ANALIZA OPERAȚIUNII HAMAS „POTOPUL AL-AQSA”

1️⃣ A fost pregătit cu câțiva ani înainte. Au fost înființate depozite de muniție, au fost pregătite echipe de asalt și „s-a jucat” un joc operațional cu MOSSAD, care a avut un eșec operațional INCREDIBIL și DE NEIMAGINAT.
Pentru a distrage atenția acestui serviciu legendar și renumit prin eficiența sa, a fost necesar să se sacrifice luptători individuali și chiar să se escaladeze sub forma mai multor zile de tir de rachete asupra Israelului, pentru a da inamicului impresia că ceva similar se va întâmpla data viitoare.

2️⃣ „Serviciile” de informații palestiniene au reușit în mod clar în amăgirea strategică a Israelului, deoarece acum este clar că mulți „agenți israelieni” erau de fapt agenți dubli. Palestinienii au fost susținuți în mod clar și din exterior, oferind date despre desfășurarea grupurilor de graniță israeliene, rutine, detalii personale etc. Acest al treilea actor a fost cel mai probabil Iranul.

3️⃣Designul operațiunii a copiat conceptual ofensiva generală din Algeria din august 1955 și ofensiva Tet din Vietnam din februarie 1969 și, parțial, războiul din Ciad împotriva forțelor lui Gaddafi, sau clasicul „încercuirea” mongolă. De îndată ce linia defensivă sub forma unei granițe a fost depășită, numeroase SRG (grupuri de sabotaj și recunoaștere) autonome s-au repezit în spatele israelianilor pentru a semăna panică pe drumuri, pentru a distruge comunicațiile, pentru a captura și/sau a elimina israelienii dintr-o listă prestabilită și pentru a devia forțele IDF.
Atenţie!!!

În cel de-al doilea eșalon au venit unitățile de asalt, care vor curăța pozițiile abandonate și luau prizonieri.

4️⃣ Pariul palestinienilor a fost că, dată fiind superioritatea Israelului, dacă luptele se vor muta pe teritoriul său, va deveni aproape imposibil să efectueze lovituri precise de teama să nu lovească civili. Sechestrarea vehiculelor israeliene nu a făcut decât să îngreuneze această sarcină pentru IDF.

5️⃣ Utilizarea forțelor de război electronic, război cibernetic și război informațional a fost activă. Toate acestea au dus la o paralizie inițială a Comandamentului Zona de Sud și a IDF în ansamblu, ceea ce le-a dat atacatorilor timp să ajungă departe și să „ocupe”, de facto, teritoriu israelian.

6️⃣ Atacatorii palestinieni nu și-au propus să țină orașele sau să se angajeze în luptă directă cu armata israeliană – nu aveau nici puterea, nici capacitatea de a face acest lucru.
Probabil ca obiectivul principal a fost de a da Israelului o grea lovitură morală (lucru atins), de a provoca pierderi grele în oameni și echipament pentru IDF (obiectiv realizat de asemenea în opinia mea) și de a lua ostatici pentru negociere și asigurare împotriva unei operațiuni la sol (acțiune realizată).

7️⃣ Următoarea dilemă este fie că Israelul decide să lanseze o operațiune terestră majoră (care va fi un eșec militar de proporții, așa cum anticipez), care să dureze cel puțin o lună, fie să intre în negocieri.
Acest lucru este probabil să devină clar în curând, dar estimez că vor fi zile de război multe în continuare…

 

 

 

Un articol de Alin Goga