S-a nimerit ca ziua de inaugurare a lui Donald Trump să coincidă cu prima zi a infamei reuniuni de la Davos a Forumului Economic Mondial. Teoretic, noua ordine mondială se află în competiție cu cea veche, în scopul câștigării atenției publicului. Doar că nu este vorba despre o simplă competiție sportivă. Nici măcar pe departe.
Întâlnirea de anul acesta se desfășoară sub tema este ”Colaborare pentru era inteligentă”: O idee lipsită de aproape orice valoare dacă cea mai mare economie din lume – și lider în dezvoltarea IA – o consideră inutilă. Și ”colaborare” nu este tocmai un cuvânt potrivit înaintea zilei inaugurării, câtă vreme cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite se pregătește pentru revenirea la o politică ”America first”, care va include stabilirea mai multor bariere comerciale încă din prima sa zi petrecută la Biroul Oval. De asemenea, se preconizează o abordare mult mai relaxată a politicilor privitoare la inteligența artificială – o rupere totală de acelea promovate nu doar de Joe Biden, ci și de Forumul Economic Mondial.
Dar, întoarcerea lui Trump la Casa Albă zguduie din temelii tot ceea ce au însemnat până acum Conferințele de la Davos: vechiul establishment pretinde că are soluția la numeroasele probleme ale lumii, soluții care au implicat aproape întotdeauna un stat și o supraveghere mai puternice. Un consens care de la pandemie încoace a fost spulberat în mai multe rânduri, pe măsură ce alegătorii au început să mizeze pe altceva.
O distincție care a devenit foarte clară în după amiaza în care birocrații și celebritățile s-au îmbulzit la Concertul de deschidere de la Davos (descris ca fiind cel mai bun concert de muzică clasică, compoziții electronice și experiențe vizuale generate de inteligența artificială… pe tematica conservării ghețarilor), iar oamenii de rând au mers la inaugurarea de la Whashington DC. Printre aceștia, premierul italian Giorgia Meloni, precursoarea înclinării spre dreapta a Europei, și președintele Javier Milei, ale cărui politici au devenit o sursă de inspirație pentru noul Departament pentru Eficiența Guvernului al lui Trump, după ce a transformat deficitul fiscal de 123 de ani al Argentinei în excedent (și asta în mai puțin de un an).
Milei este programat să apară și la Davos – și dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat data trecută ne putem aștepta la o critică spectaculoasă a partipris-urilor stângiste și a spiritului de turmă davosian. Trump se va adresa, de asemenea, Forumului Economic Mondial, cu un mesaj preînregistrat. Din nou, diferențele dintre ideologia sa și așa zisul ”consens global” sunt bine cunoscute de toată lumea.
Dar unde sunt cei mai buni inovatori și antreprenori din lume, pe care și-ar dori să-i influențeze davosienii? Ei se află, de asemenea, în DC, participând și dansând la petrecerea lui Trump, așa cum a făcut Elon Musk (Freddy Gray are detalii despre evenimentele de seară, aici). Această victorie este ”doar începutul” a spus fondatorul X la mitingul de pre-inaugurare. ”Scopul este de a pune bazele unei Americi care va rămâne puternică timp de un secol”. Discuțiile purtate într-o stațiune apatică de schi par departe de mintea lor.
Davos se confruntă de ceva vreme cu o problemă de imagine. Reuniunea anuală a oficialilor aleși și a directorilor executivi ai lumii într-una dintre cele mai luxoase stațiuni de schi din Eleveția creează ocazia rară a întîlniri stângii socialiste cu dreapta libertariană, în scopul de a cuvânta tot soiul de bazaconii. Întâlnirea de la Davos a devenit o odă închinată capitalismului de cumetrie, un loc în care sunt fluturate cele mai protecționiste și anticoncurențiale idei, în singurul scop de a face lumea un loc mai supravegheat și mai controlat.
S-ar putea ca Trump să aibă uneori de luptat cu propriile-i probleme de imagine, dar victoria sa istorică a fost o sfidare directă a belferilor davosieni. Această schimbare de atitudine se va observa bine în săptămânile care urmează – câtă vreme cele două viziuni concurente sunt difuzate în lume. Și va deveni cât se poate de evident că viziunea predominantă este ce a lui Donald Trump.
Kate Andrews este editorul economic a revistei The Spectator.
Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă
Păi, vor începe negocierile : Canalul Panama contra Taiwan ; Pace în Ucraina contra cedări teritoriale; Groenlanda contra majorări de taxe, etc.. În ceea ce privește embargoul economic contra Rusiei, îl vor lăsa mai pe la toamnă, poate se mai coace !