1900: Al Doilea Război al Burilor: Regatul Unit anexează Republica Orange.

1903: Este inaugurat Castelul Pelișor

1903: Regele Alexandru Obrenovici al Serbiei și regina Draga sunt asasinați la Belgrad, de către un grup de ofițeri de armată.

1905: Războiul Ruso-Japonez: Începe Bătălia din Strâmtoarea Tsushima.

1906: Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.

1908: A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, în prezența regelui Carol I.

1911: Deschiderea Bibliotecii Publice din New York.

1914: Nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat după ce s-a ciocnit de SS Storstad pe fluviul Sfântul Laurențiu. Și-au pierdut viața 1.012 de oameni.

1915: Primul Război Mondial: Italia a declarat război Austro-Ungariei.

1917: Sosesc la Iași primele două batalioane ale Corpului de Voluntari Transilvăneni, pentru a lupta alături de armata refăcută.

1918: Armenia învinge armata otomană în Bătălia de la Sardarapat.

1918: Finlanda adoptă steagul național, care simbolizează lacurile și zăpada.

1918: Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană își declară independența.

1918: Republica Democratică Georgia și-a declarat independența.

1919: Eclipsa de Soare din 29 mai 1919 a fost fotografiată pentru a se verifica experimental relativitatea generală a lui Albert Einstein.

1920: Constantin Brâncuși a participat, la Paris, la „Festivalul Dada”, împreună cu André Gide, Paul Valéry, F. Léger etc., fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme”

1920: S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera Aida, de Giuseppe Verdi.

1922: La Chișinău, Regatul României, s-a desfășurat ședința festivă de constituire a secției regionale a Societății Române de Geografie.

1925: Procesul Maimuțelor: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.

1928: La a doua călătorie a lui Umberto Nobile la Polul Nord, dirijabilul Italia, care a fost folosit în scopuri de cercetare, se prăbușește pe vreme rea. La finalul operațiunilor de salvare s-au înregistrat în total 17 morți (echipaj și salvatori).

1929: Este lansată prima animație Mickey Mouse cu sunet, „Copilul carnavalului”.

1930: La New York, se deschide publicului Clădirea Chrysler înaltă de 319 metri, cea mai înaltă structură creată de om la acea vreme.

1931: Omul de știință elvețian Auguste Piccard și asistentul său, Paul Kipfer, au decolat din Augsburg, Germania, într-un balon cu hidrogen, și au atins o altitudine record de 15.781 metri. În timpul acestui zbor, ei au devenit primele ființe umane care au pătruns în stratosferă și au reușit să adune date substanțiale despre atmosfera superioară, precum și să măsoare razele cosmice.

1933: The Walt Disney Company lansează desenul animat „Three Little Pigs” cu hit-ul său, „Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”

1934: Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție.

1935: Nava franceză de pasageri Normandie își începe călătoria plecând din Le Havre. Va ajunge la New York după patru zile, trei ore și 14 minute, doborând recordul anterior deținut de Panglica albastră. Gigantul transatlantic va fi cel mai mare vas din lume timp de cinci ani.

1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul „Despre numerele calculabile cu aplicații în problema decizie”, articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.

1936: Nava de pasageri Queen Mary a plecat în primul ei voiaj, spre Franța.

1937: A fost inaugurat Podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanță între stâlpii de susținere din lume.

1937: Este fondată fabrica germană de automobile Volkswagen (VW).

1938: Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de muncă silnică. El nu va mai părăsi practic niciodată inchisoarea.

1940: Acord economic româno–german (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care adâncește dependența față de Germania Nazistă a economiei naționale. România renunță astfel la declarația de neutralitate din 7 septembrie 1939.

1940: Al Doilea Război Mondial: Bătălia Belgiei se încheie cu ocuparea Belgiei de către forțele germane, după ce armata belgiană a capitulat.

1940: Al Doilea Război Mondial: Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.

1940: Al Doilea Război Mondial: Gruparea de trupe aliate, izolate de ofensiva germană, a desfășurat operații de retragere și evacuare, prin portul Dunkerque.

