1904: București: a luat ființă Automobil Club Regal, în prezent Automobil Club Român ACR.

1904: Franța și Marea Britanie semnează Antanta cordială.

1905: Un cutremur care a avut loc la Kangra (India) s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni.

1906: După ce a dat semne de activitate timp de aproape un an, Muntele Vezuviu erupe. Erupția vulcanică, care a durat până pe 22 aprilie și a atins apogeul pe 8 aprilie, este cea mai severă din 1631 și a ucis peste 100 de oameni.

1906: Muntele Vezuviu erupe și devastează Neapole

1909: Exploratorul american Robert Peary, asistentul Matthew Henson și patru eschimoși ajung la ceea ce au stabilit că este Polul Nord. Afirmația lui Peary a fost contestată din cauza deficiențelor capacității sale de navigație.

1909: Regele României, Carol I, adresează o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg, prin care recunoaște independența și proclamarea regatului bulgar.

1910: Este inaugurată Calea Ferată Transandină care leagă Chile și Argentina.

1911: Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes descoperă supraconductibilitatea.

1912: Exploratorul polar groenlandezo-danez Knud Rasmussen se îmbarcă în prima sa expediție Thule, traversând ulterior calota de gheață a Groenlandei de două ori.

1912: Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.

1913: Este dată în folosința prima linie ferată electrificată de pe teritoriul actual al României: calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundară Ghioroc-Radna.

1913: S-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice).

1914: La Holborn Empire, Londra, a avut loc premiera primului film artistic color din lume – „The World, the Flesh and the Devil”.

1916: Primul Război Mondial: Bătălia de la Verdun: forțele germane lansează a treia ofensivă a bătăliei.

1917: Primul Război Mondial: Statele Unite declară război Germaniei.

1919: Revoluționarul mexican Emiliano Zapata este atras în hacienda sa de președintele Venustiano Carranza și împușcat de trupele guvernamentale. Trupul său este expus în Cuautla și apoi îngropat.

1920: A fost realizat primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună”.

1922: A început Conferința economică internațională de la Genova, care a avut ca obiectiv examinarea modalităților de refacere economică a Europei centrale și răsăritene. Au participat 34 de state.

1924: Ordonanță militară prin care se interzice activitatea Partidului Comunist Român.

1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a ținut un discurs la Washington.

1930: La sfârșitul Marșului sării, Gandhi ridică un bulgăre de noroi și sare și declară: „Cu aceasta, scutur temeliile Imperiului Britanic”.

1932: Calul de curse pursânge Phar Lap, supranumit „calul minune al Australiei”, moare otrăvit cu o doză mare de arsenic, însă nu dovezi reale ale implicării unui element criminal.

1932: S-a constituit Partidul Național Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea din Partidul Poporului.

1933: Ocuparea norvegiană a Tunu este declarată ilegală de Curtea Permanentă de Justiție Internațională de la Haga. Norvegia acceptă decizia și astfel Groenlanda rămâne în întregime sub dominație daneză.

1933: Prohibiția în Statele Unite ale Americii este abrogată pentru berea cu cel mult 3,2% alcool, cu opt luni înainte de ratificarea celui de-al 21-lea amendament la Constituția Statelor Unite. (În prezent sărbătorită ca Ziua Națională a Berii în Statele Unite.)

1934: Este înființată legația României de la Buenos Aires.

1937: Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

1939: Benito Mussolini declară un protectorat italian asupra Albaniei și îl forțează pe regele Zog I să plece în exil.

1939: Faisal al II-lea devine rege al Irakului.

1940: Al Doilea Război Mondial: Operațiunea Weserübung: Germania invadează Danemarca și Norvegia.

1940: La București a avut loc deschiderea oficială a „Institutului Cultural German”.

1941: Al Doilea Război Mondial: Germania invadează Grecia si Iugoslavia.

1943: Elise și Otto Hermann Hampel, luptători de rezistență împotriva regimului nazist german, sunt executați la Berlin.

