Milioane de oameni s-au înghesuit la vaccinul anticovid, în vreme ce alte milioane ezită, sau chiar îl resping. Motiv pentru care oficialii încearcă să ne stimuleze fluturându-ne în fața ochilor promisiunea libertății.

Un număr tot mai mare de universități cer studenților să se vaccineze înainte de reîntoarcerea în campus, companiile aeriene și locurile de muncă elaborează aplicații care permit doar accesul vaccinaților, în vreme ce, chiar dacă nu au încercat să impună obligativitatea vaccinului, unele state americane intenționează să lanseze, sau au emis deja, pașapoarte de vaccinare, regula aproape generală preconizând ridicarea restricțiilor numai pentru cei vaccinați.

Și, ca de obicei, unii apreciază că asemenea inițiative sunt manipulative și discriminatorii, în vreme ce o altă parte a populației le consideră vitale pentru reîntoarcerea la normalitate.

La 2 aprilie, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au anunțat[1] că persoanele complet vaccinate (care au primit ultima doză recomandată cu mai mult de două săptămâni în urmă) au permisiunea de a călători liber cu autobuzul, trenul sau avionul oriunde în SUA, cu condiția de a purta mască, toți ceilalți fiind obligați să se testeze înainte de călătorie și să intre în carantină imediat după reîntoarcere.

Vaccinurile ne pot ajuta să revenim la ceea ce iubim, așa că încurajăm pe fiecare american să se vaccineze de îndată ce se ivește ocazia”, a declarat directorul CDC, dr. Rochelle Walensky.

Raționamentul din spatele programelor ”vaccin contra libertate” este că persoanele vaccinate sunt mai puțin susceptibile de a răspândi sau contracta boala și, prin urmare, merită să se bucure de mai multă libertate decât cei cu un risc mai mare de transmitere a virusului.

Oficialii din domeniul sănătății spun că vaccinații își câștigă libertatea contribuind la obiectivul comun al imunității colective prin proprii lor anticorpi, omițând să specifice însă că vaccinarea nu este singura soluție și că, la fel ca în cazul altor infecții virale, persoanele care au avut virusul pot dezvolta o anumită imunitate la boală.

Deci, dacă scopul este apărarea de boală, oare imunitatea naturală nu ar trebui să fie luată, de asemenea, în considerație?

Fabricanții de medicamente se prevalează de anticorpii produși la subiecții care au fost vaccinați.

Astfel, în aprilie, Pfizer a anunțat[2] rezultatele unui studiu clinic de fază 3, conform căruia vaccinul său a asigurat o protecție de 91% timp de cel puțin șase luni după a doua doză.

Dar imunitatea naturală este la fel de eficientă.

Potrivit cercetărilor[3] finanțate de National Institutes of Health (NIH) și publicate în ianuarie în revista Science, sistemele imunitare ale mai mult de 95% dintre persoanele care s-au vindecat de covid ”își aminteau” perfect virusul, până la opt luni după infecție.

Iar compania farmaceutică Merck a renunțat la ambele vaccinuri dezvoltate anul trecut împotriva covid 19, cercetătorii[4] motivându-și decizia prin faptul că au descoperit că vaccinurile oferă o protecție mai mică decât simpla contactare a virusului și dezvoltarea anticorpilor naturali.

Chiar dacă beneficiile oferite de vaccin celor care și-au creat deja propria lor imunitate nu sunt deloc clare, oficialii din domeniul sănătății vor însă ca toți oamenii să se vaccineze.

În decembrie 2020, CDC a declarat că vaccinul Pfizer și-a dovedit utilitatea și în cazul celor care aveau deja anticorpi naturali, dar agenția de sănătate a recunoscut ulterior că afirmația era eronată[5].

Între timp s-a discutat despre acordarea certificatelor de imunitate celor care au avut covid, actele respective fiind cvasisimilare pașapoartelor de vaccinare.

Însă, atunci când a venit vorba despre libertatea oamenilor care au imunitate naturală, unii s-au întrebat cât de puternică este aceasta, precum și cât timp va dura.

Aceste preocupări sunt discutate într-un raport[6] din februarie al Royal Society din Marea Britanie.

