1900: Matematicianul german David Hilbert prezintă o listă de 23 de probleme matematice nerezolvate Congresului Internațional al Matematicienilor de la Paris. Aceste probleme au o influență mare asupra dezvoltării matematicii în secolul XX.

1902: Edward al VII-lea și Alexandra a Danemarcei au fost încoronați la Westminster Abbey ca rege și regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

1905: Norvegia este independentă. Aproape 100% din alegători au votat printr-un referendum pentru dizolvarea Uniunii personale cu Suedia (doar 184 de alegători au votat în favoarea Uniunii).

1906: A fost creată Comisia Generală a Sindicatelor din România.

1908: Primul model al mașinii Ford „T” a ieșit pe porțile uzinei din Detroit.

1910: Nava polară Fram părăsește capitala norvegiană Kristiania în direcția Golfului Balenelor, Roald Amundsen își începe expediția la Polul Sud, care este încă ținută secretă pentru public.

1912: Virginia Woolf s-a căsătorit cu scriitorul Leonard Sidney Woolf.

1913: Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

1914: Franța declară război Austro–Ungariei.

1914: Primul Război Mondial: Începe Bătălia din Lorena, o ofensivă franceză nereușită, destinată să recupereze provincia Mosela de la Germania.

1914: Primul Război Mondial: Regatul Unit declară război Austro-Ungariei; țările Imperiului britanic îi urmează exemplul.

1916: (14/27 august) România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

1917: China declară război Germaniei.

1919: Este adoptată constituția Republicii de la Weimar.

1919: În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia își dau acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.

1920: A început Bătălia de la Varșovia, bătalia finală a războiului polono-sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea Primului Război Mondial (1918).

1920: Marele Imperiul Otoman dispare. Prin semnarea Tratatului de la Sèvres pierde patru cincimi din teritoriul său.

1920: Războiul polono-sovietic: Începe bătălia finală a conflictului, Bătălia de la Varșovia, terminată cu victoria decisivă a polonezilor.

1920: S–a semnat, la Sèvres, Tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul otoman. Se recunoșteau inclusiv noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.

1929: Dirijabilul german Graf Zeppelin începe un zbor-tur în întreaga lume.

1934: Primii prizonieri federali au fost închiși în Alcatraz, SUA.

1937: În timpul celui de-Al Doilea Război Chino-Japonez, începe bătălia de la Shanghai terminată cu capturarea orașului Shanghai de către japonezi.

1940: A fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei.

1941: Al Doilea Război Mondial: Se semnează Carta Atlanticului, un document prin care Anglia și SUA și-au declarat țelurile politice comune. URSS a aderat la principiile cartei în septembrie 1941.

1941: Întâlnirea Roosevelt – Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată Carta Atlanticului.

1942: Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

1942: Liderul indian, Mahatma Gandhi, este arestat în Bombay de forțele britanice.

1944: Orașul Alençon este eliberat de generalul Philippe Leclerc de Hauteclocque; primul oraș din Franța eliberat de naziști de către trupele franceze.

1945: Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–Al Doilea Război Mondial.

1945: La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

1945: Orașul japonez Nagasaki este devastat atunci când o bombă atomică, numită de americani Fat Man, este aruncată din B-29 Bockscar. 39.000 de persoane au fost ucise.

1945: Philippe Pétain, șeful regimului de la Vichy, este condamnat de un tribunal francez la moarte prin împușcare. Charles de Gaulle îi va comuta sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate și a meritelor din timpul Primului Război Mondial.

1945: URSS a declarat război Japoniei. Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

1946: Delegația română la Conferința de pace de la Paris și-a expus punctul de vedere: recunoașterea calității de cobeligerantă, modificarea unor clauze economice și adeziunea la principiile Cartei ONU. României i s-a impus plata unor despăgubiri de război înrobitoare.

1946: România a fost invitată oficial, de către Guvernul francez, să participe la Conferința de Pace de la Paris.

1947: S-a realizat împărțirea Indiei, prin constituirea Pakistanului independent, stat cu majoritate musulmană.

1949: 18 state au semnat Convențiile de la Geneva.

1951: S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5 °C în județul Brăila la Ion Sion.

1952: După abdicarea lui Talal I, Hussein a fost proclamat suveran al Regatului Hașemit al Iordaniei.

