Kurt Mahlburg

cu un desen animat de Brian Doyle

 

Convoiul libertății” (”Freedom Convoy”) a pornit acum mai bine de două săptămâni. După nenumărate peripeții, sute de camioane și mii de protestatari continuă să blocheze străzile din Ottawa. Două dintre cele mai importante puncte de trecere a frontierei din America de Nord rămân, de asemenea, blocate. Demonstrația pare să funcționeze. Patru provincii canadiene (Quebec, Alberta, Saskatchewan și Insula Prințului Eduard) si-au anunțat deja intenția de a elimina ”măsurile” și ”interdicțiile” anticovid.

În timp ce guvernanții încearcă să sugereze că noile decizii nu au nicio legătură cu protestul camionagiilor, starea generală de spirit a canadienilor se schimbă cu repeziciune.

Prim ministrul Justin Trudeau a fost nevoit să facă față zile de-a rândul unui adevărat torent de interpelări ale parlamentarilor – atât de dreapta cât și de stânga – cu privire la felul în care a gestionat situația, primind totodată solicitări din ce în ce mai imperative de a redeschide țara și de a accepta să stea de vorbă cu protestatarii.

Apoi s-a ascuns, dar a continuat să-și conducă oștile de pe Twiter, unde i-a făcut cu ou și cu oțet pe camionagii, numindu-i antisemiți, islamofobi, rasiști, homofobi, transfobi, hoți, vandali etc. etc. Asta în baza unui filmuleț apărut nu se știe de unde, ai cărui protagoniști erau doi indivizi singuratici, unul dintre ei fluturând un steag confederat, și celălalt, unul nazist. Primul a fost huiduit de mulțime și silit să părăsească protestul, iar cel de-al doilea a rămas neidentificat până în ziua de azi, în ciuda recompensei de 6.500 de dolari puse pe capul lui.

Șeful poliției și primarul din Ottawa au luat și ei parte la acest război virtual, cel dintâi făcând previziuni repetate de violență iminentă, care nu s-au materializat, iar cel de-al doilea instaurând starea de urgență și avertizând că protestatarii reprezintă un pericol grav, ”o adevărată amenințare la adresa siguranței și securității cetățenilor”.

Claxonatul a fost interzis în Ottawa pe o perioadă de zece zile, în urma unei hotărâri judecătorești, și au fost emise peste o mie de amenzi, pentru zgomot excesiv și infracțiuni de parcare. Orașul a înregistrat, de asemenea, aproximativ 23 de arestări, pentru ”comportament neadecvat”, ”rezistență la arestare” și alte infracțiuni de aceeași factură.

Presa de știri a făcut tot posibilul să demonizeze protestul. Pe Twitter continuă să circule un videoclip fulminant – o compilație de fragmente din presă care descriu demonstrația camionagiilor drept o ”răzvrătire”, o ”insurecție”, ”o amenințare la adresa democrației” și chiar mai rău decât atât dar, cu toate acestea, în ciuda emfazei oficialilor orașului care se declară la capătul puterilor, situația reală din Ottawa este departe de a fi chiar atât de teribilă.

Un jurnalist de la Daily Mail, care a petrecut o săptămână întreagă pe străzi a publicat recent un reportaj de la fața locului:

De săptămâna trecută, când am sosit în Ottawa, nu am văzut niciun act de violență sau vandalism și nu am luat cunoștință de existența vreunei agende politice extremiste. De fapt, lucrurile stau exact pe dos. Printre ofrandele aduse protestatarilor se găsesc și castele gonflabile pentru copii, deoarece protestele vor continua și în săptămâna care vine. Toți camionagiii cu care am vorbit au spus că au venit să protesteze nonviolent, pentru eliberarea Canadei. Ei au avut grijă să păstreze curățenia străzilor și au curățat zăpada de pe trotuare.”

Titlul reportajului rezumă cum nu se poate mai bine divorțul dintre lumea online și cea reală. Camionagiii Convoiului libertății spun că Trudeau și mass media liberală din America de Nord îi demonizează prezentându-i fals drept nebuni de extremă dreaptă. După ce a petrecut o săptămână în mijlocul lor, reporterul de la Daily Mail concluzionează că acești protestatari pașnici și binevoitori au dreptate 100%.

Sub pretextul că demonstrația a devenit violentă și ilegală, GoFoundMe a confiscat fonduri de 10 milioane de dolari, retunându-i donatorilor. Așa că organizatorii convoiului au înființat o nouă campanie de strângere a banilor prin GiveSendGo care a strâns rapid 8 milioane de dolari – dar guvernul de la Ontario a reușit să convingă o instanță să înghețe accesul la aceste fonduri.

Dacă șicanele vor continua, acest lucru nu va face decât să întărească hotărârea manifestanților. Când poliția a început să confiște combustibilul camionagiilor, atât aceștia cât și populația care îi sprijină au privit situația cu umor și s-au apucat să care cu toții canistre, pline sau goale, pentru a-i deruta pe polițiști, transformând astfel umilul obiect într-un simbol al disidenței canadiene.

Războiul de pe rețelele sociale va continua, fără îndoială, dar fără a putea influența întâmplările din lumea reală. Iar în lumea reală, camionagiii câștigă.

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

Sursa: aici

Accesul la ziarul nostru este liber, dar dacă ți-a plăcut articolul, poți să faci cinste cu o cafea aici!