Banii sunt, practic, o unitate de măsură, dar semnficația lor reală este mult mai profundă. Strict vorbind, ei măsoară valoarea de piață a bunurilor, serviciilor și investițiilor. Dar, pentru unii dintre noi, se pot constitui, de asemenea, și ca o măsură a propriei noastre stime de sine, atât de mult influențată de temerile că nu avem suficienți, de resentimentele care apar atunci când avem mai puțini decât ni se pare că merităm, sau de vinovăția de a nu ne putea oferi nouă înșine și celor apropiați nivelul de trai cuvenit.

Vorbim, așadar, de reacții emoționale imposibil de cuantificat într-o monedă sau alta dar care, lăsate nerezolvate, pot avea un impact major asupra stabilității noastre financiare.

Instructorul de contabilitate și finanțe personale Ben Watson a avut de-a face cu clienți de toate vârstele și cu situații financiare extrem de diferite. El lucrează, de asemenea, pentru un blog de finanțe personale, orientat înspre problemele speciale ale tinerilor.

Watson a lucrat anterior la o firmă de contabilitate, dar a părăsit postul, deoarece clienții săi aveau nevoie de mai mult decât ceea ce ofereau serviciile financiare tradiționale.

Oamenii se îndatorează din ce în ce mai mult, dar nu înțeleg de ce nu se pot opri din cheltuieli”, spune Watson. ”Emoțiile, stresul și lipsa somnului sunt cele care îi determină să ceară, în cele din urmă, ajutor.”

În vreme ce unii dintre clienții săi nu au cunoștințe financiare de bază, alții provin chiar din mediul financiar. Ceea ce nu-i salvează de cheltuielile  compulsive.

Nu contează dacă faci treizeci de mii sau cinci sute de mii pe an”, spune Watson. ”Dacă cheltuiești mai mult decât câștigi, situația nu se va îmbunătăți niciodată. Dimpotrivă, mai devreme sau mai târziu, va scăpa de sub orice control.”

Potrivit lui Watson, marea majoritate a problemelor financiare cu care se confruntă oamenii nu provin din cifre, ci din emoții. Poate fi greu să o scoți la capăt, dar totul devine și mai greu atunci când o mare parte a veniturilor tale se duc pe lucruri cum ar fi ameliorarea stresului sau ”menținerea imaginii”.

Am clienți care locuiesc în apartamente foarte drăguțe dar, în ceea ce privește tot restul, trăiesc mult sub nivelul pe care își imaginează că l-ar merita. Nu își permit să ia masa în oraș sau să plece în concediu.”

La fel ca majoritatea comportamentelor noastre încăpățânate, înrădăcinate, oamenii dezvoltă adesea idei disfuncționale despre bani încă din copilărie. Acestea provin, în cazul unora, din lipsuri și sărăcie, în vreme ce alții, obișnuiți să obțină tot ce-și doresc, pot să capete un sentiment gonflat al valorii de sine, sau să creadă că obiectele materiale sunt un substitut al iubirii.

Watson consideră că, indiferent de istoria lor financiară, un mare număr de indivizi adulți cheltuiesc mai mult decât le permit posibilitățile lor reale, încercând să se simtă mai bine în propria lor piele.

În special tatăl, soțul sau partenerul se simt ca niște looseri atunci când nu le pot oferi soției, iubitei sau copiilor absolut tot ce își doresc.”

O parte din relația noastră cu banii s-a format observând felul în care își gestionau părinții noștri finanțele, cealaltă fiind modelată de mesajele culturale conflictuale cu care ne confruntăm. Se spune că dragostea pentru bani este rădăcina tuturor relelor și totuși tânjim după bogăție. Ni se recomandă să facem economii dar, totodată, suntem îndemnați non stop, de dimineața până seara, să cheltuim.

Strângeți la un loc toate aceste aspecte și veți vedea foarte clar de ce finanțele sunt un stres atât de mare. Potrivit sondajelor anuale ale Asociației Americane de Psihologie, banii sunt o sursă constantă de stres pe termen lung. Făcând abstracție de pandemie, în 2020, 64% dintre americani au spus că banii reprezintă o sursă semnificativă de stres în viața lor.

Culmea ironiei e că am ajuns să combatem acest stres cumpărând lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem.

Consilierul financiar Amy Keller spune că că cei mai mulți dintre noi caută o alinare de moment. A-ți face din când în când un chef poate fi o terapie eficientă, dar repetarea frecventă a cheltuielilor extravagante poate avea consecințe cu adevărat neplăcute. Practic, problema apare atunci când nu realizăm cât de des ni se întâmplă să sărim calul.

Keller spune că ne simțim mai justificați să cumpărăm în cazul unei oferte, și asta chiar și în cazul unor sarcini financiare urgente care se apropie la orizont.

Astfel, o tânără îi mărturisea că ea și soțul ei vor un copil, motiv pentru care intenționează să cumpere o casă. Dar un prieten i-a oferit o mare oportunitate de a călători în Italia, iar ea a acceptat-o imediat. ”Era atât de ieftin! Cum aș fi putut să spun nu?”

Este distractiv să ne imaginăm cât de frumoasă ar fi viața dacă banii nu ar fi o problemă. Dar, în realitate sunt foarte greu de obținut și ai nevoie să-ți vină într-un flux constant. Trebuie să ți-i dea altcineva, ceea ce este neliniștitor. Depinzi de asta și, în cazul în care nu-i primești, dai de belea.