1940: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

1941: Al Doilea Război Mondial: Distrugătorul polonez Piorun schimbă focuri cu cuirasatul german Bismarck și își semnalizează poziția către flota britanică, care va reuși să distrugă cu succes mândria flotei germane.

1941: Al Doilea Război Mondial: Vasul german Bismarck este scufundat în Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord.

1942: După câteva zile de luptă, în războiul împotriva Uniunii Sovietice 1941-1945, armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie în Harkov. Capitularea are loc la data de 28 mai.

1942: În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rezistența cehă din Praga ocupată de naziști l-a asasinat (Operațiunea Anthropoid) pe Reinhard Heydrich, șeful RSHA și Protectorul Boemiei și Moraviei.

1943: Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.

1945: Al Doilea Război Mondial: Heinrich Himmler, șeful SS, se sinucide cu cianură în timp ce se afla în custodia Aliaților.

1945: Guvernul german este destituit din funcție de către aliați, după care este închis.

1946: Guvernele SUA și Marii Britanii au adresat o notă guvernului român, semnată de reprezentanții lor la București, Burton Y Berry, respectiv Adrian Holman, în care se protestează împotriva încălcării democrației. Cele doua guverne atrag atenția asupra abuzurilor, a încălcării libertaților și frecvenței violenței și sunt nemulțumite de nepromulgarea legii electorale și de restrângerea libertății de exprimare.

1946: Parlamentul din Transiordania îl alege Emir pe Abdullah I al Iordaniei.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau în proprietatea statului.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.

1949: Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a întrunit și a declarat în mod oficial formarea Republicii Federale Germane.

1953: Neo-zelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay sunt primii oameni care au ajuns pe Everest.

1953: Teste nucleare: La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.

1955: Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

1961: Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat „Prizonierii uitați”, declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

1962: Astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.

1963: Bob Dylan lansează albumul The Freewheelin’ Bob Dylan.

1964: A fost creată Organizația pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).

1966: Guyana Britanică își câștigă independența și devine Guyana.

1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național

1969: Programul Apollo: Apollo 10 se întoarce pe Pământ, după un test de succes de opt zile a tuturor componentele necesare pentru viitoarea primă aselenizare cu echipaj uman.

1970: O expediție britanică a excaladat pentru prima dată partea sudică a vârfului Annapurna I (8.091 m.), unul dintre vârfurile masivului Annapurna din Himalaya, la 20 de ani după prima ascensiune a vârfului de către o expediței franceză.

1971: A fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte 3″; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian.

1971: Are loc dezastrul feroviar de la Dahlerau, Germania de Vest, unde 46 de oameni, printre care 41 de elevi, și-au pierdut viața în urma unei coliziuni între un marfar și un șinobuz.

1971: Este inaugurat Hotelul Intercontinental din București, finalizat după 3 ani de la începerea construcției acestui hotel, în 1968. Cu 24 de etaje și 87 de metri înălțime, a devenit a doua cea mai înaltă clădire din București.

1973: Filmul „La grande bouffe” („Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.

1974: Valéry Giscard d’Estaing devine președinte al Franței; Jacques Chirac prim-ministru.

1975: Cincisprezece țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest.

1975: La Dibbles Bridge, în Yorkshire-ul de Nord, un autocar se răstoarnă și cade într-un râu, iar în urma acestui accident, 32 de oameni și-au pierdut viața.

1976: Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.

1977: A avut loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie.

1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români.

1977: Excentricul american, George Willig, a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore și jumătate, fiind „premiat” de poliție cu o amendă de un dolar și 10 cenți.

1977: Guvernul chinez elimină o interdicție veche de un deceniu asupra operei lui William Shakespeare, punând efectiv capăt Revoluției Culturale începute în 1966.

1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 pierde un motor și se prăbușește în timpul decolării de la Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago, Illinois. Toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului sunt uciși impreună cu alți doi oameni la sol. Cu un total de 273 de vieți omenești pierdute, accidentul American Airlines Flight 191 este cel mai grav accident aviatic din Statele Unite.

1980: Campionatul internațional de atletism. Anișoara Cușmir cucerește locul întâi la săritura în lungime, realizând una din cele mai bune performanțe mondiale la această probă: 7 metri.

1981: La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului între Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

1981: Președintele ecuadorian Jaime Roldos a murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase.

1982: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Catedrala Canterbury.

1982: Războiul din Insulele Falkland: forțele britanice înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green.

1984: A fost resfințită Biserica Neagră din Brașov, în urma lucrărilor de restaurare începute în anul 1970.

1984: Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Canalul Panama; lucrările de construcție au început în 1973.

1984: Nicolae Ceaușescu inaugurează Canalul Dunăre-Marea Neagră (Ramura principală+Ramura de Sud).

1985: Dezastrul de pe stadionul Heysel din Bruxelles: 39 de spectatori au murit și sute au fost răniți, în urma prăbușirii unei tribune.

1985: Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.

1986: Comunitatea Europeană adoptă steagul european.

1986: Noul steag european este ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles.

1987: Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie.

1990: A luat ființă, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

1990: Mircea Druc este ales prim-ministru al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al RSSM.

1990: Parlamentul rus îl alege pe Boris Elțîn președinte al Federației Ruse.

1992: A fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

1992: Cel mai proeminent magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi au fost uciși de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia. Prietenul și colegul său Paolo Borsellino va fi asasinat după mai puțin de două luni, anul 1992 devenind astfel un punct de cotitură în istoria procurorilor mafiei italiene.

1993: Eritrea și Monaco se alătură Națiunilor Unite.

1994: Rusia: Revine în țară, după un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenițîn, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970.

1995: A 12-a enciclică intitulată „Ut unum sunt” („pentru ca toți să fie unul”), prin care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la unitatea creștinilor din întreaga lume.

1995: A fost constituită Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.

1995: Este lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

1995: La Culpeper, Virginia, actorul american Christopher Reeve este paralizat de la gât în ​​jos după ce a căzut de pe cal la un concurs de echitație.

1995: Orașul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populației.

1997: Semnarea de către NATO și Rusia a Actului fondator al relațiilor bilaterale, deschizându-se calea extinderii NATO.

1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.

1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute

1999: Scandalul dioxinei: descoperirea unor animale contaminate cu dioxină și vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.

1999: Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, Olanda acuză pe Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo.

2004: Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.

2004: NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puțin de un milion de ani.

2004: Orașele Sibiu și Luxemburg au fost desemnate drept „capitale europene ale culturii” pentru anul 2007, de către miniștrii pentru educație, tineret și cultură din cele 25 de state membre UE întruniți la Bruxelles.

2005: Francezii au respins, cu 54,67 % voturi contra, ratificarea Constituției europene. Prezența la vot a fost de 69,37%.

2008: Phoenix Mars Lander amartizează în regiunea Valea Verde pe Marte pentru a căuta medii adecvate pentru apă și viață microbiană.

2009: Coreea de Nord testează al doilea dispozitiv nuclear, în urma căruia s-au creat tensiuni în comunitatea internațională.

2012: Masacrul de la Hula – un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.

2019: La alegerile europarlamentare din România clasamentul partidelor este următorul: PNL – 27,00%, PSD – 22,51%, Alianța USR-PLUS – 22,36%, PRO România – 6,44%, PMP – 5,76%, UDMR – 5,26%, ALDE – 4,11%; prezența la vot a fost de 49,02%. La Referendumul pe tema justiției, 80,9% au votat „Da” la prima întrebare și 81,1% au votat „Da” la a doua întrebare; prezența la vot a fost de 41,28%

2019: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

 Sarbatoritii saptamanii

1921: Jack Steinberger, fizician american, laureat Nobel

1923: Henry Kissinger, diplomat american, laureat al Premiului Nobel

1930: John Barth, eseist, nuvelist, scriitor și pedagog american

1933: Eugen Simion, critic literar, membru al Academiei Române

1934: David Burke, actor englez

1939: Ian McKellen, actor englez

1939: Sergiu Celac, politician și fost ministru de externe român

1941: Bob Dylan, poet, compozitor, cântăreț, chitarist și actor american, laureat Nobel

1941: Vladimir Voronin, președinte al Republicii Moldova (2001-2009)

1942: Gabriel Liiceanu, eseist și filosof român

1943: Gary Burghoff, actor american

1945: John Fogerty, compozitor-cântăreț american, chitarist și producător (Creedence Clearwater Revival și The Golliwogs)

1945: Priscilla Presley, actriță americană

1946: Sorin Ilfoveanu, pictor român

1947: Flavio Bucci, actor italian (d. 2020)

1948: Daniel Ionescu, politician român

1950: Dan Radu Rușanu, politician român

1951: Anatoli Karpov, mare maestru internațional rus de șah

1951: Vintilă Mihăilescu autor, publicist, psihosociolog și antropolog cultural român (d. 2020)

1954: Florin Iaru, poet român

1954: Liviu Angelescu, scrimer român

1955: Aurel Gubandru, politician român

1955: Nati Meir, politician român de origine israeliană

1955: Nicolae Robu, inginer, profesor universitar și politician român, rector al Universității „Politehnica” din Timișoara, primar al Timișoarei (2012-2020)

1956: Daniela Condurache, cântăreață română de muzică populară

1956: George Volceanov, anglist și traducător român

1956: Giuseppe Tornatore, regizor italian

1960: Guy Fletcher, instrumentist britanic (Dire Straits)

1960: Horea Dorin Uioreanu, politician român

1960: Kristin Scott Thomas, actriță engleză

1962: Dan-Bogdan Hanu, scriitor român

1963: Ludovic Orban, politician român, prim-ministru al României (2019-2020)

1964: Lenny Kravitz, chitarist și cântăreț american

1964: Raed Arafat, medic român de origine palestiniană, fondatorul SMURD

1965: Grațiela Iordache, politician român

1966: Eric Cantona, fotbalist francez

1966: Helena Bonham Carter, actriță britanică

1967: Noel Gallagher, cântăreț, compozitor englez (Oasis)

1967: Phil Selway, baterist al trupei Radiohead

1968: Alexander Liebreich, dirijor german

1968: Kylie Minogue, compozitoare-cântăreață australiană, producătoare și actriță

1968: Prințul Frederic, prinț moștenitor al Danemarcei

1969: Nicoleta Luca-Meițoiu, pianistă română de muzică clasică

1971: Paul Bettany, actor englez

1972: Brigitta Boccoli, actriță italiană

1972: Maia Sandu, fost Ministru al Educației, prim-ministru și președinte din Republica Moldova

1974: Medeea Marinescu, actriță română

1974: Tudor Chirilă, actor, cântăreț și compozitor român

1975: Jamie Oliver, bucătar britanic

1975: Lauryn Hill, cantautoare, actriță, rapperiță și producătoare de înregistrări americană

1975: Melanie Brown, cântăreață, compozitoare, dansatoare, actriță britanică (Spice Girls)

1976: Cillian Murphy, actor irlandez

1977: Annes, cântăreață de muzică pop/dance română

1977: Gabriel Boștină, fotbalist român

1977: Massimo Ambrosini, fotbalist italian

1980: Bogdan Barbu, pilot de raliuri român

1980: Eugen Baciu, fotbalist român

1980: Irina Cojar, actriță română

1982: Victor Crivoi, jucător român de tenis

1983: Randi, cântăreț și producător muzical român

1985: Francesca Boscarelli, scrimeră italiană

1985: Juan Carlos Toja, fotbalist columbian

1986: Geraint Thomas, ciclist galez

1988: Mihai Costea, fotbalist român

1989: Doru Bratu, jucător de fotbal român

1990: Elena Utkina, handbalistă rusă

1990: Sergiu Arnăutu, fotbalist român

1991: Lena Meyer-Landrut, cântăreață germană de muzică pop

1998: Vladimir Arzumanian, cântăreț armean

 

Rubrică realizată de Moisali

 

Accesul la ziarul nostru este liber, dar dacă ți-a plăcut articolul, poți să faci cinste cu o cafea