1952: Noaptea poeților asasinați: Treisprezece proeminenți intelectuali evrei sunt uciși la Moscova, Uniunea Sovietică.

1953: I.V. Kapitonov, secretar al organizației de partid din Moscova al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, îi raportează prim-secretarului Nikita Hrușciov despre o metodă foarte avansată a Trustului de construcții nr.28, care a ridicat în Parcul Izmailovo, pe bandă rulantă, opt clădiri de cinci etaje, cu 2200 m2 fiecare. El îi scrie lui Hrușciov că la fiecare 13 zile altă asemenea clădire va fi dată în folosință. Era noul stil din arhitectura sovietică, care va produce așa-numitele „hrușciovki”, ce rezolvau precar lipsa locuințelor.

1960 Republica Centrafricană își declară independența față de Franța. David Dacko devine primul președinte.

1960: Ciad își declară independența față de Franța. Primul președinte este François Tombalbaye.

1961: În noaptea de 12 spre 13 august a început ridicarea Zidului Berlinului. Separarea est germanilor de berlinezii din vest. A rezistat până la 9 noiembrie 1989.

1962: Cosmonautul Pavel Popovici s-a lansat în spațiu la bordul Vostok 4, exact la 24 de ore după Vostok 3. Este pentru prima dată când două nave spațiale cu echipaj sunt pe orbită în același timp.

1963: Are loc „Marele Jaf din Tren” – Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds. Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 53 de milioane de lire sterline în 2019). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.

1963: România semnează „Tratatul privind încetarea experiențelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă”, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie și URSS.

1964: Africii de Sud îi este interzisă participarea la Jocurile Olimpice din cauza politicilor rasiste ale țării.

1965: Parlamentul Malaeziei votează secesiunea Singaporelui de această țară. Astfel, Singapore devine unicul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa.

1966: John Lennon ține o conferință de presă la Chicago, scuzându-se pentru „Jesus affair”.

1967: Crearea Asociației Națiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN).

1969: Astronauții Apollo 11 sunt eliberați dintr-o carantină de trei săptămâni după decolarea lor de pe Lună.

1969: Fotograful scoțian Iain Macmillan face fotografia iconică care devine imaginea de copertă a albumului Beatles Abbey Road. Fotografia a fost făcută la ora 11:35 și îi arată pe cei patru muzicieni traversând o trecere de pietoni din fața Abbey Road Studios. Primul este John Lennon, urmat de Ringo Starr, Paul McCartney în picioarele goale și George Harrison. În timpul sesiunii foto, care a durat șase minute, Macmillan a realizat șase fotografii; a cincea dintre ele, cea în care membrii trupei merg la unison, a fost aleasă pentru coperta celui de-al unsprezecelea album de studio.

1969: Soția regizorului polonez Roman Polanski, actrița americană Sharon Tate, însărcinată în opt luni și jumătate este ucisă în casa ei de membrii familiei Manson, un cult. Împreună cu ea sunt uciși alți patru prieteni aflați în vizită.

1970: Zborul LANSA 502 se prăbușește după decolare de pe Aeroportul Internațional Alejandro Velasco Astete din Cusco, Peru, ucigând 99 din cele 100 de persoane aflate la bord, precum și două persoane de la sol.

1974: Este inaugurată Sala Polivalentă din București.

1974: În urma scandalului Watergate, președintele Richard Nixon părăsește Casa Albă.

1974: În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte.

1974: Președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz.

1980: Lech Wałęsa conduce greva de la șantierul naval din Gdańsk, Polonia.

1981: Președintele american, Ronald Reagan, a ordonat producerea bombei cu neutroni.

1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață.

1984: Președintele Statelor Unite Ronald Reagan, în timpul campaniei electorale pentru realegerea sa, glumește la microfon în timp ce se pregătea pentru a se adresa la radio public național, spunând că a ordonat bombardarea în cinci minute a Uniunii Sovietice. Gluma produce iritare URSS.

1990: Anexarea Kuweitului de către Irak este declarată nulă și neavenită de către Consiliul de Securitate al ONU. Acesta solicită retragerea imediată a armatei irakiene din țară.

1990: Irakul ocupă Kuweit și statul este anexat Irakului. Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf.

