Conform unui raport de informații al Forțelor Israeliene de Apărare  (pdf) (pregătit în ianuarie, pentru Coronavirus National Information and Knowledge Center), campania de vaccinare în masă, care are loc în paralel cu focarul activ din Israel ar putea suscita o ”presiune evolutivă” asupra virusului, facilitând astfel apariția unei mutații rezistente la vaccinurile anticovid.

În luna mai, Luc Montagnier, profesor emerit al Institutului Pasteur, laureat în 2008 al premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru descoperirea HIV, avertiza asupra faptului că vaccinurile anticovid stimulează apariția unor variante noi, cu o mortalitate mai ridicată. ”Fac experimente la Institut, cu pacienții care s-au îmbolnăvit de Corona după ce au fost vaccinați. ”Este clar că noile variante au apărut în urma vaccinării” – a declarat el la un interviu.

Chiar dacă mulți nu sunt de acord, faptul că vaccinările în masă, în mijlocul unei pandemii, pot crea variante noi ale virusului, este știință elementară”, a declarat virusologul belgian dr. Geert Vanden Bossche, ale cărui acreditări în industria vaccinurilor includ poziții la GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Global Alliance for Vaccines an Immunization (GAVI) și Fundația Bill&Melinda Gates.

Bossche a atenționat asupra pericolului atât la Summitul privind vaccinurile care a avut loc la Ohio, cât și într-o scrisoare către OMS (pdf).

Vaccinurile anticovid nu sunt capabile să ucidă rapid virusul și, pe cale de consecință, ele creează un teren de reproducere pentru variante, exact așa cum se întâmplă și în cazul bacteriilor atunci când pacienții nu duc la bun sfârșit tratamentul cu antibiotice. Virusul are timp să se adapteze și să muteze. Ceea ce nu-l ucide rapid îi face pe urmașii săi mai puternici – aceasta fiind explicația șirului aparent nesfârșit de variante din ultima perioadă.

În opinia lui Bossche, pericolul este accentuat enorm de carantine, care împiedică menținerea în formă a sistemului imunitar. Faptul că nu mai venim în contact cu diverși agenți patogeni aleatorii, precum și cu alți agenți de mediu, provoacă o decondiționare asemănătoare aceleia care ne vulnerabilizează inima, restul mușchilor, sau plămânii, în urma lipsei de mișcare și de efort fizic.

Combinația perfectă dintre un sistem imunitar inadecvat și vaccinurile anticovid, ineficiente împotriva virușilor mutanți din ce în ce mai virulenți, îi va afecta atât pe cei infectați anterior, cât și pe cei vaccinați, susține Bossche, care a adăugat că vaccinații se află într-o situație deosebit de riscantă, deoarce anticorpii specifici de lungă durată, produși în urma vaccinării au, de asemenea, abilitatea de a incapacita anticorpii generali ai organismului. pdf

Teoria conform căreia vaccinurile nu sunt la fel de eficiente împotriva variantelor a fost susținută, într-un studiu care nu a beneficiat de o evaluare inter pares, apărut în mai și semnat de către 14 cercetători de la cinci școli și universități medicale germane care au descoperit că varianta V.1.617 Delta (indiană), extrem de transmisibilă – una dintre cele patru clasificate de OMS dreptvariante îngrijorătoare la nivel global – este mai susceptibilă să-i infecteze pe cei care au avut boala și pe cei vaccinați.

Autorii au concluzionat că abilitatea variantei Delta de a se sustrage acțiunii anticorpilor specifici covid 19, poate contribui la răspândirea rapidă a acesteia. Astfel, ”la populațiile cu un procent ridicat de indivizi cu răspunsuri imune preexistente la SARS-CoV-2, variantele virale care se pot sustrage controlului imun au un avantaj selectiv”. Aceștia au observat că un fenomen similar s-ar fi putut produce cu variante sud-africană, B.1.351, și cu o mutație braziliană numită P.1, care de asemenea par să afecteze populațiile care au dobândit imunitate la virusul inițial.

Cu alte cuvinte, cei imunizați ar putea fi în continuare vulnerabili la variantele mai transmisibile și/sau cu un grad de mortalitate mai ridicat.

 Un alt studiu care nu a beneficiat de o evaluare inter pares  și care susține aceeași teorie vine de la Clalit Health Services din Israel și de la Universitatea din Tel Aviv, a analizat 800 de persoane care fuseseră infectate cu covid 19 – 400 dintre ele vaccinate anterior și 400 nevaccinate – și a descoperit că indivizii vaccinați cu ambele doze Pfizer au contractat varianta sud-africană la o rată de opt ori mai mare decât cei nevaccinați. Și asta în ciuda faptului că dimensiunea eșantionului a fost foarte mică. Studiul a constatat, de asemenea, că cei care au primit o singură doză de vaccin Pfizer au contactat varianta britanică mai des decât cei care nu au fost deloc vaccinați.

Și mai multe îngrijorări au fost exprimate într-un articol apărut în revista Science, la începutul acestui an și intitulat New mutations raise specter of ”immune escape” care descria felul în care mutațiile cu un grad de mortalitate mai ridicat ar învăța să se sustragă răspunsului imun atât la persoanele vindecate cât și la acelea vaccinate. Într-un exemplu, Jesse Bloom, biolog evoluționist la Fred Hutchinson Cancer Research Center a arătat că E484K, o mutație a unei variante periculoase din Africa de Sud, numită 501Y.V2, a redus potența anticorpilor specifici cu un factor de până la 10.

Pentru a combate valurile mutațiilor Covid 19, mulți experți insistă asupra necesității unor noi vaccinuri, însă acestea ar putea de fapt doar să perpetueze un ciclu vicios de noi și noi variante, care să genereze noi vaccinuri care, la rândul lor să dea naștere la mereu alte și alte variante.

Lawrence Solomon

Traducere și adaptare de Nedeea Burcă

Sursa: aici