1944: A fost produsă pentru prima dată chinina sintetică, de către dr. Robert Burns Woodward și dr. William von Eggers Doering.

1944: Al Doilea Război Mondial: Eliberarea Odesei.

1944: Bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului, soldat cu mari distrugeri materiale și mii de morți.

1945: Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată.

1945: Al Doilea Război Mondial: Sarajevo este eliberat de forțele germane și croate de către partizanii iugoslavi.

1945: Al Doilea Război Mondial: Teritoriul Ungariei a fost complet eliberat de sub ocupația fascistă, de către trupele române și sovietice.

1946: Uniunea Sovietică anexează Prusia Răsăriteană ca Regiunea Kaliningrad a Republicii Sovietice Federative Sovietice Ruse.

1947: Crearea Partidului Baas Arab Socialist din Irak.

1948: Are loc premiera dramei istorice „Michelangelo” de Al. Kirițescu.

1948: Masacrul de la Deir Yassin.

1948: Națiunile Unite înființează Organizația Mondială a Sănătății.

1949: Douăsprezece națiuni: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia, semnează Tratatul Nord Atlantic, creând NATO.

1951: În apogeul perioadei McCarthismului în Statele Unite, cuplul Ethel și Julius Rosenberg sunt condamnați la moarte pentru că ar fi trădat secrete nucleare către URSS.

1955: După 50 de ani de activitate, Sir Winston Leonard Spencer Churchill se retrage din viața politică pentru a se dedica scrisului. Pentru operele sale, în special pentru Al doilea război mondial (în șase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primește titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetățean de onoare al SUA.

1957: Canalul Suez din Egipt este curățat și se deschide pentru transportul maritim după Criza Suezului.

1958: Se desființează Uniunea Femeilor Democrate din România, în locul ei constituindu-se Consiliul Național al Femeilor, cu misiunea de a conduce mișcarea de femei, fără contururi organizatorice riguroase.

1958: Simbolul păcii este afișat în public pentru prima dată la Londra.

1959: Akihito, viitorul împărat al Japoniei se căsătorește cu Michiko.

1959: NASA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți. Printre ei, Alan Shepard – cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn – primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

1961: Nava britanică de pasageri Dara, aflată în drum spre Basra, suferă o explozie violentă, care a rezultat într-un incendiu la bord. 238 de persoane, din cele 819 persoane aflate la bord, sunt ucise în urma detonării, incendiului sau în timpul evacuării.Nava s-a scufundat două zile mai târziu în Golful Persic, nu departe de Dubai.

1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Josip Broz Tito este numit președinte pe viață.

1964: A intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.

1964: IBM prezintă primul model din seria S360, prima familie de calculatoare concepute pentru a acoperi atât aplicații comerciale, cât și științifice.

1967: Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1967: Stabilirea de relații diplomatice între România și Canada.

1968: Jim Clark, de două ori campion britanic de Formula 1, moare într-un accident în timpul unei curse de Formula 2 la Hockenheim, Germania.

1968: Martin Luther King Jr. este asasinat de James Earl Ray la un motel din Memphis, Tennessee.

1968: Programul Apollo: NASA lansează Apollo 6, ultimul zbor fără echipaj din Programul Apollo, pentru a testa configurația unui zbor cu echipaj către Lună.

1969: Războiul din Vietnam: în multe orașe din Statele Unite au loc demonstrații masive împotriva războiului.

1970: A fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni.

1970: Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din motive personale și profesionale.

1972: A fost semnată Convenția privind interzicerea perfecționării producției și stocării armelor bacteriologice (biologice) și a toxinelor și distrugerea lor. Convenția a intrat în vigoare la 26 martie 1975.

1973: La clinica chirurgicală nr.2 din Târgu Mureș, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, efectuează prima operație pe cord deschis din România.

1973: NASA lansează nava spațială Pioneer 11. Va deveni al doilea dintre cele cinci obiecte artificiale care au atins viteza de evacuare permițându-i să părăsească Sistemul Solar.

