realitatea obiectivă, ia să încercăm să ne imaginăm că ar fi posibil să ne depășim vulnerabilitatea la supradozele de zahăr și să mâncăm oricâtă înghețată ne poftește inima…

Este un exemplu banal, însă dorința de a scăpa de propriile noastre corpuri și, în cele din urmă, chiar și de moarte, este nu doar reală, ci și izbitor de evidentă în cultura occidentală contemporană.

Un ”trend” cât se poate de favorabil mișcării transumaniste care proclamă îmbunătățirea abilităților și aptitudinilor mentale și fizice ale oamenilor cu ajutorul noilor științe și tehnologii, până la abolirea suferinței, a bolii, a îmbătrânirii și chiar a ”morții involuntare”.

Potrivit transumaniștilor, omenirea a evoluat atât de mult din punct de vedere tehnologic încât este de-acum înainte capabilă să-și proiecteze propriul destin evolutiv.

Pasămite, într-un viitor foarte apropiat, oamenii nu vor mai fi limitați la propria lor finitudine, devenind capabili să-și înfăptuiască toate dorințele fără a se mai izbi de zidul dur al realității obiective.

Descendent direct al darwinismului, transumanismul pare decis să imagineze următorul pas al evoluției umane. Adepții săi sunt convinși că ”algoritmii electronici” (computerele și inteligența artificială) vor depăși în curând ”algoritmul biochimic”,ceea ce va duce la prăbușirea barierelor actuale dintre biologic și mecanic, la fuzionarea vieții biologice cu inteligența artificială. Acesta fiind, în opinia lor, cel dintâi pas în evoluția autodirijată a speciei noastre.

Transumanismul pune mare preț pe ”Big Data” și consideră informațiile computerizate mai de încredere decât cunoștințele și inteligența umană, aflate la ora actuală într-o involuție galopantă. Oamenii au început să-și externalizeze memoria, stocându-și cunoștințele, amintirile și chiar relațiile în telefoane și tablete, ceea ce duce la pierderea capacității de a gândi, de a ne aminti și a iubi fără ajutorul gadgeturilor. Iar transhumaniștii vor să încorporeze această viziune înfiorătoare într-o realitate și mai integrată, în care inteligența și relațiile interumane vor fi complet irelevante.

Este cât se poate de evident că evoluția tehnologică a ultimelor decenii nu ne-a ajutat să devenim nici mai deștepți și nici mai iscuți, ba chiar dimpotrivă, am început să ne pierdem abilitățile cognitive și dexteritățile, capacitatea de efort intelectual. Astfel încât nu e deloc de mirare că năzuim să remodelăm lumea prin ceea ce Lewis numea ”știința aplicată”, fără să înțelegem că ne bulucim într-o capcană.

Teoriile transumaniste sunt teorii utopice, foarte seducătoare pentru naivi, aspirația declarată de a îmbunătăți specia umană prin intermediul tehnologiei și ingineriilor genetice mascând, de fapt, hibrisul dezlănțuit și dorința de putere și control absolut a celor bogați și puternici – acel procent infim din populație care deține peste 80% din bogățiile lumii. 

Proiectul transumanist va putea interveni în ființa biologică a celor care vor accepta să fie ”îmbunătățiți”,  dar nu va putea controla niciodată sufletul și dorința de libertate a ființei umane. 

Nedeea Burcă

 

Accesul la ziarul nostru este liber, dar dacă ți-a plăcut articolul, poți să faci cinste cu o cafea