1990: Paleontologul american Sue Hendrickson descoperă un specimen de schelet fosilizat de Tyrannosaurus rex în Dakota de Sud. Este cel mai complet și cel mai bine păstrat schelet de acest fel până în prezent; scheletul se află acum la Muzeul de Istorie Naturală din Chicago și poartă numele „Sue” în cinstea descoperitorului său.

1990: Sonda Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare.

1991: Procurorul italian, Antonino Scopelliti, este ucis de ‘Ndrangheta în numele mafiei siciliene, în timp ce pregătește cazul guvernului în apelul final al procesului contra mafiei siciliene.

1993: Albert al II-lea jură credință pe Constituția belgiană devenind regele Belgiei.

1994: Prim-ministrul israelian Itzhak Rabin vizitează Iordania pentru prima dată.

1994: Teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos, este arestat în Sudan și extrădat în Franța.

1995: A fost semnat acordul parțial israeliano–palestinian privind extinderea autonomiei în Cisiordania (Taba; 10–11 august).

1996: A apărut primul număr al revistei lunare Dosarele istoriei, apărută până în aprilie 2007.

1998: Prințul Al-Muhtadee Billah este proclamat prinț moștenitor al Brunei prin proclamație regală.

1999: Președintele rus, Boris Elțîn, îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru al Rusiei.

1999: Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX vizibilă în România; București, singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate, s-a aflat în zona de maximum la 14:07, ora locală.

2000: În cadrul Festivalului Internațional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia, Teatrul Național din Craiova a prezentat spectacolul “Timon din Atena”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.

2000: Țarul Nicolae al II-lea și câțiva membri ai familiei imperiale, asasinați în anul 1918 de către bolșevici, sunt canonizați de către sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse.

2003: Cosmonautul rus Juri Iwanowitsch Malentschenko aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.

2003: NATO preia comanda forței de menținere a păcii în Afganistan, marcând prima operațiune majoră în afara Europei în istoria sa de 54 de ani.

2003: O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei. Aproximativ 50 de milioane de oameni nu au electricitate.

2004: Deschiderea Jocurilor Olimpice din 2004 de la Atena.

2005: Nava spațială Mars Reconnaissance Orbiter a NASA își începe călătoria spre Marte.[4] Va intra pe orbita marțiană la 10 martie 2006.

2006: Petrolierul filipinez Solar 1 se scufundă în largul coastei insulelor Guimaras și Negros din Filipine, provocând cea mai mare scurgere de petrol din țară. Pata de petrol s-a întins pe o lungime de 125 de kilometri de-a lungul țărmurilor insulelor.

2008: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

2012: Ceremonia de închidere a Jocurile Olimpice de la Londra.

2014: Onufrie Berezovski, mitropolit al Cernăuților și Bucovinei, a fost ales întâi-stătător al Bisericii 1914: Mina de diamante The Big Hole de la Kimberley, Africa de Sud se închide. Din 1871, aici s-au excavat 22,5 milioane de tone de pământ și s-au obținut 2722 kg de diamante.

2014: Organizația Mondială a Sănătății declară o problemă internațională de îngrijorare pentru sănătatea publică în ceea ce privește Epidemia de Ebola din Africa de Vest.

2015: Ambasada SUA la Havana, Cuba se redeschide după 54 de ani de pauză în relațiile diplomatice bilaterale.Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

2018: Intervenție în forță a jandarmilor la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, după ce unii protestatari au forțat gardurile și au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi. Aceștia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei.

2020: Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaselea mandat de președinte al Belarusului cu un scor de 79,7%. A fost declanșat un adevărat val de nemulțumiri din partea opozanților privind organizarea alegerilor, criticate ca ar fi fost falsificate. Manifestațiile care au avut loc în mai multe orașe din Belarus, au condus la o reprimare brutală din partea forțelor de ordine, soldate cu mii de arestări, unul dintre manifestanți pierzându-și viața.

2021: Conform rezultatelor recensământului din 2020 din Statele Unite, populația americanilor albi scade pentru prima dată din 1790 (la 61,6% din populația americană), iar creșterea populației este cea mai scăzută de la Marea criză economică (1929-1933).

