Copiii noștri s-au dezvățat să spună ”Crăciun fericit!”. Școala și mijloacele media au înlocuit urarea cu ”Sarbători fericite!”, învățându-i să se bucure doar de cadouri și nicidecum de nașterea Pruncului Iisus.

Tot după model occidental, magazinele fac publicitate și vând articole specifice încă de pe la mijlocul lunii noiembrie, când, prin parcurile și prin piețele publice, încep să apară deja decorațiile de iarnă.

După 26 decembrie, începem să oftăm din cauza cardurilor și a portofelelor goale, apoi, după ce trece cumva și Anul Nou, punem globurile și beteala la loc în cutii, încercând să scăpăm de brazii păliți care au început deja să se scuture.

Comercializarea excesivă a ultimelor două luni ale anului izbutește să distrugă și Postul Crăciunului, acea minunată perioadă de pregătire mentală și spirituală pentru nașterea Pruncului Sfânt, dar și Crăciunul propriu zis care, dintr-o sărbătoare a bucuriei pure, devine doar un interludiu posomorât și sumbru al Anului Nou.

Astfel încât, pentru tot mai mulți oameni, Crăciunul este doar o tradiție oarecare, desprinsă de sensul ei originar. Mulți dintre noi i-am uitat semnificația profundă, chiar dacă, în principiu, ne place să ne declarăm creștini.

Da, bineînțeles, putem recunoaște această zi ca fiind ziua nașterii lui Hristos și suntem gata să deschidem Biblia și să citim relatările Evangheliei despre Eveniment. Le putem chiar promite celor dragi, și nouă înșine, că ”vom fi mai buni”. Și, ne putem împărtăși din ”spiritul Crăciunului” – colindele, Moș Crăciun și praznicul cel îmbelșugat – fară să fi înțeles, totuși, însemnătatea momentului în care un copil adormit într-o iesle a despicat în două Timpul și istoria lumii.

Purtați de șuvoaiele perfide ale capitalismului de consum, am uitat că lumea pământească este un teritoriu aflat sub ocupația celui viclean și că pruncul Iisus este Regele cel adevărat care ne cheamă să luptăm pentru libertate.

Mulți români cred astăzi că trăiesc într-o țară care nu le mai aparține, jefuită din interior și din exterior, o țară în declin economic și moral, învăluită de înșelăciune și corupție.

Un creștin adevărat este dator să înfrunte toate aceste forțe potrivnice, atât pe cele văzute, cât și pe cele nevăzute. Un creștin adevărat este dator să poarte, cu seninătate și fără niciun strop de crispare, un război permanent împotriva celor care încearcă să ne îngenuncheze. Un război de gherilă ale cărui arme sunt iubirea, speranța, mila și credința în puterea Regelui cel adevărat, apărătorul sărmanilor față de nedrepții si nepăsătorii lumii.

Regele cel adevărat a venit pe lume în iarna sumbră pentru a ne mântui și a ne elibera din robie.

Crăciun fericit tuturor!

Nedeea Burcă