Ignacio Arechaga

Ignacio Arechaga este un jurnalist și blogger spaniol

 

Variola maimuței este o boală urâtă, deși rareori fatală. Printre simptome putem enumera febra, durerile de cap, durerile musculare, umflarea ganglionilor limfatici și o erupție respingătoare cu vezicule. Până în luna mai a acestui an era rareori întâlnită în afara Africii sub-sahariene.

Anul acesta au fost însă raportate la OMS peste 1600 de cazuri confirmate și aproape 1500 de cazuri suspecte, apărute în 39 de țări (șapte țări în care boala era prezentă de ani de zile, și 32 de țări nou afectate).

OMS vrea să îi schimbe denumirea, din ”variola maimuței”, considerată de către unii oameni de știință discriminatorie și stigmatizantă, în ceva mai agreabil, cum ar fi, de pildă, hMPXV. Răspândirea sa rapidă arată că nu mai vorbim despre o boală africană, majoritatea cazurilor fiind găsite, de fapt, în Europa. Iar Spania, de unde scriu, găzduiește unul dintre cele mai mari focare.

Experiența spaniolă demonstrează că variola maimuței sau hMPXV este mai puțin o problemă a științei medicale, cât mai degrabă una de etică a mijloacelor media, care s-au străduit din răsputeri să nu vorbească despre protagoniștii principali ai acestei drame.

Din cazurile detectate în Spania a reieșit limpede că aproape toate infecțiile au fost depistate la bărbați care fac sex cu alți bărbați, adică la homsexuali. Chiar și OMS recunoaște acest lucru în declarațiile sale oficiale:

Cele mai multe cazuri raportate până acum au fost identificate prin intermediul serviciilor de sănătate din instituțiile de îngrijire medicală primară sau secundară și au implicat, în principal, dar nu exclusiv, bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați.

Un raport al Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a constatat că, la 8 iunie, au existat 336 de cazuri confirmate – 99% dintre acestea erau bărbați. Autoritățile au intervievat 152 dintre aceste cazuri și 151 erau bărbați care întrețin sex cu alți bărbați. Singura excepție a refuzat să ofere informații.

Spre deosebire de covid, variola maimuței nu se răspândește prin contact obișnuit.

În Spania, lanțul de contagiune a inclus petreceri gay chemsex, cu droguri, practici riscante și sex neprotejat. Lucru teribil de greu de aflat din informările mass-media. Juranaliștii s-au fofilat, eludând chestiunea, pentru a evita asocierea celei mai recente epidemii cu nechibzuința anumitor homosexuali.

De exemplu, un titlu recent anunța: ”Autoritățile de la Madrid au închis o saună în care aveau loc relații sexuale”. S-a dovedit că aceasta era principala saună gay din Madrid și principalul loc de contact pentru cazurile de variola maimuței din Madrid.

De asemenea, principalul cotidian din Spania, El País, a scris despre o petrecere uriașă în Gran Canaria, legată de un al doilea focar major din țară, la care au participat aproape 80 000 de persoane, pomenind doar în al șaselea paragraf că, de fapt, era vorba despre parada gay din Maspalomas, la care s-au strâns mii de oameni din întreaga Europă.

Conform unei comunicări inițiale, variola maimuței ”poate afecta copiii, adulții, bărbații și femeile, indiferent de preferințele lor sexuale”. Ceea ce dădea de înțeles că pericolul de infectare în timpul unui chemsex rave este similar cu acela din timpul unei slujbe a Sfintei Împărtășanii. Dar focarul care a izbucnit în Madrid a afectat în principal comunitatea gay, astfel încât a devenit limpede că focarul se limita la homosexuali și că riscul pentru populația generală era scăzut.

Un alt ziar de top, La Vanguardia, afirma că ”răspândirea globală a virusului în ultimele săptămâni poate fi explicată în primul rând prin episoade de infecții multiple într-un grup cu mobilitate geografică ridicată […] Faptul că majoritatea infecțiilor sunt concentrate într-un anumit grup sugerează că posibilitatea de transmitere a bolii către alte grupuri este limitată”.

Dar care era, de fapt, ”grupul specific”?

Timiditatea” presei se manifestă și în cazul altor boli.

Astfel, la sfârșitul lunii martie, Centrul European pentru Controlul Bolilor a publicat un raport în care avertizează cu privire la o creștere a cazurilor de shigeloză, în special ”în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați”. A avertizat asupra răspândirii bolii în nouă țări, inclusiv Spania. Știrea principală din El País spunea: ”Shigeloza, o infecție în creștere în anumite medii sexuale, care îngrijorează Europa”. Medii sexuale?

În cazul transmiterii HIV, în Spania, 66% din noile diagnostice sunt în rîndurile homosexualilor și doar 23% în rândurile heterosexualilor. Se spune uneori că acest lucru se datorează sexului neprotejat. Dar, de ce atât de mulți membri ai comunității gay își asumă asemenea riscuri?

Mass media, din Spania sau de aiurea, ar trebui să comunice adevărul fără a încerca eludarea crudei realități. Dacă variola maimuței a devenit cu adevărat o urgență de sănătate publică, acest lucru s-a întâmplat din cauza comportamentului homosexual, nesăbuit și nesănătos.

Președintele american Joe Biden a declarat luna trecută că noua infecție ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Foarte adevărat doar că, totuși, unii oameni ar trebui să fie mai îngrijorați decât alții.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

sursa: aici