 

 

Rubrica realizată de Moisali

 

SARBATORITII SAPTAMANII

1931: Roger Penrose, matematician britanic

1932: Fernando Arrabal, scriitor, poet și dramaturg francez de origine spaniolă

1932: Ioan Mânzatu, fizician și politician român

1933: Richard R. Ernst, chimist elvețian

1937: Dustin Hoffman, actor american

1938: Otto Rehhagel, antrenor german de fotbal

1938: Rod Laver, fost jucător australian de tenis

1939: George Hamilton, actor american

1939: Paul Magheru, politician român

1939: Romano Prodi, politician italian

1939: Viorica Viscopoleanu, atletă română

1940: Arthur Laffer, economist american

1940: Dennis Tito, antreprenor american și primul turist în spațiul cosmic

1940: Radu Maltopol, muzician și jurnalist din România

1942: Koji Funamoto, fotbalist japonez

1942: Nicolae Prelipceanu, poet și jurnalist român

1943: Angela Felicia Botez, filozof român

1943: Pervez Musharraf, general și politician pakistanez

1945: Ioan Chezan, muzician și dirijor român

1945: Steve Martin, actor american de comedie

1945: Wim Wenders, regizor și fotograf german

1947: Danielle Steel, scriitor american

1947: Ian Anderson, muzician britanic (Jethro Tull)

1947: Mechtild Rothe, politician german și MdEP

1947: Mircea Teodor Iustian, politician român

1949: Mark Knopfler, chitarist britanic (Dire Straits)

1949: Morten Olsen, fotbalist și antrenor danez

1949: Veta Biriș, interpretă română de folclor

1950: Iris Berben, actriță germană

1950: Steve Wozniak, inginer american de origine poloneză, cofondator al companiei Apple Computer, Inc.

1951: Louis van Gaal, antrenor olandez de fotbal

1951: Martin Brest, regizor de film american, scenarist și producător

1952: Carl Lumbly, actor american de film, teatru și televiziune

1952: Jerzy Pilch, scriitor polonez

1952: Jostein Gaarder, scriitor norvegian

1952: Marian-Jean Marinescu, politician român

1952: Norbert Glante, politician german, MdEP

1953: Amanda Bearse, actriță americană

1953: Hulk Hogan, wrestler american

1953: Nigel Mansell, pilot de Formula 1, campion mondial britanic

1954: Christian Gross, fotbalist și antrenor elvețian

1954: François Hollande, politician francez, președinte al Franței

1954: Răzvan Vasilescu, actor român

1956: Miron Mitrea, politician român

1957: Gábor Tompa, regizor român de etnie maghiară

1957: Melanie Griffith, actriță americană

1959: Magic Johnson, jucător de baschet american

1959: Marcia Gay Harden, actriță americană

1959: Rosanna Arquette, actriță americană

1959: Thomas Ravelli, fotbalist suedez

1960: Antonio Banderas, actor spaniol

1960: Radu Paraschivescu, prozator, traducător și jurnalist român

1960: Sarah Brightman, cântăreață de operă și actriță britanică

1961: The Edge, chitarist irlandez (U2)

