Ieri am publicat un articol care, în sinteză, arăta valoarea eroilor anonimi care au făcut posibilă Marea Unire.

Și aici sunt de menționat eforturile extraordinare făcute de Banca Națională, Biserica Ortodoxă Română, serviciile secrete românești și conducătorul familiei liberale, Ion C Brătianu al cărui patriotism îl căutăm și azi în ceea ce se mai numește Partidul Național Liberal.

La toată acestea se adaugă sacrificiul a aproximativ 10% din populația României din acea vreme, sacrificiu făcut în cadrul armatei române.

În aceste condiții, ne uităm la alegerile ce vor avea loc pe 6 decembrie 2020 și ne vom permite niște comentarii cât putem de neutre, cu privire la oferta actuală a politicienilor noștri, fără patimă, doar constatativ.

Să vorbim pe scurt despre partidul aflat la guvernare, PNL, cel care ar trebui să aibă măcar niște mici urme de patriotism legate de neamul ăsta, dar ale cărui acțiuni din ultimul an ne fac să ridicăm multe semne de întrebare.

Ieri ne uitam pe un material primit la redacție care spunea că spionajul german desantat la București, în 1940, după plecarea regelui Carol al II lea, stabilea rolul României pentru următoarele decenii, respectiv sursă de materii prime și de forță de muncă ieftină pentru Germania. Rețineți, era 1940.  Și acum, sub conducerea unor filogermani, România a dus mii de români, unii zic că la ordin, pardon, telefon, la sparanghel,  rezultatul fiind, poate sute de infectați cu  SARS CoV- 2 în barăcile angajatorilor germani. Scandalul mediatic a condus la înființarea de comisii parlamentare de control, fără finalitate, evident, o vizită a ministrului muncii român în Germania al cărui rezultat a fost o pungă de promisiuni din partea decidenților germani în ceea ce privește schimbarea legislației privind muncitorii sezonieri.

Ministrul de Interne, atât de macho în alte cazuri, aici a zis că a fost cam chior când a trecut pe lângă el șirul de autobuze cu muncitori. Deh, defect de Pristanda….

De restul activității guvernului liberal, zis și ”guvernul future”, întrucât toate deciziile încep cu “o să facem, o să dregem, o să luăm etc” nu are rost să discutăm, măști neconforme importate pe bani mulți, supraevaluate, cu oameni trimiși în judecată pentru achiziții dubioase, în timp ce producătorii autohtoni nu primesc nicio comandă și sunt solicitați la export. Ce să mai zicem de ditamai compania de armament care face batistuțe, zise măști, achiziția supervizată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu o linie de fabricație cumpărată cu credit de la CEC, dar contragarantată de un IFN. Maximus, domnule ministru!!

Despre faptul că România a rămas fraiera din curtea școlii în ceea ce privește achiziția de armament pentru armata română, e evident! Suntem singura țară care achiziționăm armament fără strop de offset (adică recuperare de bani pentru economia României). Cum naiba or putea Polonia, Ungaria, chiar și Bulgaria să obțină offset, numai noi nu?!

Ministrul apărării, de altfel un foarte bun militar, a devenit om politic și, implicit, limba de lemn i-a intrat în dotare, justificând prin fraze găunoase lipsa banilor ce ar fi putut proveni din acest proces.

Deci pe scurt, sunt oameni pe care îi știm, i-am văzut, nu știu cu ce ne-ar mai putea surprinde. În mare, au aceleași metehne ca vechii guvernanți. Numiri pe bază de carnet de partid, facultatea de specialitate fiind opțională, folosirea autorității pentru ego-ul propriu, vezi cazul mincinosului ministru al transportului, care ne spunea că nu știa ce face șoferul lui, sirena SPP-ului neajungând la augustele sale urechi. Cât dispreț față de inteligența noastră…

Dar a primit sprijin total de peste tot, asemănarea cu cazul fostului ministru Oprea, fiind puternic contestată.

Economic, am văzut performanța, am rupt în două datoria publică dar, să recunoaștem, PNL a trecut și printr-o perioadă dificilă, respectiv, pandemia, și, în plus, cu atâția oameni care s-au calificat la locul de muncă, respectiv ministere…. Atât s-a putut.

În ceea ce privește principalul partid de opoziție, PSD – ul , da încearcă o rebrenduire, dar mesajele, vorba maestrului Canțăr sunt foarte, foarte moi!

Liderul, Marcel Ciolacu nu are o carismă extraordinară, oratoria dânsului lăsând de dorit. Mai mult, acțiunile de sprijinire a președintelui Iohannis în Parlamentul României i-au adus porecla de colaboraționist cu cei de la putere. Suficient pentru ca unii să îl pună și în legătură cu Gabriel Vlase, șeful SIE, fost coleg de partid!

Aducerea în fruntea partidului a lui Sorin Grindeanu, alt suspect de colaboraționism cu așa zisul stat paralel, plecat de la un salariu de 10.000 de euro din fruntea ANCOM, unde s-a remarcat prin deplasări făcute cu asistenta, fostă miss, prin țări asiatice, conform articolelor de presă din acea perioadă, nu face credibilă reformarea promovată în media.

Gabriela Firea, proaspătă pierzătoare, Vasile Dâncu, Paul Stănescu numai figuri noi nu mai sunt. Cu toate acestea partidul se laudă că va obține primul loc la alegerile de duminică. Și de-ar fi așa, greu de crezut că vor obține postul de prim ministru, având în vedere obsesia Președintelui cu “PeSeDee e de vină”… Așa că nu va fi nevoie să transpire prea mult în opoziție, va mai cârâi pe ici pe colo, astfel încât partidul să nu mai treacă de 20% la următoarele alegeri, și toată lumea va fi mulțumită. Vorba aia, e un deziderat impus de alții de atâția ani… Niciun partid de stânga din țările europene nu mai obține mai mult de 20%, noi eram defazați. Se rezolvă imediat…

De UDMR nu discutăm, ei au linia lor impusă de interese total diferite de ale românilor. Slăbiciunea autorităților autohtone le permite multe, dar politica pașilor mărunți poate genera la un moment dat crize greu de gestionat. Zilele trecute citeam un material conform căruia manifestul susținut de Kelemen Hunor, Minority SafePack Initiative a fost aprobat de Parlamentul german, care a decis să ceară Comisiei Europene adoptarea acestui act. Noi fiind conduși de filogermani, evident că nu am avut nicio reacție…

În ceea ce privește PMP, avem acolo un fost președinte, ca susținător al propriei fiice, boală a tuturor politicienilor de după 1990, ne-a arătat ce poate face în timpul mandatelor în cei 10 ani. Nu comentăm dacă a fost bine, rău, dar România nu a avut o evoluție spectaculoasă în dezvoltarea ei. Deci, dacă nu ai făcut ceva extraordinar în 10 ani, când ai avut toate posibilitățile să influențezi în bine dezvoltarea țării, de ce aș crede că partidul în care ți-ai împins fata, din nou, în mod nejustificat, de parcă ar fi propria firmă (ceea ce și pare), va aduce plus profit pentru țara mea?

Pro România, da, un premier care a scos țara din criză, dar nu a reușit să se impună în partid și a făcut multe compromisuri, care îl urmăresc și astăzi. Achiziționarea unui consilier de talia generalului Silviu Predoiu dă un sentiment de siguranță în ceea ce privește promovarea interesului național, dar defilarea alături de persoane ca Bănicioiu nu îl ajută. Mai mult, plecarea Ioanei Petrescu din partid, persoană care beneficia de o imagine de profesionistă nemaculată de aranjamente politice sulfuroase, nu a condus la o creștere a încrederii în acest partid.

Surpriza se pare că va veni din partea partidului domnului George Simion, care e cotat de unele case de sondaj la 5%, cu o creștere de până la 8%. As vrea să citiți programul partidului, e corect, acum nu știu cum și dacă îl va putea pune vreodată în practică. La aceste alegeri, sigur nu, dar ce mă bucură e că apar oameni noi, nu aceleași figuri pe care le știu de 30 de ani, cu performanțele lor minuscule dovedite de-a lungul timpului.

Despre USR-Plus, nu are rost să discutăm prea mult. Nu sunt un credincios ortodox practicant, habotnic, dar în România să nu votezi cu mâna pe Biblie, deși e permis, înseamnă că trimiți un semnal că nu esti creștin… Or, poporul ăsta are doi piloni care i-au mai rămas, limba română și religia ortodoxă.

Când tu, Dacian Cioloș, nu ne lămurești dacă ai și cetățenie franceză, votând în Parlamentul European împotriva intereselor nucleare ale României, îmi e greu să îți acord vreun credit. În plus, oamenii promovați, da, nu au fost semnalați ca fiind implicați în acțiuni de corupție, dar nici mari perfomeri profesionali nu s-au dovedit, din contră, au părut că se califică și ei la locul de muncă pe spatele nostru….

DECI, vreau oameni noi, nemânjiți de metehnele politicii practicate în ultimii 30 de ani în România! O fi mai bine, o fi mai rău, nu știu, dar nu mai vreau aceleași două mari partide pline de cumetrii, pile, relații.

Dacă ne uităm la ”marile realizări” ale acestei clase politice, destul de slăbuțe din toate punctele de vedere, nu putem nominaliza ceva care ar fi rămas în urma ei. Lăsând  la o parte intrarea în UE și NATO, acolo noi doar am fost de acord…

Singurul proiect, palpabil în acești 30 de ani aparține tot Bisericii Ortodoxe Române. Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei idee datează încă de la sfârșitul  Războiului pentru Independență,  e acolo, cu toate contestările din toate părțile, și a fost singura împlinire majoră pe care am putut-o prezenta în 2018, la o sută de ani de la Marea Unire. Câteodată încerc să imi dau seama cum ar fi arătat România condusă de un manager ca Patriarhul Daniel. Sunt convins că mult mai bine față de situația actuală…

Vrem să schimbăm sângele acestei clase politice, orice vot dat către unii mai mici (în sondaje) slăbește grupările astea, ai căror membri, dacă te uiți la condamnările din ultimii ani,  s-au dovedit de prea multe ori hoți cu acte în regulă. Hai să le dăm șanse și altora, cu voi am văzut ce rezultate putem obține, vrem să schimbăm echipa!!