Stimați cititori,
În săptămânile următoare, voi încerca să public câteva articole, pe care le consider „ediții de vacanță”. Voi vorbi despre artiști care îmi sunt foarte dragi și pe care i-am avut drept modele în pictură. Nu am încercat să îi copiez, dar am învățat mult de la aceștia…
Luna și doi bani jumate
Între cărțile care m-au însoțit de-a lungul vieții se gașește romanul lui William Somerset Maugham „Luna și doi bani jumate”. Probabil că mulți dintre noi au citit cândva romanul…Vă amintiți ? Vă amintiți de personajul principal Strickland ?Partea inferioară a formularului
Romanul este scris din punctul de vedere al naratorului, un tânăr scriitor și dramaturg în devenire din Londra. Naratorul o cunoaște vag pe soția lui Strickland de la petrecerile literare, iar mai târziu îl cunoaște pe Strickland însuși, care pare un om de afaceri lipsit de importanță, fără niciun interes pentru gusturile literare sau artistice ale soției sale. Strickland este un agent de bursă de clasă mijlocie într-o Londră a sfârșitul secolului al XIX-lea sau a începutului secolului XX. Romanul debutează cu momentul în care acesta își părăsește soția și copiii și pleacă la Paris pentru a deveni pictor. Ca pictor, Strickland trăiește acolo o viață pauperă, dar îndrăzneață, cazându-se în hoteluri dărăpănate și căzând pradă atât bolii, cât și foamei. Strickland, în încercarea sa de a exprima prin arta sa ceea ce pare să-l posede și să-l macine din interior, este imun la disconfortul fizic și este indiferent la ceea ce îl înconjoară. Este ajutat și susținut de Dirk Stroeve, un pictor olandez de succes, dar plictisit, care recunoaște geniul lui Strickland ca pictor. „Răsplata” lui Stroeve după ce l-a ajutat pe Strickland să se refacă dintr-o boală care i-ar fi putut pune viața în pericol, este aceea că Blanche, soția sa, îl abandonează pentru Strickland. Strickland se leapădă curând de acesta: tot ceea ce a căutat cu adevărat la Blanche a fost un model pentru pictura sa, nu o tovărășie serioasă; naratorul sugerează că el i-ar fi indicat acest lucru, dar ea și-a asumat oricum riscul. Blanche se sinucide ulterior, devenind încă o victimă în drumul lui Strickland în căutarea artei și frumuseții .
După episodul de la Paris, povestea continuă în Tahiti. Strickland este deja mort, dar naratorul încearcă să-i reconstituie viața din amintirile altora. El află că Strickland a trăit alături de o femeie indigenă, a avut doi copii cu ea (dintre care unul a murit) și a început să picteze compulsiv. Aflăm că Strickland se stabilise pentru o perioadă scurtă în portul francez Marsilia, înainte de a călători la Tahiti, unde a locuit câțiva ani înainte de a muri de lepră. Strickland a lăsat în urmă numeroase tablouri, dar capodopera sa, pe care a pictat-o pe pereții colibei sale înainte de a-și pierde vederea, a fost arsă după moartea sa de către soție, la ordinele sale date de pe patul de moarte.
Unii dintre Dumneavoastră, au recunoscut deja, biografia lui….Paul Gauguin…„Luna și doi bani jumate” nu este, o viață fictivă a lui Paul Gauguin. Somerset Maugham se bazează pe ceea ce auzisem despre Gauguin, dar așa cum mărturisește el însuși : “am folosit doar principalele fapte din povestea lui și, în rest, am avut încredere în darul născocirii, pe care am avut norocul să îl dețin”.
Deși viața artistului francez Paul Gauguin este sursa de inspirație a poveștii romanul este legat mai mult de o versiune mitologică a vieții lui Gauguin, pe care artistul însuși a dezvoltat-o și promovat-o, decât pe cursul real al vieții artistului. În realitate Gauguin a participat la evoluțiile artistice ale Franței anilor 1880, expunându-și opera în mod regulat alături de alți pictori impresioniști și având relații de prietenie și colaborări cu mulți artiști. Gauguin a lucrat ca agent de bursă, și-a lăsat soția și familia pentru a-și dedica viața artei și a mers în Tahiti pentru a-și continua cariera; cu toate acestea, nimic nu s-a întâmplat în modul brutal al personajului romanului. Maugham s-a inspirat din scrierile publicate despre Gauguin disponibile la vremea respectivă, precum și din experiența personală trăită în comunitatea artistică din Paris în 1904 și dintr-o vizită în Tahiti din 1914. Strickland este creat ca o versiune extremă a „artistului–geniu modernist”, indiferent și frecvent ostil oamenilor din jurul său. În 1953, Maugham descrie ideea cărții, apărută în timpul anului 1904, pe care l-a petrecut la Paris: „Am întâlnit bărbați care îl cunoscuseră și lucraseră cu el la Pont–Aven. Am auzit multe despre el. Mi s-a părut din ceea ce mi s-a spus că e subiectul unui roman”. Ideea i-a rămas în minte pentru zece ani, până la o vizită din 1914 în Tahiti, în timpul căreia Maugham a întâlnit oameni care îl cunoscuseră pe Gauguin, ceea ce l-a convins să înceapă a scrie.
Dar să ne întoarcem la viața și opera marelui Paul Gauguin…
Paul Gauguin
Wikipedia spune despre Eugène Henri Paul Gauguin (1848 – 1903) că acesta este un pictor postimpresionist francez. Aventurier și geniu, Paul Gauguin a știut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influențându-i pe fauviști și pe artiștii din gruparea Les Nabis.
Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa mistica asupra puritatii vieții in comunitatile pe care le-a studiat dinauntru: Martinica, Belgia, Paris si in fine Tahiti.
Eugène Henri Paul Gauguin este unul din cei trei mari pictori moderni neimpresionisti ai secolului XX: Paul Cezanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin.
Scurtă biografie. Copilăria. Paul Gauguin s-a născut la Paris pe 7 iunie 1848, anul revoltelor revoluționare din întreaga Europă. fiu al lui Clovis Gauguin, ziarist și republican înveterat și al Alinei Chazal, fiica Florei Tristan. Tatăl său, un jurnalist liberal în vârstă de 34 de ani dintr-o familie de antreprenori din Orléans, a fost obligat să fugă din Franța când ziarul pentru care scria a fost suprimat de autoritățile franceze. Mama lui Gauguin în vârstă de 22 de ani , era fiica a lui André Chazal, gravor, și a Florei Tristan , autoare și activistă în primele mișcări socialiste.
Străbunicul,pe linie maternă a lui Gauguin este Don Mariano. Don Mariano provenea dintr-o familie aristocratică spaniolă din orașul peruan Arequipa . A fost ofițer al Dragonilor . Membrii bogatei familii Tristan Moscoso dețineau poziții puternice în Peru. Susținătoare activă a societăților socialiste timpurii, bunica maternă a lui Gauguin a ajutat să pună bazele mișcărilor revoluționare din 1848. Pusă sub supraveghere de poliția franceză și suferind din cauza suprasolicitarii, ea a murit în 1844. Nepotul ei Paul „și-a idolatrizat bunica și a păstrat copii ale cărților ei cu el până la sfârșitul vieții”.
În 1850, Clovis Gauguin a plecat în Peru împreună cu soția sa Aline și copiii mici, în speranța de a-și continua cariera de jurnalist sub auspiciile relațiilor soției sale din America de Sud. A murit în urma unui atac de cord pe drum, iar Aline a ajuns în Peru ca văduvă împreună cu Paul, în vârstă de 18 luni, și cu sora lui de 2 ani, Marie. Mama lui Gauguin a fost întâmpinată de unchiul ei patern, al cărui ginere, José Rufino Echenique , va prelua în scurt timp președinția Peruului. Până la vârsta de șase ani, Pavel s-a bucurat de o educație privilegiată, însoțită de doice și servitoare. El a păstrat o amintire vie a acelei perioade a copilăriei sale, care i-a insuflat „impresii de neșters despre Peru care l-au bântuit tot restul vieții”. Copilăria idilica a lui Gauguin s-a încheiat brusc când mentorii familiei lui au căzut de la puterea politică în timpul conflictelor civile peruviane din 1854. Aline s-a întors în Franța cu copiii ei, lăsându-l pe Paul cu bunicul său patern, Guillaume Gauguin, la Orléans.
Aline Marie Chazal Tristán -Mama artistului , 1889,
Educația. După ce a urmat câteva școli locale, Gauguin a fost trimis la prestigiosul internat catolic Petit Séminaire de La Chapelle-Saint-Mesmin . A petrecut trei ani la școală. La vârsta de 14 ani, a intrat la Institutul Loriol din Paris, o școală pregătitoare navală, înainte de a se întoarce la Orléans pentru a-și urma ultimul an la Lycée Jeanne D’Arc. Gauguin sa angajat ca asistent de pilot în marina comercială . În 1865 Paul Gauguin servește ca ofițer secund pe un vas comercial cu destinația Rio de Janeiro, un an mai târziu, pornește într-o călătorie de 13 luni în jurul lumii, ca locotenent pe vasul „Chili”. Trei ani mai târziu, a intrat în marina franceză în care a servit timp de doi ani. Mama lui a murit la 7 iulie 1867, dar el nu a aflat despre asta timp de câteva luni până când o scrisoare de la sora sa Marie l-a ajuns din urmă în India.
În 1871, Gauguin s-a întors la Paris unde și-a asigurat un loc de muncă ca agent de bursă. Un prieten apropiat de familie, Gustave Arosa , ia găsit un loc de muncă la Bursa din Paris ; Gauguin avea 23 de ani. A devenit un om de afaceri parizian de succes și a rămas unul pentru următorii 11 ani.
În 1873, în perioada în care a devenit agent de bursă, Gauguin a început să picteze în timpul liber. Viața lui pariziană sa concentrat în arondismentul 9 al Parisului . Gauguin locuia la 15, rue la Bruyère. În apropiere se aflau cafenelele frecventate de impresioniști. Gauguin a vizitat, de asemenea, frecvent galerii și a achiziționat lucrări ale artiștilor emergenti. A legat o prietenie cu Camille Pissarro și l-a vizitat duminica pentru a picta în grădina lui. Pissarro i-a prezentat diverși alți artiști. În apropiere locuia și prietenul său apropiat Émile Schuffenecker , un fost agent de bursă care și-a dorit să devină artist și cu care deseori pictează și desenează.
Autoportret, 1889
Gauguin a expus picturi în expozițiile impresioniste desfășurate în 1881 și 1882 (mai devreme, o sculptură a fiului său Émile fusese singura sculptură din cea de-a patra expoziție impresionistă din 1879). Picturile sale au primit recenzii disprețuitoare, deși multe dintre ele, cum ar fi Grădinile din Vaugirard , sunt acum foarte apreciate.
Grădinile din Vaugirard
Se împrietenește cu pictorul Émile Schuffenecker, cu care deseori pictează și desenează.
În 1873, se căsătorește cu Mette Sophie Gad, fiica unui înalt funcționar danez. În următorii zece ani se nasc cei cinci copii ai lor.
Anul 1874 aduce o schimbare decisivă în viața lui Gauguin. Are acum 25 de ani și pentru el începe lucrul în atelier și perioada de căutări artistice. Se înscrie la „Academia Colarossi”, unde învață secretele picturii după model. Este anul când se organizează prima expoziție a impresioniștilor și Gauguin cumpără, încântat, tablouri realizate în acest stil.
În 1879, câștiga 30.000 de franci pe an (aproximativ 145.000 de dolari în 2019 dolari SUA) ca agent de bursă și la fel de mult din nou în tranzacțiile sale pe piața de artă. Dar în 1882 bursa din Paris s-a prăbușit și piața de artă s-a contractat. Paul Durand-Ruel , principalul comerciant de artă al impresioniștilor, a fost afectat în special de prăbușire și pentru o perioadă de timp a încetat să mai cumpere tablouri de la pictori precum Gauguin. Câștigurile lui Gauguin s-au deteriorat brusc . În următoarele două veri, el a pictat cu Pissarro și ocazional cu Paul Cézanne . În cele din urmă, a decis să se apuce de pictură cu normă întreagă
Vă reamintiți de Strickland ?…personajul principal din romanul lui Somerset Maugham…
În octombrie 1883, i-a scris lui Pissarro spunându-i că a decis să-și câștige existența din pictură cu orice preț și i-a cerut ajutorul, pe care Pissarro l-a oferit la început . În ianuarie următor, Gauguin s-a mutat cu familia sa la Rouen , unde puteau locui mai ieftin și unde credea că a descoperit oportunități când a vizitat zona cu Pissarro în vara precedentă. Cu toate acestea, nu s-a descurcat și, până la sfârșitul anului, Mette și copiii s-au mutat la Copenhaga , Gauguin urmând-o la scurt timp în noiembrie 1884, aducând cu el colecția sa de artă, care a rămas ulterior la Copenhaga. Viața la Copenhaga s-a dovedit la fel de dificilă, iar căsătoria lor a devenit încordată. La îndemnul lui Mette, sprijinită de familia ei, Gauguin s-a întors la Paris în anul următor.
Sursa biografiei : Wikipedia
Poate că unora dintre Domniile Voastre li se vor părea prea multe detalii biografice, dar nu cred că putem înțelege personalitatea complexa a acestui pictor nepereche, fără să vedem care i-au fost rădăcinile…Marele estetician Hippolite Taine spunea că orice artist este influențat de rasă, mediu și natură…
Opera.
