Majoritatea specialiștilor în boli infecțioase spun că nu avem date suficiente pentru a susține o asemenea concluzie. 1

Astfel, în cazul celor câțiva pacienți care, după ce au suferit de coronaroviroză, au fost pentru a doua oară testați pozitiv, ar putea fi vorba despre o vindecare incompletă și de reactivarea vechiului virus.

Singura modalitate de a diferenția o recidivă de o reinfectare este identificarea unei secvențe virale complete. Iar testele disponibile în prezent pentru diagnosticarea Covid 19 indică doar câteva fragmente ale codului genetic al virusului.

Dacă medicii ar putea obține, în fiecare caz, o secvențiere completă a virusului, ei ar putea compara, prin intermediul unui software de citire a genomului, fiecare amprentă genetică, stabilind, în cele din urmă, dacă persoana respectivă are aceeași tulpină de coronavirus, sau una nouă. Fără aceste date, spune Donald Burke, un expert internațional pe probleme de sănătate al Universitășii din Pittsburgh, nu există nicio modalitate de a ști sigur.

Totuși, este mai degrabă probabil ca așa zisele cazuri de reîmbolnăvire să fie, în realitate, continuări ale infecției originare. Susan Kline, epiedemiolog al Universității din Minesotta crede că în toate cazurile de acest tip, reapariția simptomelor bolii s-a întâmplat prea repede pentru a putea vorbi despre o reinfectare.

În cazul tuturor celorlalte coronavirusuri cunoscute, chiar și acelea care provoacă răceala comună, oamenii devin imuni pentru o vreme, dar nu pentru totddeauna. Organismul produce de fiecare dată anticorpi protectori însă, după o perioadă mai lungă sau mai scurtă, răspunsul imun al organismului se pierde. Este, însă, prea devreme pentru a putea ști sigur cum stau lucrurile în cazul noului coronavirus.

Kline este de părere că testele actuale nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta urmele slabe ale virusului și, pe cale de consecință, testul poate da greș atunci când încărcătura virală este foarte scăzută, fie ca urmare răspunsului foarte puternic al sistemului imunitar al pacientului, fie atunci când testarea în sine este, dintr-un motiv sau altul, defectuoasă

Luna trecută, un medic chinez a avertizat că este posibil ca pacienții recuperați să contacteze din nou virusul. În cuvântul său la o informare a Comisiei Naționale de Sănătate din China, care a avut loc la 30 ianuarie, Zhan Quingyuan, director la un spital de prevenire și tratament al pneumoniei din Beijing a declarat că, în vreme ce pacienții cu Covid 19 generează anticorpi împotriva coronavirusului, la unii dintre aceștia nu durează prea mult și, în cazul lor, va exista întotdeauna o probabilitate de recidivă.

Burke spune că dacă ar exista un număr apreciabil de recidive autentice ar trebui readaptate și reconsiderate strategiile de monitorizare, după cum, dacă infecția naturală nu oferă o imunitate solidă, atunci ar trebuie să ne facem griji și cu privire la eficacitatea vaccinurilor.

LATER EDIT: Azi, Doctorul în științe medicale Dmitry Lioznov  a arătat că primul genom complet al virusului a fost deja descifrat dintr-un eșantion prelevat, de către specialiștii Institutului Rus de Cercetare a Gripei, de la un pacient infectat. Această reușită de ultimă oră va ajuta atât la dezvoltarea de vaccinuri și medicamente cât și la testarea precisă a bolnavilor vindecați de Covid 192.

2https://presacurată.ro/2020/03/19/iata-cum-arata-virusul-rusia-a-obtinut-primele-imagini-la-microscop-ale-covid-19-anunta-ca-a-secventiat-deja-si-primul-genom-complet/?fbclid=IwAR2hd2MMMX1ZxN-doBHBdzXEP_2ReCu9C75MHwt0oWtYGMuuiNiwvWlPWVc