În cadrul acțiunilor de promovare a culturii de securitate la incendiu, Patronatul Serviciilor de Protecție și Securitate Civilă (PSPSC) a organizat o întâlnire cu elevii Școlii Generale nr. 31 pentru prezentarea noțiunilor de bază privind prevenirea și stingerea incendiilor, a modului de comportare pe timpul incendiilor precum și în cazul apariției unor situații de urgență.

 

 

Acțiunea, face parte dintr-un program pilot de instruire a elevilor din ciclul gimnazial inițiat de PSPSC, ce urmărește, în primul rând,  ca în cadrul discuțiilor purtate cu elevii să se creeze automatismele necesare de autosalvare, de acordare a primului ajutor, dar și de familiarizare cu metodele de stingere sau limitare a efectelor unui incendiu.

 

În acest context a fost selectată clasa 5 D din cadrul școlii menționate (dirigintă Miruna Moisă), Președintele PSPSC, col. (r) Daniel Marian Dragne fiind invitat să susțină prezentarea principalelor obiective ale proiectului anterior menționat.

 

 

Acestea au vizat în mod special activitățile care trebuie întreprinse în caz de incendiu, de către elevi, pentru a-și salva viața și pentru a ajuta la salvarea celor din jur. Activitatea cu profund caracter interactiv a urmărit familiarizarea copiilor cu principalele instituții ce furnizează răspunsul în situații de urgență, cu pompierii ce intervin în situații de urgență, fie că ei sunt profesioniști militari, pompieri privați sau pompieri voluntari, cu modalitatea practică de anunțare a unui eveniment/incendiu folosind sistemul 112, sau alte mijoace de anunțare precum și cu principalele măsuri preventive în unitățile de învățământ.

De asemenea, a fost abordată modalitatea de utilizare a petardelor, artificiilor (având în vedere perioada), care sunt riscurile și la ce consecințe se expun atunci când utilizează produse de acest gen.

Totodată, au fost clarificate situațiile în care se poate suna la numărul de urgență 112, fiind explicate și motivele pentru care apelarea abuzivă este condamnată de lege.

La întâlnirea cu reprezentantul PSPSC a fost invitat și a participat și un pompier privat al firmei SSG FIRE & RESCUE echipat în costumul de protecție specific activității desfașurate. Pentru evidențierea principalelor elemente ale echipamentului de protecție s-a făcut o prezentare a acestuia, fapt ce a crescut interactivitatea prezentării. Copii au pus o serie de întrebări referitoare la modul de acțiune al pompierilor într-o misiune, trecând peste caracterul informal al acțiunii, aceștia dorind lămurirea unor probleme necunoscute de genul: dacă pompierii se ceartă între ei la locul intervenției, dacă și fetele pot deveni pompier, care sunt riscurile în cadrul unei intervenții etc.

Pompierul privat, completat de domnul Daniel Marian Dragne, a oferit toate explicațiile, la final îndeplinind și rolul lui Moș Crăciun dăruind copiilor, din partea  PSPSC, cadouri cu ocazia Crăciunului (dulciuri și mașini de pompieri – jucării). Succesul prezentării a fost evident, copii nedorind să iasă în pauză pentru a putea pune întrebări în continuare. Mai mult, ulterior desfășurării acțiunii, aceștia au început să se apeleze pe grupurile de socializare cu denumirea de Pompier 1 cheamă Pompier 2 (sic!).

 

Educaţia antiincendiu trebuie începută la copii cu vârste cât mai fragede. Din discuțiile purtate cu directorul școlii precum și cadrele didactice, prezentări și exerciții de acest gen nu s-au mai făcut de foarte mulți ani, considerându-se extrem de utile prezentarile specializate in acest domeniu.

 

PATRONATUL SERVICIILOR DE PROTECȚIE ȘI SECURITATE CIVILĂ VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI FERICITE!

 

Fragmente din acțiune pot fi urmărite aici!