Stilul. Educația artistică a lui Gauguin a fost în mare parte autodidactă și informală, realizată în mod semnificativ de asocierile sale cu alți artiști, mai degrabă decât de pregătirea academică . Câțiva ani în șir se întâlnește regulat cu artiștii impresioniști în cafeneaua „Nouvelle-Athénée” din Place Pigalle și participă cu lucrările sale la expozițiile acestora. Intrarea lui în lumea artei a fost facilitată de cunoașterea lui Camille Pissarro , un impresionist de seamă . Pissarro a preluat un rol de mentor pentru Gauguin, prezentându-l cu alți artiști și tehnici impresioniste. În 1879 își petrece pentru prima oară vara în Pontoise, la Pissarro, care îl îndeamnă să se apropie mai mult de natură. Aici îl cunoaște, în 1881, pe Paul Cézanne. Cei doi pictori se înțeleg perfect, între ei fiind multe asemănări în reprezentările artistice.În 1875, expune primul său tablou, „Peisaj la Viroflay”, în care se simte influența lui Camille Pissarro, al cărui elev a devenit mai târziu.
Peisaj la Viroflay
Deși a expus împreună cu impresioniștii la începutul anilor 1880, dar în curând a început să-și dezvolte stilul distinct, caracterizat printr-o utilizare mai îndrăzneață a culorii și un subiect mai puțin tradițional. Lucrările sale din Bretania și Martinica și-au arătat înclinația către înfățișarea vieții și a peisajelor native . În anii 1890, arta lui Gauguin a luat o întorsătură semnificativă în timpul petrecut în Tahiti , pe atunci o colonie franceză , unde și -a căutat un refugiu față de civilizația occidentală , condus de exotismul colonialist predominant la acea vreme. În acea perioadă, el s-a căsătorit în mod controversat cu trei fete adolescente tahitiene cu care mai târziu a născut copii. Ultimii ani ai lui Gauguin în Tahiti și Insulele Marquesas au fost marcați de probleme de sănătate și lupte financiare. Picturile sale din acea perioadă, caracterizate prin culori vii și teme simboliste, s-au dovedit a fi un mare succes în rândul privitorilor europeni pentru explorarea relațiilor dintre oameni, natură și lumea spirituală . Să urmărim însă drumul său în pictura…perioadă cu perioadă…
Începuturile.
Portretul doamnei Gauguin, 1880
Studiul unui nud , 1880,
Odată cu anul 1883, Gauguin se decide să-și consacre întreaga energie picturii, părăsește lumea finanțelor și își neglijează familia. Din acest moment evenimentele ce vor urma vor accelera ritmul marii sale aventuri în pictură. Gauguin își lasă soția și copiii la familia acesteia în Danemarca, vinde numeroase piese din colecția proprie, pentru a se întreține, o vreme câștigă bani din lipirea de afișe. Vara anului 1886 o petrece în Bretania, la Pont-Aven, unde trăiesc mai cu seamă pictorii independenți sosiți din Anglia și America.
Peisaj de iarnă , 1879
Familia pictorului în grădina din Rue Carcel, 1881
Acum are, în sfârșit, ocazia să creeze departe de influențele pariziene. Din cauza problemelor materiale dar și datorită setei sale nestăvilite de independență, primăvara anului 1887 îl găsește pe puntea unui vas care se îndreaptă spre Panama. Lucrează câteva săptămâni la construcția canalului, se îmbolnăvește însă de malarie și se întoarce în Franța, din nou la Pont-Aven. Împreună cu pictorul Émile Bernard, elaborează regulile sintetismului, care se bazează pe planuri de culori de aceeași nuanță, reliefate prin contururi ferme.
Viziune după predică, 1888.
Compoziția „Viziune după predică”, cunoscută și ca „Lupta lui Iacob cu îngerul”, marchează debutul acestui nou stil, caracterizat prin petele decorative de culoare pură, prezența marcată a liniilor de culoare închisă, motive simplificate, tratarea antinaturalistă a spațiului și renunțarea la perspectiva tradițională. Prin așezarea surprinzătoare a motivelor, artistul leagă două planuri ale realității: femeile bretone și viziunea lor. „Pentru mine peisajul și lupta din tablou există numai în imaginația oamenilor care se roagă, ele sunt o urmare a predicei ascultate” (Paul Gauguin).
Gauguin recurge adesea la motive pictate deja, pe care și le însușește și le așază într-o nouă ambianță. Tabloul „Christ galben„ este inspirat în mod direct de statuia de lemn policromă a unor meșteșugari din secolul al XVII-lea. Gauguin merge însă mai departe, preia idei formale și din propriile lucrări și, asemenea unui compozitor, le prelucrează ca și cum ar scrie variații diferite pe aceeași temă. În partea stângă a tabloului se văd femei din Bretania, motiv ce constituie o nouă variantă a compoziției „Viziune după predică”.
În anul (1888), galeria pariziană „Boussod et Valadon” îi organizează prima expoziție personală. Noua generație vede în Gauguin maestrul simbolismului.
Autoportret , 1893
Săptămâna viitoare vom continua drumul nostru alături de Paul Gauguin, întâi la Arles și apoi in Martinica…
Rubrică realizată de Cezar Corâci