Renașterea venețiană – Școala venețiană de pictura

Veneția este în secolele al XV-lea și al XVI-lea un oraș bogat și puternic, capitală a teritoriilor și insulelor subordonate ei, ajunsă în timpul a 34 de ani de conducere a dogelui Francesco Foscari (14231457) la culmea puterii ei. Pe lângă vasele comerciale, care – la nevoie – puteau fi adaptate scopurilor militare, Veneția poseda în anul 1423 (conform unui document al epocii) o flotă de război alcătuită din 43 galere și 300 ambarcații mai mici.

Dar nu numai comerțul maritim asigură veniturile celor 150 de mii de locuitori. În manufacturile din oraș se produc articole textile de lux, dantelării, săpunuri parfumate, sticlărie, bronz și arme pentru întreaga Europă. În Republica Venețiană se apreciază cultura rafinată, se adoră teatrul și muzica, se promovează arhitectura, venețienii sunt mândri de pictorii și sculptorii ei.

Autoritățile construiesc edificii cât mai frumoase și angajează artiști remarcabili. Patriciatul numără aproape 2.500 de venețieni și aceștia reprezintă cam tot atâția potențiali clienți pentru artiștii epocii. Bisericile și instituțiile laice de binefacere, cunoscute sub numele de „scuole”, sunt alte surse importante de comenzi pentru artiști.

Renașterea venețiană sau Renascentismul venețian se referă la perioada care a început în pictură cu Giovanni Bellini la mijlocul secolului al XV-lea. După el, arta Veneției este revoluționată de către Giorgione, iar la începutul secolului al XVI-lea de către Tițian. Această eră este încheiată de Veronese și de Tintoretto, ultimul încetând din viață în anul 1594. Ei marchează trecerea spre manierism.

„Nașterea” picturii venețiene este în secolul al xiv- lea, când pictura se rupe de legătura cu arta bizantină prin integrarea unor teme gotice precum încoronarea Fecioarei .

În secolul  al xv- lea mari ateliere de pictori venețieni vor face tranziția de la stilul gotic, la stilul Renașterii timpurii . Goticul a fost  decorat cu mult aur și culori, bogate în semnificație simbolică. Noile forme ale Renașterii nu mai afișează mari întinderi de aur . Spre sfârșitul secolului, pictorii au abandonat treptat pictura în apă ( tempera ) pentru pictura în ulei.

Giovanni Bellini  – Fecioara și Pruncul cu patru sfinți. 

Această perioadă a culminat cu  pictorii din secolul al xvi- lea care continuă dezvoltarea picturii și a tehnicii: desenul pregătitor pe hârtie este secundar și uneori dispare. Jocurile de culoare se suprapun asupra picturii în sine și o compun treptat: Giorgione cu o vopsea topită, Titian Tintoretto și Véronèse cu mult mai marcat efecte perie. Toți pictorii sărbătoresc corpul uman în toate formele sale, în special in nenumărate portrete . Fiecare dintre acești pictori dorește să concureze cu contemporanii săi. Multitudinea de efecte oferite de pictura în ulei pe care o desfășoară întărește prestigiul artistului în societatea venețiană și europeană a vremii.

În 1797 Republica Veneția a intrat sub suveranitatea austriacă. Școala venețiană de pictură a încetat să mai existe.

În jurul anului 1508 stilul lui Giorgione se află într-un moment de cotitură în care clarobscurul  nu mai recunoaște sfumatul lui Leonardo , care era folosit în Veneția în jurul anului 1500.

Giorgione – Portretul unui bărbat 

Noul stil al lui Giorgione este, de asemenea, afectat de un naturalism mai marcat în raport cu confruntarea recentă cu opera lui Dürer ca portretist în timpul șederii sale la Veneția. Gravurile lui Dürer , unde natura este foarte prezentă, precum “Sarbatoarea cununilor de trandafiri” (Veneția, 1506) cu copacii individualizați, au stimulat cu siguranță și emularea în rândul pictorilor venețieni și nu numai a lui Giorgione. Despre această capodoperă a lui Durer am mai vorbit.