Raportul indică studii care sugerează că anticorpii generați de infecția naturală oferă ”o protecție puternică”, între 70 și 90% eficacitate, timp de cel puțin șase luni.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că imunitatea naturală ar putea fi mai puțin eficientă în ceea ce privește reducerea gradului de infecțiozitate și a transmiterii, în special în cazul infecțiilor asimptomatice. O altă problemă fiind aceea că nu există un standard care să măsoare protecția oferită de anticorpii naturali.

În ceea ce privește dezvoltarea unui test pentru pașaport, nu există încă o analiză standard a anticorpilor și nu există concentrații validate de anticorpi care să se coreleze sau să reprezinte protecție, fie împotriva bolii, fie a gradului de infecțiozitate”, se menționează în raport.

Problemele testării și standardurilor pentru nivelurile de anticorpi au fost, de asemenea, discutate într-o dare de seamă[7] a Organizației Mondiale a Sănătății din 2020, care examinează considerațiile etice ale pașapoartelor imunitare. Având în vedere, printre altele, nu doar că acești markeri nu au fost stabiliți științific dar, mai important chiar, faptul că există și cazuri de persoane care se reinfectează.

Ca atare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă utilizarea certificatelor de imunitate în acest moment, deoarece acestea au potențialul de a crește riscul transmiterii continue”, se menționează în raport.

Dar, ca să fim cinstiți, durata protecției oferită de vaccin s-a dovedit, de asemenea, nesigură.

Pe 5 aprilie, The Detroit News a raportat[8] existența, în Michigan, a 246 de cazuri de vaccinați care au fost diagnosticați ulterior cu virusul. Iar trei dintre aceștia chiar au murit de covid.

Îmbolnăvirile au fost raportate între 1 ianuarie și 31 martie.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din Michigan a declarat că aceste cazuri sunt în curs de revizuire, situații similare[9] apărând însă și în Washington, Hawaii, sau New York.

Raportul OMS enumeră trei condiții care ar trebui îndeplinite pentru ca certificarea imunității să se poată constitui într-o abordare politică rezonabilă. Dintre care două solicită stabilirea unor standarde de anticorpi.

În primul rând, care sunt indicatorii fiabili pentru protecție?

Apoi, în al doilea, având în vedere frecvența scăderii imunității în cazul infecțiilor cu coronaviruși, ar trebui stabilită o perioadă minimă a imunității, care să fie monitorizată în timp, pentru a afla dacă și când este necesară reevaluarea statutului de imunitate, astfel încât deținătorii de certificate să și le poată, eventual, reînnoi.

O a treia condiție necesită disponibilitatea unor teste exacte pentru identificarea indivizilor imuni. Mai cu seamă având în vedere că tehnologia disponibilă în prezent consumă mult timp și necesită analize costisitoare de laborator, ceea ce face ca testarea pe scară largă a anticorpilor să fie mai puțin fezabilă.

Dar cercetătorii dezvoltă deja soluții pentru a face față unor asemenea provocări.

La începutul acestei luni, un grup de oameni de știință canadieni[10] au anunțat un nou test ieftin capabil să detecteze anticorpii covid în mai puțin de o oră, folosind o singură picătură de sânge.

Testul utilizează o enzimă bioluminiscentă numită luciferază – aceeași care îi face strălucitori pe licurici – și s-a dovedit extrem de precis.

De asemenea, nu necesită un laborator și este foarte ușor de citit.

Trebuie spus, la sfârșit, că toate acestea vor fi total inutile pretutindeni acolo unde oamenii nu vor avea nevoie de vaccin pentru a fi liberi și, până în prezent, cel puțin trei state americane au ordine executive care interzic expres programele de această factură.

Astfel, de exemplu, într-o conferință de presă din 29 martie, guvernatorul Floridei, RonDeSantis a spus[11] că este ”absolut inacceptabil ca guvernul sau sectorul privat să impună oamenilor dovada vaccinului în schimbul unei vieți sociale normale.

Cred că acesta este un lucru care are implicații uriașe de confidențialitate și nu trebuie să facem așa ceva. Ne dorim ca vaccinul să fie accesibil oricui dar, totodată, vaccinarea nu trebuie și nu poate fi, în niciun caz, obligatorie.”

Conan Milner

Traducere și adaptare Nedeea Burcă

Sursa: https://www.theepochtimes.com/does-natural-immunity-earn-some-freedom_3774855.html