Este un lucru îndeobște știut că orice criză se constituie într-un teren fertil pentru teoriile conspirației, și asta deoarece, prin firea lucrurilor, oamenii caută, dintotdeauna, explicații coerente pentru toate situațiile pe care le traversează și, cu atât mai mult, pentru cele greu sau chiar imposibil de gestionat.

În ciuda faptului că indivizii care susțin asemenea narațiuni sunt etichetați, deseori, drept nebuni paranoici și/sau needucați, în realitate aceștia sunt, de foarte multe ori, doar profund dezamăgiți de unele aspecte ale societății ”mainstream”, simțindu-se, totodată, total neputincioși vis a vis de diverși factori politici și economici care le influențează negativ viețile.

Astfel, teoriile conspirației sunt narațiuni culturale, povești despre fapte și întâmplări care nu trebuie să fie neapărat adevărate (deși au existat de-a lungul timpului și unele care s-au dovedit, până în cele din urmă, astfel), ci doar plauzibile, istorii prin intermediul cărora ființa umană încearcă să gestioneze emoții profunde precum spaima, furia sau tristețea.

Așa stând lucrurile, autoritățile și ”presa miluită” din România, ca să folosesc sintagma lui Ion Cristoiu, atât de grăbite în a înfiera cu mânie stalinistă orice încercare de a gândi diferit, ar trebui mai înainte de orice să înțeleagă că actuala proliferare a teoriilor conspiraționiste de la noi își are originea nicăieri altundeva decât chiar în ”politicile guvernamentale antipandemie”, mai precis în isterizarea populației prin teroare, ca principiu unic atât de guvernare cât și de ”informare”, precum și în neputința crasă de a comunica cât de cât civilizat și rațional cu niște oameni pe care, altminteri, pretinzi, nici mai mult nici mai puțin, decât că vrei să-i salvezi de la moarte.

Dreptul de a pune întrebări și dreptul de a te îndoi de adevărurile oficiale este un drept câștigat cu sânge și, în cazul nostru, cu atât mai firesc cu cât întrebarea care deranjează cu adevarat autoritatea politico-medicală din România nu se referă nici la problema tehnologiei 5G, nici la Bill Gates, nici la aselenizare, și nici măcar la aceea a realității morții lui Hitler sau Elvis Presley.

Cel mai enervant, la ora actuală, pare a fi faptul că oamenii au început să se întrebe dacă unele dintre isprăvile și vorbele guvernanților (precum și cele ale medicilor din Garda Pretoriană), de după declararea stării de urgență și până azi, pot fi explicate doar prin prostie pură și beție de putere, sau dacă, nu cumva, pericolul covid 19 a fost, totuși, cu bună știință exagerat?

Și dacă, într-adevăr, așa stau lucrurile, ce anume i-ar fi putut determina, atât pe conducătorii politici, cât și pe medicii ”de serviciu”, să pună în scenă un asemenea joc?

Și ce anume i-a determinat (repet, dacă nu cumva, totuși, doar prostia pură) să dea dovadă de un asemenea exces de zel, nemaiîntâlnit în niciun alt stat al UE, în ceea ce privește terorizarea populației cu mesaje menite să înspăimânte, cu măsuri antipandemie unele lipsite nu doar de orice bază științifică, ci și aflate dincolo de hotarele logicii comune, asta în vreme ce economia se află în în cădere liberă, și alte state din preajma noastră se pregătesc să întâmpine cea mai mare criză alimentară din întreaga perioadă postbelică?

Astfel, în vreme ce guvernul spaniol, de exemplu, va introduce, până la sfârșitul acestei luni, venitul minim de bază, de până la 1000 de euro, pentru familiile cele mai vulnerabile, pentru a le ajuta să traverseze mai ușor consecințele economice ale epidemiei de covid 19, și pentru a facilita, totodată, repornirea economiei, guvernul României, se află în treabă cu scannerele de temperatură, ”triind epidemiologic” populația, cu ajutorul polițiștilor și a paznicilor de la supermarketurile în care eticheta produs în România a devenit ilegală la raft.

Și asta în ciuda faptului că – așa cum au explicat nenumărați medici, dar și așa cum o mare parte a populației știa dintotdeauna – dincolo de lipsa de acuratețe a aparatelor, termoscanarea, folosită la intrarea în incintele publice, nu are oricum absolut nicio relevanță medicală. Din nenumărate motive care au fost dezvoltate la infinit și asupra cărora nu are niciun sens să mai insist. Iar procedeul e umilitor. În țările vestice asemenea trieri se fac doar la aeroporturi și, uneori, la companii, dar cu și atunci cu discreție și respect față de oameni.

Spitalele țării rămân dedicate exclusiv infectaților cu covid (atâția câți sunt și în măsura în care sunt cu adevărat infectați, câtă vreme precizia testelor este discutabilă și au apărut destule cazuri de oameni care au fost internați cu forța și fără să fie cu adevărat bolnavi), în vreme ce restul populației continuă să nu aibă acces la tratamentele obișnuite, și asta în ciuda faptului că a plătit și plătește asigurări de sănătate.

Tot pe 20.05, la postul TV Realitatea, Raed Arafat vorbește, printre altele, despre obligativitatea măștilor în spațiile publice închise, în vreme ce mesajul afișat în spatele său spune cu totul altceva.

Aceasta fiind, de altfel, o fotografie iconică pentru balamucul informațional creat de onor Guvernul României.

Cum spuneam, mesajele guvernanților continuă să se rezume la zăpăcirea și terorizarea populației, numai că e îndeajuns de dificil să mai fii crezut, atunci când ai vorbit deja despre ”miile de cazuri zilnice” de la sfârșitul lui aprilie, despre ”vârful” epidemic de după Paște, despre ”vârful” din jurul lui 1 mai, despre ”vârful” din 15 mai, asta ca să nu ca să nu mai pomenim despre ditamai ”vârful” care ar fi trebuit să dureze din 27 aprilie, pââââână hăt prin iunie.

Și este cu atât mai grav cu cât oamenii ar trebui, într-adevăr, să se ferească, în continuare, numai că supralicitarea pericolului nu doar că nu duce nicăieri, ci are chiar efecte inverse.

Având în vedere toate acestea și multe altele încă, românii, prin forța împrejurărilor, au ajuns să se întrebe dacă nu cumva unul dintre scopurile acestei demențe nu este tocmai distrugerea voită a actualului model economic și social, a economiei capitaliste de piață și a democrației, lăsând loc unui regim totalitar.

Sau, dacă nu cumva se urmărește ”doar” distrugerea economică a României care trebuie să redevină exclusiv o piață de desfacere pentru alte țări europene, așa cum s-a mai întâmplat în 1990.

Ludovic Orban este de părere că îngrijorările oamenilor și faptul că îndrăznesc să discute despre ele sunt doar ”propagandă anarhistă” pornită din niște ”laboratoare care în mod cert se întâlnesc în afara României” și că ”foarte multe din aceste false teme care sunt lansate public își au izvorul acolo.”

Răspuns care demonstrează cât se poate de bine că puterea își are propriile teorii ale conspirației.

Fiindcă, până la urmă, ce poate fi mai confortabil decât invocarea puterii ascunse a lui Putin, vinovatul din umbră, care nu-i lasă pe Vela și Tătaru să-și demonstreze eficiența și adevăratul potențial?