Studioul lui Oreste geme de experți. Aceleași discuții sterile, lipsite de substanță, cu care este obișnuit publicul românesc. Ba unul dintre noii veniți chiar trage cu ochiul și citește de pe fițuică fraze șablon…

Unul dinstre subiecte, recent anunțată, vizita Secretarului de Stat american Mike Pompeo în Europa Centrală și De Est. Și la un moment dat, min 34:40 se insinuează un pic din lateral întrebarea cheie : ” De ce credeți că vizita…OCOLEȘTE România :

La care urmează o litanie de supoziții incoerente, în genul celor produse de copiii care nu și-au învățat lecția. Din păcate însă, chiar să și fi vrut, răspunsul la astfel de întrebări nu este scris în cărți.

Excedați de un acut sentiment de importanță de sine și vizibil afectați de un sindrom cronicizat al importanței Mării Negre în echilibrul de forțe la nivel regional și global, analiștii de la București par să fi pierdut contactul cu realitatea de fapt și cu prioritățile și amenințările actuale la echilibrul de forțe la nivel global.

Un posibil răspuns, Ținta vizitei este de fapt…Iranul.

“We are very short of good options and I think there is a very high likelihood that we will see the destruction of Iran by the United States”

Dr. Dan Plesch,

Directorul Centrului de Studii Internaționale si Diplomație, SOAS ( Școala de studii Orientale și Africane, University of London)

Când încă din 2007, într-un studiu dedicat situației din Iran, Mike Plesch atrăgea atenția asupra unei posibile crize care să evolueze într-un conflict armat cu acesta, China era încă o noțiune lipsită de conținut pe eșichierul puterilor globale.

Între timp situația s-a schimbat substanțial, programul chinez de înarmare evoluând într-un ritm accelerat, cu o amenințare directă la supremația globală a Statelor Unite, pe lângă securitatea și stabilitatea în Marea Chinei de Est. Producția de avioane performante din clasa F-16 și F-15, motoare de avion, corvete, fregate, portavioane se desfășoară într-un ritm accelerat, intenția vădită fiind de a asigura o paritate cu forțele pe care le pot desfășura STRATCOM în Sud Estul Asiei și în Zona Oceanului Indian și a Golfului Persic.

Unde este Iranul totuși în aceasta ecuație ? Și ce legătură poate fi intre vizita Secretarului de Stat american și un posibil conflict cu Iranul ?

S-a pierdut oarecum din vedere faptul că în Octombrie expiră sancțiunile aplicate Iranului, privind importurile de armament convențional, aplicate pe baza Rezoluției 2231 din 2015. Practic acesta poate, pe baza unui export masiv de petrol, să înceapă un program de re-înarmare rapid.

Din acel moment status-quo-ul din Orientul Mijlociu va fi pus sub semnul întrebării, având în vedere programele in domeniul cercetării nucleare pe care le desfășoară Iranul și prognoza ca acestea vor putea conduce la realizarea armei nucleare în următorii 5-10 ani. De altfel, acesta a fost și unul dintre subiectele abordate în discuțiile desfășurate cu premierul Boris Johnson, cu trei săptămâni în urmă, arătând îngrijorarea Washingtonului față de o potențială ridicare a sancțiunilor aplicate Iranului, pe 18 Octombrie, când expiră acordul din 2015.

La momentul Iulie 2020, raportul AIEA menționa câteva probleme încă nerezolvate, în evaluarea anuală a situației din Iran, legate de stadiul cercetărilor și mai ales al rezultatului acestora, în domeniul producției de uraniu îmbogățit. Iar în traseul vizitei Secretarului de Stat Mike Pompeo este inclusă și Austria, de fapt discuții cu directorul general AIEA, care-și are sediul la Viena, Rafael Mariano Grossi.

China, partenerul strategic al Iranului

La ora actuală, din punct de vedere militar, Iranul se află intr-o poziție mult mai precară decât Irakul din timpul lui Saddam Hussein. În câțiva ani însă situatia se poate schimba substanțial, și asta poate cântări decisiv în planurile americane care nu par să ia în considerare și o alternativă a negocierilor în zonă.

Să ne uităm, fără a examina acum în detaliu, doar la una din potențialele achiziții care poate întări poziția Iranului în zona și în fața unui potențial conflict cu Statele Unite.

J-10C -foto credit Yahoo News

J-10C este un avion de luptă “ușor” cu caracteristici asemănătoare lui F-16 Block 70V, a cărui combinație de radar AESA cu racheta BVR PL-15, este creditată cu performanțe superioare celei de pe Viper, fie cu AMRAAM C-120C sau 120D, și implicit a celor din versiunile Block 50/52 si Block 60 ( Emirate). Relevant pentru ambițiile și perseverența Chinei de a-și pune planurile în aplicare este faptul că nu mai puțin de 8 aparate au fost pierdute în timpul zborurilor de încercare, printre care și unul pilotat de una din primele femei pilot din China.

Prețul relativ scăzut, 25 milioane de dolari, i-a făcut pe iranieni să renunțe la oferta de MIG-35, așteptările fiind ca în prima fază Iranul să procure câteva escadrile care să înlocuiască vechile F-4 si F-5.

