Arhitect și designer, Antoni Gaudí  a fost în fruntea mișcării Art Nouveau din Spania. Munca sa din Barcelona a dus la crearea unora dintre cele mai notabile repere ale orașului. Gaudí a fost un pionier în domeniul său folosind culoarea, textura și mișcarea în moduri neimaginate până acum. Lucrările sale, atât terminate, cât și neterminate, stau ca mărturie a geniului său.

 

Sa intrăm în atelierul lui Gaudi…

 

Sagrada Familia

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o biserică din capitala CatalonieiBarcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasările din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia.

Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu acest termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol

La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor.

Din anul 1915, Gaudi s-a dedicat în întregime operei vieții sale, Sagrada Familia sau „Catedrala Săracilor” (denumirea sa populară), pentru care a ajuns chiar până la a cere pomană pentru a putea continua lucrarea. Lucrările urmează să se încheie în 2026, din nou datorită donațiilor de la vizitatori. Iata cateva schite…

 

Conceptul Gaudi. Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliștiSfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Fațada Nașterii – acestea celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscută și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus. Fațada Patimii este denumită așa după Patimile lui Iisus, respectiv, durerea, sacrificiul și moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe această fațadă. Ca și celelalte fațade, are trei intrări, ce reprezintă mila, speranța și credința, și 4 turnuri.

Iata cateva imagini…

 

 

 

Fațada Gloriei – este principala fațadă a Sagrada Familia și aici va fi intrarea principală în celebra biserică, atunci când ea va fi complet terminată. Se numește așa pentru că sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma și scopul acestuia. Ca și celelalte fațade are trei intrări, una principală și doua laterale, dar și o galerie exterioară cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.

 

Numai in anul 2004 a fost vizitată de 2,26 milioane de turiști . Cupola naosului a fost terminată în 2000 iar în prezent se lucrează la turnul lui Isus. Finisarea sa este preconizată pentru anul 2026.

Destin postum

Pe 7 iunie 1926, mergând la biserica Saint-Philippe Néri, Gaudi a fost răsturnat de un tramvai, care l-a lăsat inconștient. Luat drept un cerșetor, fără hârtii și de aspect neglijat cu hainele sale vechi și uzate, nu a fost salvat imediat. Când a fost recunoscut, era deja prea târziu pentru a-l salva. A murit la 10 iunie 1926, la vârsta de șaptezeci și trei de ani. A fost înmormântat pe 12 iunie, în capela Maicii Domnului din Carmelul din cripta Sagrada Família, în prezența unei mulțimi imense.

Pe piatra funerară se află următoarea inscripție: „Antoni Gaudí Cornet. Originar din Reus. Născut în urmă cu 74 de ani, un om exemplar, un meșter înalt, autor al lucrării admirabile a acestui templu, a murit la Barcelona la 10 iunie 1926, aici cenușa unui om atât de mare așteaptă învierea morților. RIP „

 

Multumim Prof. Univ. Dumitru Sorica si Prof. Univ. Dumitru Radu care ne-au furnizat imagini si idei care sunt cuprinse in aceste articole dedicate lui Antoni Gaudi.

 

 

Rubrica realizată de Cezar Coraci