Durer – Sărbătoarea cununilor de trandafiri

În jurul anului 1520 Titian abandonează stilul contemplativ al lui Giorgione și reflectă realitatea naturală, statutul social și psihologia modelului său. L’Homme au gant mărturisește o nouă concepție a individului și o relație fără precedent între pictor și modelul său. Pictorul din Veneția preia din nou clarobscurul modulându-l grație efectelor de transparență a feței, dar mai ales datorită acordurilor de tonuri unde apar griuri colorate. Pe lângă fuziunea tonurilor adiacente, pictorul venețian desfășoară un întreg joc de impasto în lumini (cu unele accente de culoare albă) și glazură pe umbrele transparente.

Tițian , între 1559 și 1575., Moartea lui Acteon 

Despre acesta din urma vom vorbi azi.

Tițian

Tiziano Vecelli sau Vecellio (  1488 –1576),  cunoscut în engleză ca Tițian a fost un italian  ( vențian ) pictor al Renașterii , considerat cel mai important membru al școlii venețiene din secolul al XVI-lea . S-a născut în Pieve di Cadore , lângă Belluno . În timpul vieții sale a fost adesea numit da Cadore , „din Cadore ”, datorita regiunii natale.

Autoportret

Recunoscut de contemporanii săi drept „Soarele în mijlocul stelelor mici”(amintind ultima linie a Paradisului lui Dante ), Tițian a fost unul dintre cei mai versatili pictori italieni, la fel de priceput în portrete, peisaje și subiecte mitologice și religioase. Metodele sale de pictură, în special în aplicarea și utilizarea culorii, au exercitat o influență profundă nu numai asupra pictorilor din Renașterea italiană târziu , ci și asupra generațiilor viitoare de artiști occidentali . 

Cariera sa a avut succes de la început și a devenit căutat de patroni, inițial din Veneția și posesiunile ei, apoi li s-au alăturat prinții din nordul Italiei și, în cele din urmă, Habsburgii și papalitatea. Alături de Giorgione , este considerat un fondator al Școlii Venețiane de pictură renascentist italiană .

Pe parcursul vieții sale lungi, maniera artistică a lui Tițian s-a schimbat drastic,  darși-a păstrat un interes de-a lungul vieții pentru culoare. A fost un inovator prin pensulație.

Scurtă biografie. Data exactă a nașterii lui Tițian este incertă. Când era bătrân, el a susținut într-o scrisoare către Filip al II-lea, regele Spaniei , că s-a născut în 1474, dar acest lucru pare cel mai puțin probabil. Alți scriitori contemporani bătrâneții sale oferă cifre care ar echivala cu date de naștere între 1473 și după 1482. Majoritatea cercetătorilor moderni cred că o dată între 1488 și 1490 este mai probabilă,  deși vârsta lui la moarte ,acceptata in secolul XX este de 99 de ani !

Era fiul lui Gregorio Vecellio și al Luciei, despre care se știe puțin. Gregorio a fost supraveghetor al castelului Pieve di Cadore și a gestionat minele locale pentru proprietarii lor. Gregorio a fost și un distins consilier și soldat. Multe rude, inclusiv bunicul lui Tițian, erau notari , iar familia era bine stabilită în zona, care era condusă de Veneția.

La vârsta de aproximativ zece până la doisprezece ani, Titian și fratele său Francesco ( care probabil i-a urmat mai târziu) au fost trimiși la un unchi din Veneția pentru a face o ucenicie la un pictor. Pictorul minor Sebastian Zuccato, ai cărui fii au devenit mozaiști cunoscuți și care poate să fi fost un prieten de familie, a aranjat ca frații să intre în atelierul bătrânului Gentile Bellini , din care s-au transferat ulterior în cel al fratelui său Giovanni Bellini . La acea vreme, pictorii Bellinii, în special Giovanni, erau artiștii de frunte ai orașului. Acolo Tițian a găsit un grup de tineri de vârsta lui, printre ei Giovanni Palma da Serinalta, Lorenzo LottoSebastiano Luciani . și Giorgio da Castelfranco, supranumit Giorgione . Francesco Vecellio , fratele mai mare al lui Tizian, a devenit mai târziu un pictor de asemenea remarcabil la Veneția.

Se spune că o frescă a lui Hercule de pe Palatul Morosini a fost una dintre cele mai timpurii lucrări ale lui Tițian.  Altele au fost așa-numita Madona țigană în stil bellinian din Viena  și Vizita Mariei și Elisabeta (de la mănăstirea Sant’Andrea), acum în Accademia , Veneția. 

Un bărbat cu mânecă matlasată 

Un bărbat cu mânecă matlasată este un portret timpuriu, pictat în jurul anului 1509 și descris de Giorgio Vasari în 1568. Cercetătorii au crezut mult timp că îl înfățișează pe Ludovico Ariosto , dar acum cred că este al lui Gerolamo Barbarigo. Rembrandt a împrumutat compoziția pentru autoportretele sale.

Tițian s-a alăturat lui Giorgione ca asistent, dar mulți critici contemporani au găsit deja opera lui Tițian mai impresionantă – de exemplu, în frescele exterioare (acum aproape total distruse) la care au colaborat pentru Fondaco dei Tedeschi (depozitul de stat pentru negustorii germani). Relația lor conținea evident un element semnificativ de rivalitate. Distingerea lucrărilor lor în această perioadă rămâne un subiect de controversă academică. Un număr substanțial de atribuiri s-au mutat de la Giorgione la Tițian în secolul al XX-lea. Una dintre cele mai vechi lucrări cunoscute de Tițian, Hristos purtând crucea în Scuola Grande di San Rocco , înfățișând scena Ecce Homo , a fost mult timp considerată ca apainând lui Giorgione

Dragoste sacră și profană 

Cei doi tineri maeștri au fost, de asemenea, recunoscuți drept conducătorii noii lor școli de arte modernă , care se caracterizează prin picturi mai flexibile, eliberate de simetrie și rămășițele convențiilor hieratice încă găsite în lucrările lui Giovanni Bellini.

În 1507–1508, Giorgione a fost însărcinat de către stat să creeze fresce pe Fondaco dei Tedeschi, reînălțat. Alături de el au lucrat Tițian și Morto da Feltre și au mai rămas câteva fragmente de picturi, probabil de Giorgione. O parte din lucrările lor sunt cunoscute, parțial, prin gravurile lui Fontana . După moartea timpurie a lui Giorgione, în 1510, Tițian a continuat să picteze subiectele lui Giorgione pentru o vreme, deși stilul său și-a dezvoltat propriile trăsături, inclusiv o pensulație îndrăzneață și expresivă.

Talentul în frescă al lui Tizian este arătat în cele pe care le-a pictat în 1511 la Padova , în biserica carmelită și în Scuola del Santo , dintre care unele s-au păstrat, printre care Întâlnirea de la Poarta de Aur  și trei scene ( Miracoli di sant’Antonio ) din viața Sfântului Antonie de Padova, Miracolul soțului gelos, care înfățișează uciderea unei tinere de către soțul ei , Un copil care mărturisește inocența mamei sale și Sfântul vindecând pe tânăr cu un membru rupt . Hristos Înviat (Uffizi) datează și el din 1511-1512.

În 1512 Tizian s-a întors la Veneția de la Padova; în 1513 a obţinut La Senseria (un privilegiu profitabil mult râvnit de artişti) în Fondaco dei Tedeschi.  A devenit superintendent al lucrărilor guvernamentale, însărcinat în special cu finalizarea picturilor lăsate neterminate de Giovanni Bellini în sala marelui consiliu din palatul ducal . A înființat un atelier pe Grand Canalla S. Samuele, locul precis fiind acum necunoscut. Abia în 1516, după moartea lui Giovanni Bellini, acesta a ajuns să se bucure efectiv de brevetul său. În același timp a intrat într-un aranjament exclusiv pentru pictură. Brevetul ia adus o anuitate bună de 20 de coroane și l-a scutit de anumite taxe. În schimb, el a fost obligat să picteze asemănări ale Dogilor succesivi ai timpului său la prețul fix de opt coroane fiecare. Numărul real pe care l-a pictat a fost cinci. 

Sursa biografiei : Wikipedia

Adormirea Maicii Domnului , 1516–1518; i-a luat lui Tițian mai mult de doi ani pentru a finaliza acest tablou în biserica Frari din Veneția. Compoziția sa dinamică pe trei niveluri și schema de culori l-au stabilit ca pictor preeminent la nord de Roma.

În această perioadă (1516–1530), care poate fi numită perioada măiestriei și maturității sale, artistul a trecut de la stilul său timpuriu Giorgionesc , a tratatsubiecte mai mari și mai complexe și a încercat pentru prima dată un stil monumental. Giorgione a murit în 1510 și Giovanni Bellini în 1516, lăsându-i pe Tițian fără egal în Școala Venețiană. Timp de șaizeci de ani a fost maestru incontestabil al picturii venețiane. 

În 1516, a finalizat celebra sa capodopera, Adormirea Maicii Domnului , pentru altarul mare al Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari ,  unde este încă în situ . Această pictură , executată la scară mare, rar văzută până acum în Italia, a creat senzație.  Signoria a observat că Tițian își neglija munca în sala marelui consiliu,   dar în 1516 l-a succedat pe maestrul său Giovanni Bellini și a primit o pensie de la Senat.

Structura picturală a Adormirii Maicii Domnului — aceea de a uni în aceeași compoziție două sau trei scene suprapuse pe diferite niveluri, pământ și cer, temporalul și infinitul — a fost continuată într-o serie de lucrări precum retabloul (pictura de deasupra altarului ) San Domenico de la Ancona ( 1520), retabloul din Brescia (1522) și retabloul San Niccolò (1523), aflate în Muzeele Vaticanului . În cele din urmă, a ajuns la o formulă clasică în Pesaro Madonna, mai cunoscută ca Madonna di Ca’ Pesaro (c. 1519–1526), pentru biserica Frari. Aceasta este poate lucrarea sa cea mai studiată, al cărei plan dezvoltat cu răbdare este expus cu o etapă supremă de ordine și libertate, originalitate și stil. Aici Tizian a dat o nouă concepție asupra grupurilor tradiționale de donatori și sfinți care se deplasează în spațiul aerian, planurile și diferitele grade încadrate într-un cadru arhitectural.

Tițian era atunci la apogeul faimei sale, iar spre 1521, în urma producerii unei figuri a Sfântului Sebastian pentru legatul papal din Brescia (din care există numeroase replici), cumpărătorii au făcut presiuni pentru munca sa. 

Această perioadă îi aparține o lucrare mai extraordinară, Moartea Sfântului Mucenic Petru (1530), anterior în Biserica Dominicană San Zanipolo și distrusă de austrieci în 1867. Au rămas doar copii și gravuri ale acestui tablou proto- baroc . A combinat violența extremă și un peisaj, constând în mare parte dintr-un copac mare, care pare să accentueze drama într-un mod care prevesteste barocul.

 

 

Frari (Venice) nave right – Altar of Madona di Ca’Pesaro

Altarul_Madona_di_Ca’Pesaro

 

Moartea Sfântului Mucenic Petru 

Artistul a continuat concomitent o serie de madone mici , pe care le-a așezat în mijlocul unor peisaje superbe, în maniera tablourilor de gen sau pastoralelor poetice. Fecioara cu Iepurele, în Luvru , este tipul final al acestor imagini. O altă lucrare din aceeași perioadă, tot în Luvru , este Înmormântarea . Aceasta a fost și perioada celor trei mari și faimoase scene mitologice pentru camerino lui Alfonso d’Este din Ferrara , Bacchanalul andrienilor și închinarea lui Venus în Museo del Prado și Bacchus și Ariadna.(1520–23) la Londra ,  „poate cele mai strălucite producții ale culturii neo-păgâne sau ale „alexandrianismului” din Renaștere , de multe ori imitate, dar niciodată depășite chiar de Rubens însuși”. 

Salomeea cu capul lui Ioan Botezătorul 

Salomeea cu capul lui Ioan Botezătorul (c. 1515, sau Judith ) este o lucrare religioasă care este și un portret idealizat al frumuseții, un gen dezvoltat de Tițian, care se presupune că folosește adesea curtezane venețiene ca modele. 

În cele din urmă, aceasta a fost perioada în care Tizian a compus figurile în jumătate și busturile tinerelor, probabil curtezane , precum Flora de la Uffizi sau Femeia cu oglindă în Luvru ( imaginile științifice ale acestui tablou sunt disponibile, cu explicații, pe site-ul Centrului Francez de Cercetare și Restaurare a Muzeelor ​​Franței).

Săptămâna viitoare vom continua să urmărim uimitoarea operă de maturitate a lui Tițian.

 

Rubrica realizata de Cezar Coraci