La asta se pot adăuga baterii de rachete antiaeriene și alte elemente care pot face ca în câțiva ani proiecția de forță a Chinei în zona Golfului Persic să ajungă comparabilă cu cea din Marea Chinei de Est unde raportul de forțe este în plină schimbare în favoarea ei ( vezi Ref. 7, Raportul Rand Corporation).

Se așteaptă Iranul la un atac militar american ?

Ultimele acțiuni și imagini de forță, ale părții iraniene, prezentate în mass media internațională, par să indice o creștere a temerilor Iranului cu privire la iminenta unui atac american.

De altfel, dacă este să analizăm în detaliu datele trecute sumar în revista mai sus și doar cele câteva referințe atașate, putem constata ca în câțva ani situația pe plan militar se va schimba dramatic, iar pe fondul lipsei de negocieri, singura alternativă de recâștigare a supremației în zonă, războiul, va deveni inacceptabilă pentru partea americană, care se va putea confrunta cu un număr mult prea mare de victime într-o astfel de situație.

Iată de ce, dintr-un punct de vedere strategic, vizita lui Mike Pompeo și discuțiile de la IAEA poate fi interpretată ca o acțiune a ultimei șanse înainte de luarea unei decizii, care înclină tot mai mult în favoarea unei acțiuni militare de neutralizare a Iranului.

Acest punct de vedere poate fi confirmat prin coroborarea cu evenimentele desfășurate recent în zonă. La sfârșitul lunii trecute Șeful Statului Major Întrunit, Generalul Mark Milley a făcut o vizită neanunțată în Israel unde a avut întâlniri cu reprezentanții militari și ai serviciilor de informații.

În aceeași perioadă, imediat după această vizită, au avut loc acțiunile Iranului, menite să comunice o imagine de forță, capabilă sa facă față unui atac american, care mai mult au confirmat însă, temerile Teheranului în fața unui atac, pe care acesta pare să îl perceapă ca fiind iminent.

Este puțin probabil însă ca imaginea unor rachete balistice lansate din subteran și cu atât mai puțin cea a unui atac susținut cu rachete antinavă lansate de pe sol și din bărci de asalt să fi avut efectul scontat, de intimidare și descurajare a unei potențiale intervenții.

Și pe zi ce trece devine tot mai puțin probabil ca Statele Unite vor putea evita pierderea supremației de putere la nivel global, fără neutralizarea puterii militare de la Teheran, acum.

Iar din păcate, perspectiva aplicării unor noi sancțiuni Iranului apare ca fiind extrem de improbabilă, pe fondul creșterii aspirațiilor de dominare la nivel global ale Chinei, indiferent de rezultatul discuțiilor dintre Secretarul de Stat american și Directorul General AIEA.

În acest context Washingtonul pare a fi lăsat fără alternativă în fața unei alegeri care pare că se impune de la sine.

(1) Iran could be destroyed in devastating “shock and awe” blitz, under devastating US “war plan”, https://www.express.co.uk/news/world/1184292/us-iran-news-world-war-3-middle-east-latest-gulf-updates-tirrant-tehran-washington

(2) Iran-US tensions: ‘Very high risk’ of threats escalating into open warfare, warns expert, https://www.express.co.uk/news/world/1234242/iran-news-usa-news-trump-soleimani-iran-air-strikes-iraq-world-war-3

(3) US military Chief visits Israel amid tensions with Iran, https://gulfnews.com/photos/lifestyle/in-pictures-lebanon-protests-a-boon-for-street-vendors-1.1573302709581?slide=5

(4) How good is China’s J-10C fighter? We ask Justin Bronk from the RUSI think-tank, https://hushkit.net/2019/02/26/how-good-is-chinas-j-10c-fighter-we-ask-justin-bronk-from-the-rusi-think-tank/

(5) China’s Military Technology Now Close to Parity With U.S., Report Warns, https://www.newsweek.com/china-military-technology-parity-us-report-research-investment-pentagon-1442565

(6) Beating the Americans at Their Own Game, https://www.cnas.org/publications/reports/beating-the-americans-at-their-own-game,

(7) An Interactive Look at the U.S.-China Military Scorecard, https://www.rand.org/paf/projects/us-china-scorecard.html

(8) U.S. Must Act Now to Maintain Military Technological Advantage, Vice Chairman Says, https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/1557052/us-must-act-now-to-maintain-military-technological-advantage-vice-chairman-says/

(9) NPT safeguards agreement with the Islamic Republic of Iran, https://www.iaea.org/sites/default/files/20/06/gov2020-30.pdf

(10) Iran sparks US army base panic in Middle East after mysterious underground missile test, https://www.express.co.uk/news/world/1317305/Iran-US-tensions-World-War-3-Middle-East-Revolutionary-Guard-latest-news

(11) Resolution 2231 (2015), Adopted by the Security Council at its 7488th meeting, on 20 July 2015, https://web.archive.org/web/20150819092747/http://www.un.org/en/sc/inc/pages/pdf/pow/RES2231E.pdf