„Puneți, Impresie: Răsărit de soare”

Impresie: Răsărit de soare- Claude Monet (1872) – Musée Marmottan, Paris

Vă reamintiți ? Cuvintele îi aparțin lui Claude Monet… Istoria nu este întotdeauna dreaptă…Într-o pleiadă de artiști : Gustave Caillebotte , Mary Cassatt , Pierre-Auguste Renoir , Édouard Manet, Paul Cézanne, Edgar Degas, Berthe Morisot , Alfred Sisley , Camille Pissarro ,Armand Guillaumin  poate că lui Claude Monet nu i s-a recunoscut locul pe care îl merita . Cu toate acestea putem afirma ca a fost cel mai prolific dintre impresioniști și cel care întruchipează cel mai evident estetica curentului impresionist.

Numele ,datorat lui Monet, spune tot ! Sa ne reamintim ca Wikipedia caracterizează Impresionismul prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor, folosind o cromatică pură și tușeuri fine de penel pentru a simula lumina reală. Impresionistii prefera pictura în aer liber.

Va reamintesc deasemenea ca inceputurile au fost dificile…Acceptarea de catre criticii vremii a venit tarziu. De abia în 1903, când Camille Pissarro încetează din viață, toată lumea era conștientă că această mișcare a reprezentat revoluția artistică cea mai importantă a secolului al XIX-lea și că pictorii ce i-au aparținut se numără printre cei mai mari creatori din istoria artelor plastice.

Ce revoluție în pictură! În Culoare, în compoziție, în tematică, totul este altfel !

Claude Monet, Cliff la Étretat după furtună, 1885, Institutul de Artă Clark, Williamstown, Massachusetts

 Cine ar fi realizat o asemenea capodoperă pictând…două stânci! În pictura Renașterii nici măcar ca fundal așa ceva nu ar fi fost acceptat…

Dar să revenim la Monet

 Claude Monet

Oscar-Claude Monet ( 1840 – 1926) pictor impresionist , s-a născut la Paris. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air – schițe rapide făcute în aer liber – pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările făcute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : „… în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc .”

Monet a trebuit să meargă în armată în Algeria. Mătușa sa, Lecadre, a fost de acord să-l scape de armată, dacă va fi urmat un curs de artă la universitate. El a părăsit armata, dar stilurile de pictură tradițională predate la universitate nu i-au fost pe plac.

În 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir împreună cu care a fondat mișcarea impresionistă. Ei au pictat împreună și au rămas prieteni toată viața.

Monet putea să folosească și studioul pentru a-și picta modelele la un preț redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux cu care, mai târziu, s-a căsătorit.

Monet a pictat Femei în Grădină la sfârșitul anilor 1860. După nașterea primului lor copil, Jean, s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Râului Sena. Au locuit acolo timp de șase ani, până când Camille a murit; el a pictat-o moartă pe pat. Monet s-a mutat apoi la o casă din GivernyEure, în regiunea Haute-Normandie .

În 1872 (sau 1873) Monet a pictat Impression, soleil levant (francezăImpresie, răsărit de soare – acum în Musée Marmottan, Paris), un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expoziție impresionistă din 1874.

Se spune că Louis Leroy, un critic ostil, a folosit numele de „Impresioniste” din titlul acestei picturi, comentând că picturile lui Monet erau mai degrabă „impresii” decât lucrări de artă terminate.

La a treia expoziție, din 1876, pictorii pe care noi îi grupăm cu termenul de impresioniști, foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie.

S-a căsătorit cu Alice Hoschede pe data de 16 iulie 1892, cu care avea o aventură în timpul căsătoriei cu Camille.

În anul 1892 Monet a pictat o serie de lucrări reprezentând Catedrala Rouen, din diverse unghiuri și la perioade diferite ale zilei. Douăzeci de vederi ale catedralei au fost expuse la galeria Durand-Ruel în 1895. El a pictat de asemenea și câteva mori de făină.

Catedrala din Rouen in plin soare – Muzeul Orsay, Paris

Lui Monet îi plăcea foarte mult să picteze : grădina sa, eleșteul, nuferii săi sau podul său. În grădină avea o livadă cu sălcii și o mlaștină.

Nuferi, armonie verde – 1899

Monet a pictat între altele și malurile Senei.

În 1914, Monet a început o nouă serie de picturi ale nuferilor săi la sugestia prietenului său, politicianul Georges Clemenceau.

În anul 1911 artistul își pierde soția, Alice, urmând ca peste doar trei ani să-și piardă și primul său fiu, Jean. În 1923 suferă o intervenție chirurgicală la unul din ochi deoarece artistul suferea tot mai mult de pierderi de vedere.

Să mai privim câteva picturi…

Monet spunea : “ Nu am decât meritul de a fi pictat întocmai după natură străduindu-mă să reproduc propriile impresii față de fenomene trecătoare și schimbătoare.”

Cu aceste cuvinte Claude Monet își definea în 1926 propria activitate la sfârșitul unei lungi existențe dedicate cu pasiune, în totalitate, picturii.

 

Monet se stinge din viață pe data de 5 decembrie 1926, fiind înconjurat de prieteni. Este înmormântat la Cimitirul Bisericii Giverny, GivernyEure, în regiunea Haute-NormandieFranța.

Monet a rămas în istorie drept părintele fondator al mișcării impresioniste și cel care a inspirat o nouă poetică a momentului și a unei sensibilități formale și lirice a materiei.

Vânzarea recentă a unei picturi a lui Monet a depășit 18 milioane de euro.

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci