Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la 40 de zile după Înviere, în Joia din cea de-a patra săptămână dupa Paști.

Aceasta sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas. Înălțarea Domnului marchează ziua în care creștinii se salută unul pe celălalt cu “Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat!“.

În această zi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au mai luat parte și Apostolii și cei doi îngeri. Aceștia din urmă le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, și le-au cerut sa nu fie copleșiți de durerea despărțirii de Mântuitor.

Puțini dintre noi cunosc faptul că, în cadrul slujbei de sfințire a Catedralei Naționale din 25 noiembrie 2018, în piciorul Sfintei Mese din Altar, pe lângă moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfinților Mucenici de la Niculițel a fost așezată și o listă cu 350.000 de nume ale tuturor eroilor români cunoscuți.

Numele acestora au fost puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea Patriarhiei Române, iar lista completă poate fi consultată pe site-ul televiziunii Trinitas TV, într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor”.