Ne-am uitat zilele trecute peste licitațiile organizate de ministerele Guvernului Orban, pentru a certifica faptul că nu ne interesează CINE guvernează, ci mai ales CUM guvernează.

Și în acest context, am remarcat o licitație organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru achiziția de bombe de iluminare, în valoare de 69,360,000 lei, aproximativ 14,5 milioane euro, acțiune pe care o considerăm o bătaie de joc la adresa românilor, efectuată tocmai de cel care a fost ridicat în slăvi ca fiind un adevărat apărător al intereselor naționale de apărare, respectiv, ministrul Ciucă Ionel Nicolae.

De ce spunem asta, pentru că ne e greu să credem că ministrul apărării nu știe că există Legea nr. 355/2009, zisă și legea mobilizării, care obligă agenții economici să mențină în funcțiune capacități de producție necesare în caz de mobilizare, conform art.23 din respectivul act normativ, în România Romarm deținând capacități de fabricare a bombelor de iluminare.

Sigur că în conformitate cu aceeași lege ar fi trebuit asigurate și stocuri corespunzătoare, dar de unde atâtea rezerve, când noi am văzut militarii noștrii ieșiți cu autoblindate pe străzile Bucureștiului cu eșarfe de mătase (purtate la defilarea de 1 Decembrie) la gură în plină epidemie de covid 19, fără măcar o mască de protecție, ceea ce spune mult despre rezervele strategice, dar vom reveni mai jos la acest subiect.

De asemenea, în cadrul legii 232/2016, la art. 37, litera e, legiuitorul prevede ca anumite contracte care se pot realiza în țară se pot atribui direct și noi, surpriză, producem bombe de iluminare la Brașov, dar nu sunt suficient de interesante pentru patriotul din fruntea Ministerului Apărării.

Și acum, într-un plan paralel, să menționăm banii alocați de statul român pentru menținerea în funcțiune a acestei capacități de producție specială aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Astfel, în fiecare an, prin  OUG 95/2002, conform  art. 10, ministerul economiei plătește o importantă sumă de bani pentru a menține oamenii specializați în cadrul societăților specializate, chiar dacă aceștia nu au de muncă, nu au comenzi interne (Ministerul Apărării) sau externe.

În acest an bugetul de stat alocă 54 milioane lei pentru plata acestor specialiști.

Deci, în concluzie plătim de la bugetul de stat bani pentru menținerea capacităților în funcțiune, plătim specialiști care au sau nu au comenzi pentru produsele speciale (și în general ministerul apărării uită să le dea comenzi), chiar dacă stau acasă, și mai mult, genul acesta de contracte se pot atribui direct. Dar pentru asta, șefii de la Romarm puteau să meargă la ministrul economiei, să bată cu pumnul în masă cerându-i să solicite în cadrul guvernului, atribuirea directă a comenzii MapN.  Numai că pentru asta ar fi trebuit  ca acești conducători să AIBĂ VÂNĂ.

Trebuie să mai implicăm încă un ministru în această ecuație, respectiv ministrul finanțelor, care ar trebui să fie direct interesat de aportul financiar la bugetul de stat, întrucât în cazul executării acestei comenzi în țară, minimum jumătate din sumă s-ar fi întors la trezorerie, prin impozitul pe salariu, impozitul pe profit și angrenarea industriei orizontale, cam 7 milioane de euro… Nu era rău. Așa, printr-o licitație, există riscul ca acești bani să plece toți afară.

Dar analiza economică nu e de competența ministrului apărării,  care ar trebui să înțeleagă că alimentarea bugetului de stat îi va permite să facă noi achiziții, precum și faptul că lucrătorii din industria specială vor contribui și ei la pensia domniei sale, care va veni și ea la un moment dat… Sau, cine știe, poate că actualul demnitar o consideră derizorie….

Apropo de achiziții, corvetele sunt încă în litigiu, transportoarele, nu am mai auzit nimic despre fabricarea lor la UMB, armă de asalt nu avem (Beretta sau Cugir sau orice altceva), avioane achiziționăm tot la mâna a doua din Portugalia,  spre deosebire de polonezi și bulgari, care iau avioane noi, elicoptere am uitat să mai achiziționăm din 1989. Ne rezumăm la modernizarea unor aparate mai vechi, camioane am luat, dar nu știm unde facem offset-ul, (unii zic că nu se mai face)… Mandatul actualului ministru aproape că începe să  semene cu acela al fostului șef de stat major care, timp de patru ani, nu a derulat niciun program de înzestrare.

Marele nostru noroc sunt oamenii foarte bine pregatiți din armata română, căliți în teatre de război, dar care merită o dotare pe măsură, nu doar la mila aliaților!

Așa că Romarm, ca urmare a lipsei de vână a conducătorilor, sperăm să nu rămână, doar cu linia de fabricare măști de protecție, utilă de asemenea, pentru armata română, dar parcă ar trebui să mai fabrice și niște armament…

Și ca să facem legătura cu titlul articolului, trebuie să spunem că în urma studiilor s-a constatat că în perioada pandemiei au fost consumate stocurile de prezervative, astfel încât în următoarele 2-3 luni de zile o să apară o criză de aprovizionare, deci Romarm poate importa de urgență o linie de fabricație nouă… Am auzit că se foloseau la disruptoarele de la Brigade Antitero, pe vremuri… și cu ocazia asta își mai verifică și unii vâna…că armament oricum nu prea mai produc…

Succes Romarm la licitație, sper să câștigați pentru România!!