1974: A fost inaugurat Stadionul Steaua.

1974: La Brighton, în Marea Britanie, formația ABBA câștigă cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Suedia cu piesa Waterloo.

1976: În China are loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.

1978: Președintele american Jimmy Carter anulează dezvoltarea bombei cu neutroni.

1979: A fost creată Agenția Panafricană de Informații, PANA. A devenit funcțională la 25 mai 1983.

1979: Președintele Zulfikar Ali Bhutto al Pakistanului este executat.

1983: Prima misiune orbitală a navetei spațiale „Challanger” (STS-6).

1983: Scandal diplomatic: acuzați de spionaj, 40 de diplomați sovietici sînt expulzați de la Paris.

1985: Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.

1988: Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

1988: Ministrul sovietic al apărării, Dmitri Iazov, ordonă retragerea sovietică din Afganistan.

1989: În Polonia, este încheiat compromisul dintre guvern și reprezentanții opoziției prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului – Senatul, instituirea postului de președinte al republicii și organizarea de alegeri libere.

1989: Submarinul sovietic Komsomolets se scufundă în Marea Barents în largul coastei Norvegiei, ucigând 42 de marinari.

1990: Guvernul României adoptă hotărârea privind înființarea Fundației România, pentru dezvoltarea relațiilor cu alte state și promovarea legăturilor cu țara ale persoanelor originare din România.

1990: Ion Rațiu este ales președinte al PNȚCD.

1990: Pictura lui Rembrandt Rondul de noapte este pulverizată cu acid sulfuric de un bărbat confuz în Rijksmuseum din Amsterdam.

1990: Un incendiu major a izbucnit pe feribotul danez Scandinavian Star care naviga între Norvegia și Danemarca, ucigând 158 de pasageri.

1991: Georgia își declară independența față de Uniunea Sovietică.

1991: Misiunea STS-37 a navetei spațiale Atlantis a lansat satelitul științific Observatorul de radiație gama Compton pe orbita Pământului. Una dintre sarcinile acestui telescop spațial pentru astronomia gamma este o cercetare a Universului.

1992: A început asediul orașului Sarajevo de către armata sârbă condusă de Slobodan Miloșevici. În aceeași zi, Comunitatea europeana recunoștea independența Bosniei–Herțegovina. Începutul Războiului bosniac.

1992: În Peru, are loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori, care a suspendat garanțiile constituționale.

1993: Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spațiale. Un astronaut american al stației Discovery a schimbat câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse Mir.

1994: Extremiștii hutu au declanșat Genocidul din Rwanda, în care au ucis în decurs de o sută de zile peste 500.000 de opozanți.

1994: Președinții statelor Rwanda și Burundi și-au pierdut viața într-un accident aviatic.

1994: Vizita, la București, a președintelui Serbiei, Slobodan Miloșevici.

1995: Primul Război Cecen: trupele paramilitare ruse încep un masacru de civili în Samashki, Cecenia.

1996: Ultimul concert al trupei britanice Take That înainte de a se despărți.

1997: A fost fondată echipa de fotbal Sheriff Tiraspol.

1997: S-a înființat Canalul România Muzical din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

1998: Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

1998: În Japonia, podul Akashi Kaikyō se deschide traficului, devenind cel mai lung pod din lume (3.911 metri). Construcția a durat mai bine de 10 ani.

1998: Semnarea acordului istoric privind Irlanda de Nord. La ora 16,36 GMT, la Belfast, după 32 de ore de negocieri neîntrerupte sub președinția ex-senatorului american George Mitchell, guvernele Regatului Unit și Irlandei și partidele politice din Irlanda de Nord au încheiat un acord privind noua administrație a provinciei, menit să pună capăt celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3.200 de morți. Acordul, salutat unanim de marile puteri mondiale, deschide calea celei mai mari schimbări în statutul politic al insulei după împărțirea sa, în 1921.

1999: Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română, a acordat regizorului Andrei Șerban, Premiul de Excelență în Cultura Românească.

