Stimați cititori,
Vom continua să ne reamintim călătoria noastră din anul 2024,
Vreau să încep urându-Vă, din nou, în numele ziarului Vocea Românului și al meu Un An Nou Fericit, cu Sănătate și Bucurii, alături de toți cei dragi !
Anul trecut, am vorbit și despre pictura franceză…
Antoine Watteau
Jean Honore Fragonard
Theodore Gericault
Și despre pictura spaniolă…
Diego Velazquez
Francisco de Zurbaran
Am vorbit, despre curente postimpresioniste…Pointilism…
Cross
Despre mituri…
Laacon
Și despre sculptură…
Auguste Rodin
Dar, vorbind despre postimpresionism, am vorbit despre cei care, în opinia mea, sunt pictori nepereche, Paul Gauguin căruia i-am dedicat 4 articole pe care le veți putea reciti în volumul 9 , și Vincent Van Gogh căruia i-am dedicat 8 articole pe care le veți putea reciti în volumul 10….
Paul Gauguin
Vincent Van Gogh
În data de 5 octombrie 2024 am lansat volumele 7 și 8 ale Convorbirilor despre Artă cu Cezar Corâci, in Sala Mare a Holului Ateneului Român
Doamna Cristina Lascu, reporter al Televiziunii Române, a avut amabilitatea să prezinte volumele.
Ansamblul Cameral Credo a susținut un miniconcert.
Vreau să mulțumesc celor care ați fost alături de mine la acest eveniment.
La lansarea volumului 6 al Convorbirilor, de la Librăria Mihai Eminescu, Doamna Cristina Lascu, m-a întrebat în interviul pentru Televiziunea Română :
Când v-aţi descoperit vocaţia de pictor?
În clasa a patra, am descoperit un talent deosebit la matematică și, deși în interiorul meu, în sufletul meu eram mai aproape de artă decât de știință talentul la matematică m-a urmărit toată viața…, olimpiade, ulterior Facultatea de Automatică și calculatoare și mai târziu meseria de profesor la Facultatea de Automatică și calculatoare… peste 45 de ani…. de fapt tot matematică… teoria sistemelor.
Arta însă m-a urmărit toată viața. În liceu am fost președintele societății literare… După terminarea liceului în primii ani de facultate, deci la care începe maturitate spirituală, am revenit la pictură. În perioada anilor ʼ80 pictura devenise un refugiu…. Am întâlnit un foarte frumos grup de artiști… poate nu cu diplomă, dar cu sufletul unii chiar mari artiști… i-am întâlnit în Asociația Artiștilor Plastici Amatori…
Am continuat să îmi dezvolt gândirea plastică în fața unor mari capodopere ale omenirii … în albume sau în muzeu. Am avut șansa să le admir în câteva din marile muzee ale omenirii… În formarea mea ca pictor am cunoscut oameni frumoși ca Dumitru Gheața Colibași, Spiru Vergulescu și mai ales Nicolae Iorga. Acești artiști au avut o influență decisivă în formarea mea ca pictor. În perioada aceea înainte de anii de anii 90 am avut și două expoziții personale… una mică la Teatrul Foarte Mic și una la Galeriile de Artă ale Municipiului București împreună cu un prieten, un extraordinar sculptor în lemn, o adevărată forță Anton Slijevschi.
Cum vă alegeţi subiectul picturilor Dvs.? Ce anume vă inspiră?
Așa cum probabil ați remarcat am ales deviza lui Nicolae Toniza: „Pentru mine Pictura înseamnă înainte de toate culoare”. Marea îți oferă cea mai mare gamă de culori, în funcție de lumină, de momentul zilei, de nebulozitate… toate culorile. Iubesc și dinamismul mării, dar iubesc în egală măsură și peisajul urban… desigur arhitectura clasică… orașe în stil medieval, sau baroc, sau… cu apă… Veneția. Iubesc de asemenea peisajul rural și peisajul în general… lanuri de grâu, păduri, sau mai exact lumina care pătrunde prin vegetație în păduri… Iubesc formele naturii …forma unui copac, de exemplu… totul însă e un pretext pentru culoare!
Dacă ar fi să îmi pun o etichetă aș zice că aparțin expresionismului fov… Din toate experiențele mele vizuale, din călătorii, din vacanțe și în orice ocazie, ramâne ceva… imaginea se sedimentează… o zi, o săptămână, o lună… poate și mai mult și apoi… la șevalet… Evident că încerc să transmit privitorului sentimentele și emoțiile mele legate de subiect, prin desen, prin dinamismul liniilor, dar din nou în special prin culoare…
Cu ocazia lansării am avut și o mini expoziție…Vă ofer în avanpremieră câteva picturi pe care le veți putea vedea in luna februarie 2025 la Centrul International de Expoziții a Parlamentului României, în sălile Constantin Brâncuși…
La acest eveniment familia a fost alături de mine…dar…
…cel mai important eveniment a fost aniversarea a 50 de ani alături de soția mea căreia i-am dedicat volumul 7…
Vă invit în luna februarie 2025 la Centrul International de Expoziții a Parlamentului României, în sălile Constantin Brâncuși unde voi avea din nou o Expoziție Personală. Cu aceasta ocazie voi lansa și volumele 9 si 10 ale Convorbirilor despre Artă cu Cezar Corâci. Ne vom bucura de asemenea de un miniconcert de muzică clasică.
Rubrică realizată de Cezar Corâci