1962: Horia Gârbea, scriitor român

1962: Suzanne Collins, autoare americană

1963: Jon Turteltaub, regizor de film american și producător

1963: Moses Isegawa, scriitor ugandez

1963: Valentina Cozma, handbalistă română

1964: Andrew Kevin Walker, scenarist american

1964: Dumitru Stângaciu, fotbalist român

1964: Dumitru Stângaciu, fotbalist și antrenor român

1964: Elisabeta Tufan-Guzganu, scrimeră română

1964: Jan Josef Liefers, actor german, muzician, regizor și producător

1964: Klaus Ebner, scriitor austriac

1964: Txiki Begiristain, fotbalist spaniol

1965: Viola Davis, actriță americană

1966: Bengt Andersson, fotbalist suedez

1966: Freddy Rincón, fotbalist columbian

1966: Halle Berry, model și actriță americană

1966: Sean Hood, scenarist american

1967: Claudius Mihail Zaharia, politician român

1967: Massimiliano Allegri, fotbalist și antrenor italian de fotbal

1968: David McKenna, scenarist și producător american de film

1968: Eric Bana, actor australian

1968: Florin Prunea, fotbalist român

1968: Gillian Anderson, actriță americană

1968: Lene Rantala, handbalistă daneză

1968: Prințesa Mabel a Olandei

1969: Faye Wong, cântăreață chineză și actriță

1969: Ioana Drăgan, prozatoare română

1969: Lucian Ifrim, actor român

1969: Simona Mihăescu, actriță română

1970: Alan Shearer, fotbalist englez

1970: Ellory Elkayem, regizor neozeelandez

1971: Lidija Dimkovska, poetă, romancieră și traducătoare macedoneană

1971: Pete Sampras, jucător american de tenis

1971: Roy Keane, fotbalist irlandez

1972: Marius Florea Vizante, actor român

1972: Mark Davis, jucător englez de snooker

1972: Yvonne de Bark, actriță germană

1973: Filippo Inzaghi, fotbalist italian

1973: Ioan Viorel Ganea, fotbalist român

1973: Javier Zanetti, fotbalist argentinian

1973: Jay-Jay Okocha, fotbalist nigerian

1973: Olesea Jurakivska, actriță ucraineană

1974: Joe Perry, jucător englez de snooker

1975: Árpád-András Antal, politician român de origine maghiară

1975: Casey Affleck, actor și regizor american

1976: Iván Córdoba, fotbalist columbian

1977: Adrian Ghenie, pictor român

1977: Mikaël Silvestre, fotbalist francez

1977: Sergiu Radu, fotbalist român

1978: Louis Saha, fotbalist francez

1978: Marcel Fischer, scrimer elvețian

1979: Rudi Stănescu, handbalist român

1979: Viorica Țigău, atletă română

1981: Djibril Cissé, fotbalist francez

1981: Grasu XXL, rapper român

1981: Harel Skaat, cântăreț izraelit

1981: Roger Federer, jucător de tenis elvețian

1982: Magdalena Paraschiv, handbalistă română, componentă a naționalei de handbal a României

1982: Sebastian Stan, actor american de origine română

1983: Chris Hemsworth, actor australian

1983: Heiko Westermann, fotbalist german

1983: Klaas-Jan Huntelaar, fotbalist olandez

1983: Meryem Uzerli, actriță turco-germană

1983: Mila Kunis, actriță americană

1983: Zé Kalanga, fotbalist angolez

1984: Giorgio Chiellini, fotbalist italian

1984: Lucas di Grassi, pilot de curse brazilian

1984: Mojtaba Abedini, scrimer iranian

1984: Mojtaba Abedini, scrimer iranian

1984: Nemanja Jovanović, fotbalist sârb

1984: Niko Kranjčar, fotbalist croat

1985: Anna Kendrick, actriță și cântăreață americană

1985: Christian Gentner, fotbalist german

1985: Valentin Ursache, rugbist român

1986: Yojiro Takahagi, fotbalist japonez

1987: Mădălina Ghenea, fotomodel și actriță română

1988: Caitlyn, cântăreață română

1988: Eva-Maria Brem, schioare austriacă

1988: Tyson Fury, boxer britanic

1989: Ander Herrera, fotbalist spaniol

1989: Tom Cleverley, fotbalist englez

1989: Úrsula Corberó, actriță spaniolă

1990: Mario Balotelli, fotbalist italian

1990: Wissam Ben Yedder, fotbalist francez

1992: Cara Delevingne, fotomodel, actriță și cântăreață engleză

1992: Collins Faï, fotbalist camerunez

1992: Daria Samohina, handbalistă rusă

1992: Lois Abbingh, handbalistă olandeză

1992: Lucas Moura, fotbalist brazilian

1992: Marijeta Vidak, handbalistă croată

1992: Nzingha Prescod, scrimeră americană

1993: Kamil Ibraghimov, scrimer rus

1993: Rydel Lynch, cântăreață americană, membră a trupei R5

1994: Artur Jorge Marques Amorim, fotbalist portughez

1994: Bianca Răzor, atletă română

1994: Søren Kragh Andersen, ciclist danez

1997: Kylie Jenner, vedetă de televiziune americană

1998: Shawn Mendes, cântăreț canadian

1998: Stefanos Tsitsipas, tenismen grec



Acest mesaj a fost scanat de catre filtrul de continut si a fost
marcat ca nepericulos pentru sistemul dumneavoastra de calcul.