1999: În urma unui raid al NATO, vizând cazarmele din localitatea minieră Aleksinaci (200 km la sud de Belgrad), 17 civili au fost uciși din cauza unei bombe de 250 kg, ghidată prin laser, abătută asupra unei zone rezidențiale. La 6 aprilie, Pentagonul admite că bomba, lansată de un avion american, și-a ratat, se pare, ținta.

1999: Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.

1999: Președintele Boris Elțin cere Occidentului să nu împingă Rusia spre o implicare în conflictul iugoslav, pentru că acest lucru ar însemna declanșarea unui război european sau chiar mondial.

2001: Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales președintele țării.

2001: Nava spațială 2001 Mars Odyssey a NASA, numită după filmul lui Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey, este lansată de la Cape Canaveral cu un vehicul de lansare Delta II pentru a explora planeta Marte.

2002: La Westminster Abbey au loc funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii.

2003: A fost inaugurat Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București.

2003: Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia au început o vizită de 3 zile în România.

2004: A fost răsturnată cea mai importantă statuie a fostului lider irakian, Saddam Hussein în centrul Bagdadului.

2004: Președintele lituanian Rolandas Paksas este demis din funcție cu o majoritate de trei cincimi de către parlament, care îl acuză că a încălcat constituția. El este primul șef de stat european care și-a pierdut postul prin destituire.

2004: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe o vizită de stat în Franța pentru a celebra cea de-a 100 aniversare a „înțelegerii prietenești”.

2005: În Marea Britanie, ls Windsor’s Guildhall, Prințul de Wales se căsătorește cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civilă.

2005: Peste patru milioane de oameni participă la funerariile papei Ioan Paul al II-lea.

2006: Ionel Haiduc este ales noul președinte al Academiei Române. El îl înlocuiește pe Eugen Simion, care a condus această instituție timp de două mandate. Va fi instalat în funcție în 20 aprilie.

2009: A avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L’Aquila.

2009: Alegeri parlamentare în Republica Moldova câștigate de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 49,48% din voturile exprimate. Partidul Liberal (PL) obține 13,13%.

2009: Franța redevine membru al NATO.

2009: La Tbilisi, Georgia, peste 60.000 de oameni protestează împotriva guvernului lui Miheil Saakașvili.

2009: Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, după anunțarea rezultatelor alegerilor au început Protestele de la Chișinău din 2009 simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile.

2010: Accidentul aviatic de la Smolensk: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

2010: Lansarea televiziunii Publika TV în Republica Moldova.

2012: Este declarată independența statului Azawad.

2013: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a fost recompensată cu un premiu BAFTA onorific pentru suportul pe care l-a acordat întreaga viață filmului și televiziunilor britanice, fiind declarată totodată și ”cea mai memorabilă fată Bond”, pentru apariția ei alături de Daniel Craig în clipul de promovare a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

2017: După atacul chimic de la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană a anunțat că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale.

2019: Cercetătorii de la proiectul Event Horizon Telescope anunță prima imagine a unei găuri negre, situată la 54 milioane de ani lumină de Terra, în centrul galaxiei M87

2019: Ceremonia de deschidere a Campionatelor Europene de Lupte de la București, după 40 de ani de la ultima ediție a Campionatelor Europene găzduite de România.

 

Sarbatoritii saptamanii

1932: Jean-Paul Rappeneau, regizor și scenarist francez

1933: Nestor Rateș, jurnalist român

1938: Jerry Brown, politician american

1939: Doina Levința, scenografă, pictoriță de costume și creatoare de modă română

1939: Francis Ford Coppola, regizor american de film

1941: Gheorghe Zamfir, naist român

1941: Viorel Savin, dramaturg și critic literar român

1942: Barry Levinson, regizor, scenarist american

1942: Peter Greenaway, regizor britanic

1943: Mircea Daneliuc, actor, dramaturg, nuvelist, prozator și regizor român

1944: Florin Gheorghiu, mare maestru internațional român de șah

1944: Gerhard Schröder, politician german

1945: Mircea Daneliuc, dramaturg, prozator, regizor, scenarist și actor român

1946: Caterina Caselli, cântăreață italiană

1946: George Arion, poet, prozator, eseist, scenarist, ziarist român

1946: Ioan Sdrobiș, antrenor român de fotbal

1947: Florian Schneider, muzician german (d. 2020)

1947: Gloria Macapagal Arroyo, președintele republicii din Filipine

1948: Dave Holland, muzician britanic (Judas Priest)

1948: Ecaterina Andronescu, politician român

1948: Les Binks, muzician britanic, fost toboșar la Judas Priest

1949: Horst Störmer, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică

1949: Janet Agren, actriță suedeză

1950: Agnetha Fältskog, cântăreață suedeză (ABBA)

1950: Cassian Maria Spiridon, poet și eseist român

1950: Silviu Purcărete, regizor român de teatru și film

1952: Gabriel Andreescu, ziarist român

1952: Nichita Danilov, poet român

1952: Steven Seagal, actor american de acțiune, producător

1953: Daniel Corbu, poet și eseist român

1954: Dennis Quaid, actor american

1954: Jackie Chan, actor originar din Hong Kong

1957: Aki Kaurismäki, regizor finlandez

1957: Philippe Riboud, scrimer francez

1957: Valentin Popescu, actor român

1962: Mircea Rednic, fotbalist și antrenor român

1964: Marius Lăcătuș, fotbalist și antrenor român

1964: Russell Crowe, actor australian

1965: Robert Downey, Jr., actor american

1965: Robin Wright, actriță americană

1967: Kathleen Barr, actriță canadiană de voce

1968: Patricia Arquette, actriță americană

1968: Radu-Cătălin Drăguș, politician român

1969: Arabella Kiesbauer, moderatoare austriacă

1969: Dulce Pontes, cântăreață portugheză

1969: Giovanni Allevi, pianist și compozitor italian

1970: Leonard Doroftei, boxer profesionist român

1973: Dan Șova, om politic român

1973: Pharrell Williams, producător, interpret, rapper, cântăreț, compozitor din SUA

1973: Roberto Carlos, fotbalist brazilian

1974: Jenna Jameson, actriță porno și antreprenoare americană

1975: Alexandru Papadopol, actor român

1975: Anouk, cântăreață de origine neerlandeză

1975: Robbie Fowler, fotbalist englez

1975: Terasa Livingstone, actriță australiană de teatru, film și televiziune

1978: Cristina Stahl, scrimeră română

1979: Natasha Lyonne, actriță americană

1979: Ombladon, cântăreț român de hip-hop

1980: Katee Sackhoff, actor american

1980: Lee Yo Won, actriță din Coreea de Sud

1980: Romulus Miclea, fotbalist român

1981: Nebojša Pavlović, fotbalist sârb

1982: Thomas Hitzlsperger, fotbalist german

1983: Adrian Sălăgeanu, fotbalist român

1983: Edson Braafheid, fotbalist olandez

1984: Michaël Ciani, jucător francez de fotbal

1985: Antonio Nocerino, fotbalist italian

1986: Leighton Meester, actriță, manechin și cântăreață americană

1987: Blaise Matuidi, fotbalist francez

1987: Martín Cáceres, fotbalist uruguayan

1987: Sami Khedira, fotbalist german

1987: Sarah Gadon, actriță canadiană

1988: Cezar Lungu, fotbalist român

1988: Cristian Bățagă, gimnast român

1989: Lily James, actriță din Marea Britanie

1990: Kristen Stewart, actriță americană

1990: Sorana Cîrstea, jucătoare română de tenis

1991: Kim Naidzinavicius, handbalistă germană

1993: Sofia Carson, actriță și cântăreață americană

1996: Jovana Kovačević, handbalistă sârbă

1998: Elle Fanning, actriță americană

1998: Peyton List, actriță americană

2002: Laura Bretan, cântăreață româno-americană de opera

 

 

 

Rubrică realizată de Moisali