Comisia Europeană a luat joi măsuri pentru eventuala sancționare a României, în 3 proceduri de infringement care vizează neaplicarea unor prevederi europene privind recunoașterea calificărilor profesionale, taxa pe valoare adăugată și accizele.

În privința calificărilor profesionale, Comisia Europeană a decis să trimită avize motivate – un pas în procedura de infringement – către 22 de state membre UE, printre care și România, să respecte normele UE privind recunoașterea calificărilor profesionale. Vizate mai sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Suedia. Pentru alte două țări, Germania și Malta, se trimit scrisori suplimentare de punere în întârziere, în procedura de infringement.

Această procedură de sancționare a fost demarată de CE în legătură cu conformitatea legislației și practicilor lor naționale cu normele UE privind recunoașterea calificărilor profesionale (Directiva 2005/36/CE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/55/UE).
Prin aceste norme, UE a pus în aplicare un sistem modern, care ajută piețele forței de muncă să devină mai flexibile, facilitează și mai mult furnizarea de servicii între statele membre și stabilește recunoașterea automată a calificărilor profesionale în țările UE pentru anumite profesii, cum ar fi arhitecții, medicii sau asistenții medicali.

Comisia a trimis aceste avize motivate și scrisori suplimentare de punere în întârziere în ceea ce privește normele privind libertatea de stabilire, libertatea de a presta servicii, recunoașterea automată a calificărilor, facilitarea cerințelor administrative pentru procedurile de recunoaștere, recunoașterea stagiilor profesionale și cooperarea administrativă.

Toate statele membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

sursa