Oamenii întâmpină aceste greutăți practic de când a fost inventată moneda. Dar Keller spune că astăzi ne confruntăm cu două forțe relativ noi care ne tentează să cheltuim banii atât de greu câștigați. Cea dintâi este posibilitatea, aflată atât de la îndemână, a creditului. Poți împrumuta mii de dolari iar, în eventualitatea că nu poți plăti, consecințele imediate nu par chiar atât de rele.

Este ceva ce nu se întâmpla pe vremea bunicilor noștri”, spune Keller. Astăzi, dacă ai datorii cu cardul de credit, nu există nimeni care să-ți vină cu pușca la ușă. Pedeapsa pare îndepărtată. Nu-i o plăcere, dar ai mult timp la îndemână pentru a plăti.

Cealaltă forță care ne îndeamnă să cumpărăm este paradisul consumist în care trăim. În niciun moment din istoria omenirii nu au existat atâtea oportunități de de cheltui. Iar cumpărăturile online duc aceste forțe la un nivel superior. Magazinele noastre preferate ne trimit emailuri de avertizare cu privire la ultimele lor vânzări, iar odată ce am făcut click pe site, decizia de a a cumpăra devine teribil de lesnicioasă. Combinând acest lucru cu urmărirea datelor și înțelegerile secrete dintre giganții tehnologici și comercianții cu amănuntul, veți înțelege că algoritmii care vă trimit aceste solicitări sunt pregătiți să declanșeze imediat dorința compulsivă de cumpărare.

Au făcut ca totul să decurgă extrem de ușor”, spune Keller. ”Site-urile web vă salvează informațiile despre cardul de credit. Nu trebuie să simți durerea de a decide. Nu trebuie să scoți cardul și să treci personal datele. Amazon are o funcție care rezolvă totul cu un singur click.”

Comparați acest lucru cu trecutul nu atât de îndepărtat când ceea ce cumpărați era limitat strict la banii pe care-i aveați în buzunar. Dacă ceva costa mai mult decât aveai la îndemână, erai obligat să faci rost de cash știind că altminteri nici măcar n-are rost să ieși din casă.

Multe din aceste bariere s-au evaporat astăzi, iar pentru persoanele cu bani puțini sau fără experiență financiară aceasta se constituie într-o mare problemă.

Există multe povești de groază cu studenții care se îndatorează pentru a-și plăti studiile, dar Watson crede că unele dintre acestea au o parte luminoasă. El este de părere că asemenea experiențe ar putea să-i trezească.

Unii își bagă capul în nisip și au din ce în ce mai multe probleme în continuare, dar alții încep să-și dea seama: Nu am fost învățat niciodată acest lucru. Trebuie să înțeleg cum trebuie făcut”, explică Watson.

Când ne îngrijorează banii, visăm să ne îmbogățim. Numai că un cont bancar mai mare nu garantează dispariția problemelor.

De ce o treime din marii câștigători la loterie ajung faliți la scurt timp după ce au câștigat? Poate pentru că, pe lângă plata facturilor și târguielile obligatorii, cumpărăm și pentru a încerca să umplem propriul nostru gol interior.

Acesta este motivul pentru care este atât de greu să ajuți pe cineva să-și reducă cheltuielile. Chiar dacă sunt aproape lefteri, e mai probabil să te alegi cu insulte decât cu mulțumiri, atunci când le spui că au nevoie de abilități mai bune de gestionare financiară.

Potrivit lui Watson, primul pas pentru punerea în ordine a finanțelor dvs. este o analiză a situației reale. Cât câștigați? Cât datorați? Ce sacrificii trebuie să faceți pentru a vă achita datoria, sau pentru a atinge un alt scop financiar? Emoțiile nerezolvate interferează cu acest proces.

Atunci când ești confuz, supărat și speriat, nu prea gândești rațional. Încearcă să ajungi la un punct din care te poți reorienta. Stai jos și vezi care este cu adevărat situația ta financiară”, spune el.

Pentru a împiedica impulsul de a cumpăra fleacuri, Keller ne îndeamnă să învățăm să facem banii mai tangibili. Să ne gândim mai mult decât vreme de-un click, sau o glisare a cardului, la achizițiile pe care vrem să le facem. Să folosim numai cash. Să facem tot ce este necesar pentru a clarifica consecințele cheltuielilor.

Atunci când oamenii au probleme cu banii, le spun să meargă pe vechea modalitate de a-i pune în plicuri: unul pentru alimente, altul pentru utilități, altul pentru ipotecă sau pentru chirie, altul pentru distracție”, spune el. Când îi vei vedea scăzând te vei gândi: Doamne, am doar 25 de dolari până vineri. Voi izbuti, oare să mă descurc?”

Pentru a evita impulsurile emoționale care se strecoară în deciziile noastre de cheltuieli, este important să privim în interiorul nostru, căpătând conștiință de sine.

Și, nu în ultimul rând, să învățăm să ne stabilim obiective care să aducă prosperitate reală.

Odată ce vom vedea un viitor financiar solid la orizont, nu vom mai fi atât de tentați de achizițiile frivole care îl sabotează. De asemenea, vom avea mai multe șanse să ținem evidența direcției în care ni se duc banii.

În loc să fantazăm despre cum ne vom îmbogăți peste noapte, să încercăm să profităm la maximum de ceea ce avem acum. Să fim atenți la valoarea banilor pe care îi câștigăm și să economisim ceea ce putem pentru viitor.

Cum este viața fără datorii? Odată ce ți-ai achitat datoriile, ce vei face cu cei 300 de dolari în plus pe lună?”, întreabă Watson. ”Îți stabilești acel obiectiv, ceea ce nu însemnează că vrei să devii milionar. Vrei doar să îți cheltuiești banii mai eficient și să te simți încrezător când este vorba despre finanțele tale.”

Conan Milner

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici